Test deg selv

Fra Høgskolen i Sørøst-Norge har vi fått tilsendt noen eksamensoppgaver som ingeniørstudenter har måttet bryne seg på. Nå kan du teste om du fortsatt henger med, eller om kunnskapen fra studietiden er falmet.

Test deg selv. Nå behøver du ikke se så bekymret ut som denne unge mannen, for denne gangen er det kun sommermoro og ikke alvor.
Test deg selv. Nå behøver du ikke se så bekymret ut som denne unge mannen, for denne gangen er det kun sommermoro og ikke alvor. Bilde: Colourbox
8. aug. 2016 - 07:00

Husker du eksamensperiodene? Nervene, spenningen om hva slags oppgaver som ville komme og frykten for å feile. Eller kanskje var du av den typen som løste det meste uten problemer.

Nå kan du teste deg selv opp mot hva dagens studenter får bryne seg på. Dosent
Finn Aakre Haugen ved institutt for elektro, IT og kybernetikk på Høgskolen i Sørøst-Norge har plukket ut og sendt oss følgende oppgaver du kan bryne deg på:

Oppgave 1:

Figuren under viser en flistank med mateskrue og transportbånd. Båndet går med konstant hastighet. Flis tappes fra bunnen av tanken. Massestrømmen ws fra mateskruen til båndet antas å være proporsjonal med skruestyresignalet u: ws = Ksu

Massestrømmen winn inn til flistanken fra transportbåndet antas å være lik ws tidsforsinket tiden T (transporttiden på båndet): winn(t) = ws(t-T)

Sett opp en matematisk modell for flisnivået. Modellen skal uttrykke endringsraten, det vil si den tidsderiverte, av flisnivået. Hvilken enhet har denne endringsraten?

Skisse til eksamensoppgave, Høgskolen i Sørøst-Norge.
Skisse til eksamensoppgave, Høgskolen i Sørøst-Norge.

Oppgave 2:

Så går vi et hakk opp i vanskelighetsgrad, denne oppgaven var det kun et fåtall studenter som klarte:

Her fikk studentene oppgitt følgende formler for innstilling av en PI-regulator som stammer fra Skogestads innstillingsmetode for antatt integrator med tidsforsinkelse-dynamikk:

Kp = 1/ (2*Ki*T ) og Ti =4*T

der Ki er integratorforsterkning og T er tidsforsinkelse.

Så oppgaven: De aller fleste tilbake­koplede reguleringssystemer får forverret stabilitet dersom sløyfeforsterkningen øker og/eller dersom tidsforsinkelsen i sløyfen øker.

Anta at for et gitt reguleringssystem har forsterkningen i prosessen økt med en faktor på 3 og samtidig har tidsforsinkelsen i prosessen økt med en faktor på 2. Regulatoren er en PI-regulator som har god innstilling (Kp0, Ti0) før disse parameterendringene (du kan anta at denne innstillingen stammer fra Skogestads metode). Hva bør PI-innstillingen endres til (Kp1, Ti1) etter parameterendringene?

Oppgave 3:

Prosessmodellen

y(t) = a√(y(t)) + bu(t) + cv (t)

er gitt. Der er y prosessutgangen, u er pådraget, v er prosessforstyrrelsen og a, b og c er parametre. Prosessen skal styres ved hjelp av foroverkopling ( i tillegg til tilbakekopling med PID-regulator). Settpunktet for y er ySP

Finn foroverkoplingsfunksjonen. Hvilke størrelser i modellen må ha kjente verdier for at foroverkoplingsfunksjonen skal kunne implementeres?

Klikk her for løsningsforslag

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.