MOBIL

Test: null

Bygg din egen telefon

En smarttelefonen du kan bygge selv. Dette er Motorolas «Project Ara».

Marius ValleMarius ValleJournalist
29. okt. 2013 - 09:01

Se for deg at smarttelefonen var laget som en stasjonær PC. Du kunne byttet ut og oppgradere delene etter hvert, på samme måte som du på PC-en kan bytte ut prosessoren eller kjøpe en bedre skjerm. Hadde du da beholdt telefonen din lenger? 

Slike konsepter er ikke nytt, for mange har drømt opp slike telefoner. Men til nå har vi ikke sett noen mobilprodusenter omfavne idéen, og en modultelefon har vært langt fra en realitet.

Kanskje ikke så rart heller, da det ville gitt færre incentiver til å kjøpe ny mobil hver 18. måned. Produsentene er tross alt interessert i at du skal komme tilbake til dem og legge igjen mer penger.Konseptdesign for Motorlas Ara-telefon.

Motorola vil teste ut modultelefoner

Dette kan muligens endre seg. Motorola, som eies av Google, har hoppet ut i et prosjekt. De kaller det «Project Ara», og tanken er ifølge dem selv å gjøre maskinvare til en åpen plattform, slik Android er en åpen programvareplattform.

Prosjektet innebærer altså at du kjøper en grunnenhet, kall det et hovedkort, hvor du fester skjerm, prosessor, minnekapasitet, og de tekniske spesifikasjonene du ønsker deg. Om du så i fremtiden ønsker å oppgradere kameraet kjøper du bare et nytt kamera. Vil du ha bedre skjerm kjøper du bare en ny.

Grunnenheten kalles et endoskjelett, og delene du kan bytte ut kalles moduler. 

LES OGSÅ: Moto X er telefonen du kan designe selv

Skal jobbe med Phonebloks-ildsjel

Tidligere i år dukket det opp et lignende prosjekt kalt Phonebloks. Dette var lite annet enn et designkonsept, og et ønske om at noen skulle ta tak i det og lage en modultelefon. Nærmere en million mennesker har gitt sin støtte i form av å spre informasjon om det i sosiale medier. Det har dermed fått mye oppmerksomhet.

Motorola ønsker å utnytte dette potensialet, og har slått seg sammen med personen bak Phonebloks. Videoen under er laget i forbindelse med Phonebloks-prosjektet.

Motorolas prosjekt er allerede forbi idéstadiet. I løpet av vinteren vil de invitere utviklere til å lage moduler til Ara-plattformen, ved å slippe en såkalt Module Developer's Kit. Alle som vil kan altså utvikle moduler til Ara.

LES OGSÅ: Seks tvilsomme designavgjørelser fra Nokia

Motorola planlegger å gjennomføre «Project Ara» som et åpent prosjekt, hvor de forteller om utviklingen underveis.  Det skal altså ikke være så mye hemmelighetskremmeri rundt dette.

Siden Motorola er en stor produsent, og eierne deres har en pengebinge som danker ut Onkel Skrues, ser vi ikke bort i fra at dette konseptet på ett eller annet tidspunkt blir en realitet.

Ville du kjøpt en telefon du kunne oppgradere som dette?

LES OGSÅ: Fem ting vi elsker med Android, iOS og Windows

Kilde: Motorola-blog.blogspot.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.