OLJE OG GASS

Test av norskutviklet missil var fiasko

NYTT SYSTEM: De nye fregattene (bildet) og MTB-ene skal utstyres med åtte NSM-raketter hver, til bruk mot andre overflatefartøyer.
NYTT SYSTEM: De nye fregattene (bildet) og MTB-ene skal utstyres med åtte NSM-raketter hver, til bruk mot andre overflatefartøyer. Bilde: Asbjørn Goa

Det var fredag i forrige uke at en prototype av raketten ble forsøkt avfyrt i California i USA.

«Missilet ble stående igjen på avfyringsrampen etter at avfyringssignalet var gitt... Etter kontroll av missilet ble det konstatert at startmotoren var armert uten at den hadde antent... Både norske og amerikanske eksperter vurderte situasjonen som så usikker at demolering (sprengning) av missilet ble iverksatt», heter det på Forsvarets nettsider.

Forsvaret konstaterer at den mislykkede prøveskytingen «sees på som uheldig».

Nye ting feiler

– Det er ikke overraskende at nye ting feiler fra tid til annen. Men vi tror jo at det skal virke når vi trykker på knappen. Men dette er måten vi driver på. Du får ikke svaret før du har trykket på knappen, sier administrerende direktør Tom Gerhardsen ved Kongsberg Defence & Aerospace til Aftenposten.

Han sier at fiaskotesten ikke vil få konsekvenser for prosjektet.

Investert to milliarder kroner

Hittil har Forsvaret investert to milliarder kroner i utviklingen av Naval Strike Missile (NSM). Utviklingen av raketten har pågått i tolv år.

De nye fregattene og MTB-ene skal utstyres med åtte NSM-raketter hver, til bruk mot andre overflatefartøyer. Kongsberg håper på å selge produktet til utlandet.

Gerhardsen vil ikke si hvor mye en NSM koster, men sier den er dyrere enn de gamle pingvinrakettene, som kostet rundt 6-7 millioner kroner stykket.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.