T2

TEST: Bowers & Wilkins C5

BOWERS & WILKINS nye øreplugger må stagges litt, men potensialet er stort.

Stein Jarle Olsen
23. sep. 2011 - 15:01

Bowers & Wilkins C5

Produkttype: In-ear-plugger med fjernkontroll for i-produkter.

Pris: 1398 kroner

Vurdering:

Pluss:

  • Solid bassrespons
  • Sitter godt i øret
  • Isolerer godt, lekker lite lyd

Minus:

  • Relativt slitsom lyd i de høye delene av registeret. Særlig S-er fremstår som problematiske uten equalizer-hjelp.
  • Ørebøyla er noe stiv, og gnager derfor på øret etter en stunds bruk.


“Concert for one”, hevder Bowers & Wilkins ambisiøst på innpakningen til deres nye øreplugger C5.

Det er likevel designet som umiddelbart slår oss som det mest uvanlige med disse – i likhet med Boses MIE2 har de en bøyle du fester i ørehulen, men på C5 består denne bøylen av en avstivet del av selve ledningen.

Sitter godt

En kul designdetalj, og egentlig veldig praktisk. C5 sitter godt fast i øret, og du kan justere størrelsen på bøylen selv.

Vi opplevde imidlertid at anordningen gnagde en smule på øret etter en tid, så vi vil påstå at Boses løsning med en mykere bøyle er mer vellykket.

Byggekvaliteten er tilsynelatende god, med hus i hardplast og aluminium og en forsterket, men ganske tynn, ledning.

TEST: Bose MIE2i

TEST: Bose Around Ear 2

Laber fjernkontroll

C5 har mikrofon og volumkontroll for iPhone og andre Apple-produkter på ledningen, men vi vil påstå at denne er ganske makabert dårlig designet.

Responsen er nærmest fraværende, og vi opplevde gjentatte ganger at forsøk på å bytte låt (ved å dobbeltklikke på knappen i midten) førte til at vi bare pauset låten.

Ikke bra, og det hadde vært langt å foretrekke med tydeligere knapper og bedre respons.

Kabelen har også en viss "mikrofonstativeffekt" - altså at det påvirker lyden når ledningen gnisser borti klærne dine, for eksempel. Derfor hadde det vært praktisk om det hadde fulgt med en liten klype, men det gjør det ikke.

Du får imidlertid en liten bæreveske, flyadapter og en vinklet adapter.

TU20110922B&W C5_229313_51_10 1109221300.jpg

Høyt og lavt

Lydmessig er B&W C5 en ganske ambivalent opplevelse. Ut av eska er pluggene nærmest uten kontroll på noe som helst. Den øvre mellomtonen formelig skriker mot oss, og bassen dominerer ellers fullstendig.

Bowers & Wilkins reklamerer med at wolframelementene i C5 gir et ekstremt dynamisk omfang, og det er nok riktig – disse går både veldig høyt og veldig lavt, uten at det nødvendigvis betyr at lyden er spesielt god.

Klangbalansen er “britisk” kald, lys og metallisk, og særlig en del kvinnestemmer fremstår som skingrende og slitsomme.

Vondt

På normalinnstillingen er vi slitne i både hode og ører etter kort tid, og selv vaniljestemmen til Taylor Swift fremstår som vond å høre på.

Vi aner at tinnitusen ikke er spesielt langt unna om dette er pluggene vi skal bruke fremover, selv om heftig bass for noen ikke er annet enn et stort pluss.

Dermed står vi foran et lite dilemma – skal vi bedømme C5 ut fra hva de er eller hva de kan være?

Med litt jobb...

Med litt nedtonet equalizer-innstilling er nemlig lyden egentlig veldig god. På en iPhone 4 fant vi for eksempel C5 best på innstilling “Lounge”, som tar vekk de høyeste toppene og toner ned bassen noe.

Og da blir faktisk lyden svært velbalansert. Mellomtonen er fortsatt krisp nok til å ha frysningspotensiale, diskanten skarp uten å være like enerverende, og bassen fremstår langt mindre dominerende enn tidligere, uten å ha mistet punchen.

Oppløsningen og detaljnivået er også godt, men vi skulle gjerne hatt litt mer luft i lydbildet og et noe bredere stereoperspektiv. Slik det er, passer C5 nok best til basstung hiphop og materiale uten cymbaler og andre "skarpe" instrumenter.

TU20110922B&W C5_329213_50_02 1109221259.jpg

Stille

B&W C5 isolerer svært godt både ut og inn – du hører ikke omgivelsene, og omgivelsene hører ikke det du hører på.

Det følger også med et brukbart utvalg gummiputer, slik at du kan velge den som passer best for deg. Utvelgelsen bør du også bruke litt tid på, for lyden blir ofte bedre jo bedre forsegling du har mot utsiden.

C5 krever ikke voldsomt med effekt for å spille høyt - på nevnte iPhone 4 sa vi oss fornøyd omtrent ved halvt volum.

TEST: Ultimate Ears 700

TEST: – Et vanvittig trykk

TEST: Øreplugger for enhver smak

Konklusjon

Alt i alt er Bowers & Wilkins C5 et noe vanskelig produkt å konkludere på. I utgangspunktet er de ikke spesielt velspillende, men med litt kontroll over det dynamiske omfanget blir det faktisk relativt bra.

TV-er bedømmes vanligvis etter hvordan de yter i kalibrert tilstand, men alle har ikke tilgang på equalizer, så vi velger å bare delvis gjøre det samme med øreplugger.

Og da er ikke C5 veldig langt fra konsert for én. Likevel, noe mer kontroll i toppen hadde gjort seg.

Til nesten samme pris får du nemlig Monsters ekstremt gode Turbine-plugger, som byr på den samme bassen uten at du trenger equalizer for å tone ned de høye tonene.

På en tierskala hadde dette vært en sjuer.

Tabell_B&WC5 1109221319.jpg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.