T2

TEST: Batterikjempen blant ultrabookene

HP Folio 13 skiller seg ut på ett område.

Bilde: Håkon Jacobsen
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
11. mai 2012 - 19:26
Vis mer

Macbook Air startet det hele, og underveis har vi vært gjennom maskiner fra Asus, Acer, Toshiba, Samsung og Dell, før vi nå runder av den første generasjonen ultrabook-er med HPs Folio.

Etter

Riktignok var Lenovo tidlig ute med å lansere sin, men har hatt store problemer med å få ut en testmaskin, og nå ser det nesten ut som om den ikke rekker å komme før nestegenerasjons ultrabook-prosessor Ivy Bridge er klar til sommeren

Det samme gjelder Sony, som lanserte sin bare i forrige uke.

Større og tyngre

HPs ultrabook-tilnærming ser ut til å være en litt annen enn for konkurrentene. De har valgt å si “F*ck it” til det ekstreme fokuset på tykkelse og vekt, og heller laget en litt tykkere, litt tyngre ultrabook-variant med et større utvalg porter og fremfor alt et større batteri.

Vekten er på 1,5 kilo, drøyt 10 prosent tyngre enn “standarden” på 1,35 kilo (Macbook Air, Asus UX31, Acer Aspire S3 og Dell XPS 13 veier alle inn omtrent her), og tykkelsen jevnt over på 18 millimeter, altså et godt stykke nærmere en “standard” ultraportabel bærbar enn det vi til nå har kjent som en ultrabook.

1200004827.jpg

Traust og sikkert

HPs designere har gått for det sikre og valgt børstet aluminium på lokket, men vi liker at aluminiumen fortsetter også når du åpner lokket.

Undersiden er laget i en gummiert plastvariant, og designet som helhet gir inntrykk av noe traust og sikkert.

Uimponerende skjerm

HP har uheldigvis valgt en billigskjerm til sin ultrabook, med oppløsning på magre 1366x768 og ikke altfor imponerende lysstyrke.

Innsynsvinklene er likevel helt greie og sortnivået brukbart, men vi må nevne at Asus for eksempel leverer 1600x900 og nærmest blendende lysstyrke på sin UX31.

HP har også “jukset” litt når de har omkranset skjermen med et sort felt for å få skjermrammene til å se tynnest mulig ut. Kunne de kanskje gjort som Dell og fått plass til den samme skjermen i et mindre kabinett?

Les også: Her er ultrabooken for businessbrukerne

Slik skal ultrabookene bli bedre 

Godt tastatur

Tastaturet er bakbelyst og av chiclet-typen, og vi liker det veldig godt. Tastene er relativt dype, har god respons og behagelig avstand fra hverandre.

Vi skulle gjerne sett at baklyset var justerbart mer enn bare av og på, men det er for en bagatell å regne. Vi liker også at f-tastene har funksjonene (volum, lysstyrke, skjermer) som standard, og at fn-tasten brukes til å koble inn de langt sjeldnere brukte f1-f12.

Pekeplata er av typen hvor hele kan brukes til klikking, men den er rett og slett litt for grunn, etter vår mening. Det gjør at du ikke får den ønskede responsen når du klikker, og vi synes også vi ofte må klikke litt for hardt for at klikket skal registreres. Høyreklikk gjøres nede i høyre hjørne, og dette fungerer stort sett godt.

Responsen på tofingerscrolling er godkjent, mens zoom som vanlig er en litt vanskeligere affære.

Her tror vi dog at vi må skylde litt på Windows, som zoomer i trinn, mens Mac OS zoomer trinnløst, noe som er langt mer behagelig. Det er rett og slett vanskelig å nå det ønskede zoomnivået med disse Windows-platene, som ofte zoomer altfor langt bare med en minimal bevegelse.

1200004830.jpg

Standardytelse

Ytelsen er jevnt over god, med den mye brukte prosessoren Intel Core i5-2467M, 4 GB RAM og en middels rask SSD-disk på 128 GB.

Dermed er det ikke veldig overraskende at poengscorene ligger omtrent på linje med de øvrige ultrabook-ene i alle våre ytelsestester.

Civilization 5 og Skyrim flyter også brukbart på 1366x768 på laveste innstillinger, med førstnevnte vakende mellom cirka 30 og 45 bilder i sekundet. Vi må også fremheve at Folio er svært rask til å våkne fra hvilemodus og bruker snaue 30 sekunder fra avslått til fungerende skrivebord.

Les også: 1,34 kilo, 14 timer batteritid og optisk drev

Kjempebatteri

Det største salgsargumentet for HP Folio 13 er nok som nevnt batteriet. HP har funnet plass til et batteri på 59 Wh, og det gjør at Folio plasserer seg øverst blant ultrabook-ene i alle våre batteritester.

6 timer og 41 minutter med “Productivity” (som simulerer nettsurfing og tekstbehandling) i Powermark er fra halvannen til to timer bedre enn samtlige ultrabook-konkurrenter, og på HD-video er det kun Macbook Air som makter å hevde seg bedre, men da med skarve tre minutter.

Batteri (høyere er bedre)

 Powermark productivityHD-videoBattery Eater
HP Folio 136:415:443:25
Dell XPS 134:374:112:11
Samsung Series 5 ULTRA5:114:342:34
Macbook Air 13"4:47*5:47Ikke kjørt
Acer Aspire S35:094:411:45
Toshiba Z8304:47 2:27
Asus UX31Ikke kjørt4:082:22
Powermark simulerer et typisk kontorscenario, med tekstbehandling og nettsurfing.Lysstyrken er satt til 50 prosent. HD-video spiller av et 1080P-klipp i loop til batteriet går tomt med lysstyrke på 60 prosent. Battery Eater kjører maskinvaren alt hva remmer og tøy kan holde, med lysstyrken på 20 prosent. *=kjørt i Windows

Jevn støy

Støymessig er Folio en noe blandet opplevelse, med en fint hørbar vifte som sjelden til aldri skrur seg av, selv når maskinen er uvirksom.

Den gjør imidlertid at maskinen holder seg kjølig, og vifta spinner heller ikke voldsomt mye raskere når maskinen presses til det ytterste.

Der konkurrentene stort sett har en støykurve som stiger proporsjonalt med lasten, har Folio en mye jevnere kurve, men for undertegnedes bruk, som stort sett består av nettsurfing og film, er det nok å foretrekke med en maskin som er stillere ved lav belastning.

Les også: – Folk flest har ikke råd til en PC til 1000 dollar

Acer lanserer verdens tynneste ultrabook

Her er Samsungs nye luksus-PC 

Tilkoblet

Folio har også et noe bedre tilkoblingssett enn de fleste av konkurrentene. Her finner vi ethernet-port i full størrelse, HDMI, minnekortleser og to USB-innganger, hvorav én er av 3.0-hastighet.

Vi kunne nok ønsket oss en tredje USB-port, men velger du ultrabook, gjør du det sannsynligvis ikke for å ha ørten andre enheter tilkoblet samtidig.

Vi må også nevne TPM-modul for businessbrukere som har det som krav.

1200004831.jpg

Konklusjon

Alt i alt er HPs ultrabook Folio 13 et spennende alternativ til alle de supertynne og superlette variantene vi har sett. Den har et soleklart bedre batteri, forholder seg kjølig gjennom de fleste oppgaver og har lavere støynivå under last.

Samtidig har den ikke den samme wow-faktoren som sine tynnere og lettere kolleger, selv om den fortsatt fint vil kunne klassifiseres som ultraportabel.

Prisen fra relativt middelmådige 8000 kroner tror vi ikke skremmer konkurrentene nevneverdig, men om batterilevetid er viktigere enn å fjerne de siste par hektoene, er kanskje Folio 13 det beste ultrabook-valget for deg.

Samtidig kommer Intels nye prosessorgenerasjon Ivy Bridge til eller like over sommeren, og da skal batterilevetiden være bedret og grafikkytelsen ha fått en stor boost. Vi ville kanskje anbefalt å vente.

1200004785.jpg

Andre ultrabooktester:

TEST: Macbook Air 13-tommer

TEST: Toshiba Z830

TEST: Acer Aspire S3

TEST: Dell XPS 13

TEST: Samsung Series 5 ULTRA

TEST: Asus UX31 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.