T2

Test: JAWBONE UP MOVE

Billig aktivitetstracker for deg med små behov

TEST: Jawbone Up Move.

Jawbone Up Move er en liten klipsbasert aktivitetstracker, men du kan få armbånd som ekstrautstyr om du heller vil ha det.
Jawbone Up Move er en liten klipsbasert aktivitetstracker, men du kan få armbånd som ekstrautstyr om du heller vil ha det. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
20. des. 2014 - 09:18
Vis mer

Skal vi tro søkestatistikkene her på tu.no, kommer det til å ligge mange aktivitetsarmbånd rundt juletrærne i det ganske land til uken.

Mange har sikkert latt seg friste av et helt års batterilevetid på Garmins Vivofit, mens Fitbit nok lever godt på navnet og det faktum at de fikk ut sin nye (og gode) Charge i tide til julehandelen.

Jawbone klarte aldri det med sitt nye flaggskip Up 3, men fikk i det minste ut lille Up Move, som vi har hatt til test den siste tiden.

Les også: Harde pakker til jul? Dette er våre tips

Minitracker

Som Fitbits minstemann Zip er dette snakk om en liten tracker du klipser fast i beltet eller bukselinningen (eller har i lomma), men du kan også kjøpe et ekstra gummibånd som gjør at du kan bære den rundt håndleddet om du helst vil det.

Selve dingsen er på størrelse med fire-fem tjuekroninger oppå hverandre, og klipsen gjør at den sitter godt fast i buksa. Vi har i alle fall ikke opplevd at den har falt av én gang i løpet av testperioden.

Up Move benytter seg av et enkelt knappcellebatteri, noe som skal gi en batterilevetid på minst fire måneder før det må skiftes. Vi har naturlig nok ikke hatt anledning til å teste holdbarheten av det utsagnet, men det er unektelig behagelig å ikke måtte passe på å lade hver uke.

Move er utstyrt med de samme sensorene som Jawbones andre trackere, og det gjør at den både kan registrere aktivitet og søvn.

Den har dog ikke noen vibrasjonsmotor, en av undertegnedes favorittfunksjoner på for eksempel Fitbit Charge/Flex og Jawbones egne Up-bånd.

Det betyr at den ikke kan vekke deg om morgenen eller gi deg vibrasjonsvarsler når du har sittet i ro for lenge i løpet av dagen (men varslene er fortsatt tilgjengelige via push på telefonen din).

TEST: Fitbit Charge: Det beste aktivitetsarmbåndet til nå

Spartansk skjerm

Move har en slags "skjerm", i form av bittesmå LED-lamper spredt rundt på enheten.

Ett trykk gir deg en indikasjon på hvor mange steg du har tatt (sett opp mot det forhåndssatte målet) i et imaginert kakediagram, to trykk gir deg "tiden", i form av at det først blinker på en "timeviser", og så på en "minuttviser", men den kan bare indikere femminuttersintervaller, så det blir veldig omtrentlig.

Tre steg gir deg en like omtrentlig kakediagram-indikasjon på hvor mye du sov natten før. Dette er selvfølgelig bedre enn ingen skjerm, men dette blir likevel veldig omstendelig. Erfaringen vår er at "skjermen" blir særdeles lite brukt.

Du må også huske på å sette enheten i sovemodus før du legger deg, noe som kan gjøres ved å holde inne knappen på enheten (eller i appen). Her har konkurrent Fitbit fått til automatisk gjenkjenning av søvn, så det føles nesten litt gammeldags.

TEST: Polar M400: Denne avslører at du er en kontorrotte selv om du trener ofte

Glimt fra Jawbone-appen, som nok er den mest tiltalende av fitness-appene.
Glimt fra Jawbone-appen, som nok er den mest tiltalende av fitness-appene.

Godkjent nøyaktighet

Stegregistreringen virker imidlertid å være rimelig nøyaktig. To uhøytidelige forsøk i vår 200-stegs-test ga henholdsvis 204 (armbånd) og 212 steg (klips), altså en feilmargin på inntil seks prosent. Det er godkjent - under tvil.

Synkroniseringen fungerer kun trådløst. Up Move har nemlig ingen kabel, så du er avhengig av den lille USB-dingsen som følger med for å sette den opp.

Appen til Jawbone er muligens den fremste grunnen til å velge Jawbone foran for eksempel Fitbit.

Den er først og fremst langt mer tiltalende rent estetisk, og virker i langt større grad å gi deg råd basert på hva du faktisk har gjort de siste dagene, uten at det føles påtrengende eller overdrevet.

Du kan også koble den sammen med mange andre apper som holder styr på matinntak, trening og en rekke andre ting.

TEST: Garmin Vivofit: Denne aktivitetstrackeren holder et helt år på batteri

Light-apper

Samtidig kan du på sett og vis kan få mye av den samme funksjonaliteten som Up Move gir deg i form av ulike mobil-apper.

Dagens smarttelefoner er fullstappet med sensorer, og om du allikevel har dem på deg mesteparten av tiden vil du kunne få ut mye av de samme dataene der - og de ulike trackerprodusentene tilbyr i stor grad gratis "light"-versjoner av appene sine som gir mye funksjonalitet uten gadget-tilbehøret.

Du får jo uansett ikke søvntrackingen uten det tilhørende armbåndet, og med både tracker (ca. 450 kr) og armbånd (ca. 250 kr for tre stykker) er vi oppe i en prisklasse hvor konkurransen er særdeles sterk.

Garmins Vivofit, som holder i et helt år på batteri og har en ordentlig skjerm, selges for eksempel til såvidt over 500 kroner nå før jul. Det er intet mindre enn et kupp.

Fitbit Flex koster en femtilapp mer, mens Fitbits nåværende toppmodell Charge nok er det beste valget om du går et par prisklasser lenger opp, men da snakker vi over det dobbelte i pris.

Les også: Hold styr på ungene med mobilen

Konklusjon

Spørsmålet blir derfor: Trenger vi egentlig Move, som i praksis ikke er så mye mer enn en glorifisert skritteller?

Svaret er vel et slags "tja". Jawbone-appen byr på mange funksjoner utover den rene aktivitetsmålingen, og derfor kan det ligge en del valuta i å alltid ha på seg en tracker.

Men budsjettargumentet holder ikke helt når konkurrentenes langt bedre utstyrte trackere ikke koster mer enn en liten kinobillett ekstra.

Les også:

TEST: Jawbone Up24: Ett av de beste aktivitetsarmbåndene

Derfor viser Fitbit frem de nye produktene i Norge først

TEST: Bose Soundsport: Treningsplugger som sitter fantastisk godt i øret

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.