T2

Test av fire solide multifunksjonsskrivere

 En multifunksjonsmaskin gir deg både printing, skanning, kopiering hjemme. Noen byr også på andre funksjoner.
En multifunksjonsmaskin gir deg både printing, skanning, kopiering hjemme. Noen byr også på andre funksjoner. Bilde: Produsentene/montasje
4. juni 2013 - 18:54

HP Photosmart

 

Det har skjedd mye på blekkskriverfronten siden vi testet modeller for et par år siden. Denne gangen har vi tatt for oss fire av de nyeste i klassen middels til dyre i forbrukersegmentet, og sett på egenskaper og ytelser.

Det generelle inntrykket vi sitter igjen med er at selve utskriftsegenskapene ikke har endret­ seg mye. De er rett og slett veldig bra, selv om det er små forskjeller mellom dem.

Litt overraskende er det at slike skrivere er blitt billigere i drift. Det skyldes først og fremst at skriverne kan bruke såkalte XL-patroner med mye mer blekk uten at prisen øker tilsvarende­.

Men selv om det er blitt mye billigere å skrive ut bilder kan ingen konkurrere med frem­kallingstjenester på nettet.

Les også: NTNU har en av verdens mest avanserte 3D-printere

Masse funksjonalitet

Moderne blekkskrivere kan mer enn å skrive. Det selges nesten ikke rene skrivere lenger, fordi markedet domineres av såkalte multifunksjonsmodeller.

Det betyr at de har innebygget skanner og også kan fungere som kopimaskin.

En skanner bør alle ha, ikke minst for å kopiere dokumenter, gamle bilder og andre viktige og minneverdige papirer til et sikkert digitalt lager, slik som Dropbox.

Og en kopimaskin er grei av og til. Selv om verden er aldri­ så papirløs.

Alle de nye skriverne har selvfølgelig WiFi og fast nettverk i tillegg til USB-tilkobling. Det gjør dem mye mer familievennlige fordi alle kan skrive ut.

Vi testet utskriftene fra USB. Skriverne har også omfavnet mobiltelefonen og nettskyen. Produsentene har skjønt at det øker blekkforbruket og at det er en viktig inntektskilde.

Produsentene ojer seg over hvor mye det koster å forske og utvikle, men det vannbaserte blekket, med litt fargestoff i, er svært billig å produsere, og de får parfymepris eller mer for det.

Test av lydplanker: Med disse får du bedre lyd fra TV-en

Berøringsfølsomme

Alle skriverne har innebygget vendeverk og kan skrive tosidig. De har minnekortlesere og berøringsfølsomme skjermer. Og de oppførte seg lydsvakt med et minimum av mekanisk støy.

Et par av modellene har både dokumentmater og innebygget faks.

Sistnevnte kan være greit for noen, men utenom juridiske dokumenter, hvor det av og til forlanges faks, er det mye bedre kvalitet om man skanner og sender dokumenter som pdf-er i e-post.

Skannertest

Vi har testet skanneren og kopifunksjonen med en skikkelig torturtest.

Ved å kopiere en original og skrive ut kopien som vi igjen tester fem ganger, får vi et ganske bra bilde av hvordan kvaliteten holder seg gjennom generasjonene.

Nå skal det sies at alle maskinene klarte generasjon en veldig bra, men sprikene var store når vi kom til femmeren.

Test: Rå 84-tommer med ultra-HD

Økonomi

For å teste hva det koster å skrive ut bilder satte vi inn de største blekkpatronene og skrev ut så mange bilder i A4-format de klarte før det var tomt i den første.

De ulike skriverne har fra 4 til 6 patroner, men vi ville frem til blekkostnaden per bilde. Vi kjørte en serie bilder i A4 til den første patronen var tom.

Så estimerte vi hvor mye som var igjen i de andre patronene ut fra driverens anslag og regnet ut blekkostnaden. Vi tok patronprisene fra nettet.

Deretter regnet vi ut blekkforbruket fordelt på et A6-ark, som er den vanlige bildestørrelsen. Prisen per bilde ble summen av blekkostnad og stykkprisen for det billigste glansede originalpapiret vi fant på nettet.

Vi var overrasket over hvor billig Canon klarte jobben.

De har normalt vært dyre i drift, men den nye maskinen med XXL-patroner klarte et imponerende antall sider før det var slutt på blekket. I kombinasjon med rimelig papir var den billigst i drift med god margin.

Men de som ikke har det travelt har mye å tjene på å bruke nettbutikker. De skriver ut til langt lavere pris enn noen av skriverne vi testet. Men husk portoen. Skriver du ut få bilder forverrer slike omkostninger regnestykket betraktelig.

En ting vi ikke testet var hvor mye blekk skriverne bruker til rensing av dysene. Går det lang tid mellom hver gang skriveren benyttes bruker den ofte ganske mye blekk for å rense dem og det kan gripe ganske mye inn i økonomien.

Skriver du ut et bilde i ny og ne kan nok opptil halvparten av blekket forsvinne i rensing. I vår test kjørte vi patronene tomme uten opphold, og da oppnådde vi best mulig økonomi.

Les også: Selv det billigste kvartsur er mer nøyaktig enn en mekanisk klokke i millionklassen

Hastighet

Vi tok tiden på utskrift av bilder og ulike dokumenter i vanlige formater for å se hvor raske skriverne var.

En jury på tre medarbeidere med grafisk innsikt har satt karakter på kvaliteten på bilder og dokumenter med tekst og grafikk. Resultatene på bildene varierte en god del etter smak og behag. Derfor er dette den mest subjektive delen av testen.

Det er ikke alltid man liker den samme vinen som ekspertene i avisene skryter opp i skyene.

Canon har for eksempel en imponerende bildekvalitet, men juryen satte ned karakteren fordi bildene fremstår med et blåskjær.

Det er ikke så vanskelig å justere, men avgjørelsene er tatt på basis av standardutskrifter.

Her kan du se fullstendige tester av skriverne:

HP Photosmart 7520: Svært utholdende multifunksjonsmaskin - BEST I TEST

Epson Expression Photo XP-750: Imponerende kompakt multimaskin

Canon Pixma MG 6350: Lynkjapp blekkskriver med god design

Brother MFC-J4510DW: Skriver stappet med funksjoner - GODT KJØP

Testdata

 HP Photosmart 7520Epson Expression Photo XP-750Brother MFC-J4510DWCanon Pixma MG 6350
Pris skriver1372,-1659,-1495,-1200,-
Pris på XXL blekkpatroner164,-, 174,- for sort 138,-179,-, 269,- for sort 148,-, 158,- for sort
     
Antall A4-ark utskrevet1154451105
Blekkforbruk i kroner656,-489,-517,-459,-
Blekkforbruk per A6-ark1,43,-2,76,-2,53,-1,09,-
25 A4-sider i beste kvalitet på fotopapir01:11:3001:12:3001:17:180:46:50
Pris på A6-papir i volumpakke (per ark)1,45,-0,99,-1,45,-1,03,-
Pris per ferdig utskrevet A6-fotografi2,88,-3,75,-3,98,-2,12,-
Lett Word-dokument ensidig/tosidig1:43/5:142:42/4:301:17/3:281:59/5:11
Tungt Word-dokument3:213:511:543:27
14 sider PowerPoint2:552:071:152:49
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.