T2

TEST: Dell Inspiron 11z

Stein Jarle Olsen
8. mars 2010 - 10:39
Vis mer

Dell har lenge vært et innovativt selskap, men har i det siste løpt litt i fotsporene til konkurrentene.

Da de for tre år siden lanserte de da supertynne XPS M1330-maskinene satte de seg i førersetet for «tynn-PC-revolusjonen», men siden har det vært ganske dødt fra det Texas-baserte selskapet, kanskje med unntak av luksus-PC-en Adamo, som riktignok ikke er til salgs i Norge foreløpig.

Trøbbel fra start TASTATUR: Ikke særlig vellykket, spør du oss.
Trøbbel fra start TASTATUR: Ikke særlig vellykket, spør du oss.

Trøbbel fra start

Med Inspiron 11z vil Dell ha en bit av det potensielt enorme CULV-markedet, og de satser på samme formel som ser ut til å ha fungert godt de siste årene: Slank minimalisme og et fargerikt topplokk.

Vi synes imidlertid ingeniørene hos Dell har gått på noen ikke ubetydelige blemmer i designprosessen. Tastaturet er vi for eksempel ikke særlig begeistret for.

Akkurat som på lillebror Inspiron Mini 10, er tastene helt flate og uten særlig mellomrom. De er også noe mindre enn hva vi hadde ønsket, blant annet fordi Dell har skjøvet inn en ekstra rad utenfor backspace- og enter-tastene.

Men det verste er egentlig touchpaden. Her er det tydelig at Dell har sett til Apple. De har nemlig laget en touchpad som nærmest går i ett med chassiset, med tasteområder nederst i høyre og venstre hjørne.

Det kunne fungert bra, men blir i dette tilfellet nærmest en katastrofe. Mange av klikkene registreres ikke, høyreklikking er generelt problematisk og vi kommer i tillegg konstant borti pekeflata med hånden når vi skriver, noe som gjør at markøren flytter seg og det bare blir rot i teksten.

Resultatet er at skriveopplevelsen på Dell Inspiron 11z er alt annet enn positiv.

Pukkel KLUMP: Hvorfor, Dell, hvorfor?
Pukkel KLUMP: Hvorfor, Dell, hvorfor?

Pukkel



Noe av skylden for tastaturflausen har også det fryktelig klumpete sekscellersbatteriet testmaskinen vår ble levert med. 11z er i seg selv en veldig tynn og hendig maskin, men den gigantiske pukkelryggen batteriet lager bør i seg selv være nok til å ikke velge Dell.

Maskinen i seg selv er bare snaue 2,2 centimeter tykk, noe batteriet effektivt dobler.

Men hva har batteriet med tastaturet å gjøre, tenker du kanskje? Jo, den ekstra tykkelsen over rumpa gjør nemlig at maskinen heller ganske markant forover, noe som gjør problemet med pekeflata ekstra prekært. Håndleddsstillingen er heller ikke optimal.

Middels

Hadde batteriet holdt ut mye lenger enn hos de andre produsentene, hadde vi kanskje kunnet leve med pukkelryggen. Slik er det dessverre heller ikke. I Battery Eaters standardtest holder Dell-batteriet, som er på 56 Wh, ut i 3 timer og 15 minutter.

I lesetesten, hvor maskinen simulerer at den leser gjennom manuset til Hamlet, og dermed ikke bruker særlig mye ressurser, holdt den ut i 8 timer og 39 minutter med lysstyrken på nivå 2, prosessorhastigheten redusert og trådløst nettverk aktivert.

Begge resultatene er midt på treet for CULV-PC-ene.



Standardinnmat

På hardware-siden finner vi Pentium-prosessoren SU4100 på 1,3 GHz , 4 GB RAM og 250, 320 eller 500 GB harddisk (vår testutgave hadde imidlertid 160 GB).

SU4100 er stort sett den samme prosessoren som Core 2 Duo-prosessoren SU7300, som blant annet sitter i Fujitsu og Samsungs CULV-maskiner.

De har samme klokkefrekvens og samme TDP (Thermal Design Power, mål for hvor mye varme kjølesystemet til en PC må klare å frakte unna) på 10W, men SU4100 har kun 2 MB L2 cache, mens SU7300 har 3 MB.

SU4100 har heller ikke støtte for virtualisering, som for eksempel betyr at du ikke kan kjøre Windows XP Mode om du skulle oppgradere til Windows 7 Ultimate eller Professional. I Intels eget rating-system har SU4100 to av fem stjerner, mens SU7300 har fire.



Små forskjeller

I praksis utgjør forskjellen i L2 cache lite for ytelsen, noe SuperPi-resultatet viser. Dell-maskinen bruker 39 sekunder på å kalkulere tallet pi med 1 million desimaler, noe som kun er marginalt dårligere enn nevnte Fujitsu og Samsung.

I PCMark 05 fikk vi heller ingen overraskende resultater, og Dellen scorer omtrent som de andre CULV-PC-ene vi har testet. I bruk føles den også veldig responsiv og sterk nok til de aller fleste oppgaver.

Om du ikke setter den på store prøver, er Dell Inspiron 11z også en svært stillegående maskin. Som på de andre CULV-maskinene har den imidlertid en veldig liten vifte som må snurre kjempefort for å flytte nok luft når prosessoren må jobbe hardere, og kan da støye noe.

Høyttalerblokk

Høyttalerne er i seg selv ikke så aller verst. Det er definitivt ikke hifi-lyd, men både i bass og diskant er det bra med trykk. 11z spiller også høyere enn de fleste andre CULV-maskinene vi har testet.

Det største problemet er egentlig plasseringen. Høyttalerne er nemlig plassert under selve maskinen, slik at lyden blir fullstendig ødelagt om du sitter med den på fanget eller på et bord. Tullete.

Konklusjon

Dell Inspiron 11z kunne vært en CULV-maskin fullstendig på høyde med det de beste av konkurrentene leverer.

Men opplevelsen spoleres av en rekke tullete designavgjørelser fra Dells ingeniører, og resultatet er alt annet enn positivt. På ytelse og skjerm holder den mål, men tastatur, pekeflate og batteriutforming ødelegger.

Prismessig havner Dell-maskinen omtrent midt på treet. Konfigurasjonen med SU4100, Windows 7 Home Premium, 4 GB RAM og 320 GB harddisk koster 5.790 kroner på Dell.no.

Til sammenlikning får du HP Pavilion dm1, som har bra tastatur og batterilevetid, batteri som går i ett med resten av designen og lavere vekt for under 5.000 kroner.



VERST: Pekeflaten til Dell er en eneste stor katastrofe.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.