T2

TEST: Asus U2E

Morten Gulden
2. sep. 2008 - 11:36
Vis mer

Plukker du opp en Asus U2, blir du umiddelbart slått av det elegante designet.

Stål

Den har rikelig med håndpolert stål i detaljene. Lokket og området rundt tastatur og pekeflate er kledd i lær, som gir en meget behagelig overflate å hvile håndleddene på, i tillegg til å se eksklusivt ut.

Tastaturet er krympet i forhold til en vanlig tastestørrelse, men etter litt tilvenning er det behagelig å bruke. Det er utført i plast med mikroskopiske metallfalk i som gir et ”gullskinn” i høylysområder.

Bortsett fra noe svikt i hele tastaturområde ved hardhendt bruk er det lite å utsette på tastefølelsen.

Styreflaten er meget presis, utført i børstet stål med to store og gode knapper i metall som gir en solid ”klikkefølelse”. Dette er bra!

Les også:

God skjerm

Den 11 tommer store skjermen har LED-bakbelysning, som gir et meget lyssterkt bilde med god kontrast – uten at det går for mye ut over batterilevetiden.

Innsynsvinkelen er også brukbar, selv om bildet mister noe klarhet når du kommer ut på sidene av skjermen. Du skal heller ikke ha øynene langt over, eller spesielt under, 90 graders vinkel før skjermbildet blir mørkt.

Oppløsningen er WXGA (1366x768), som sammen med den kraftige bakbelysningen og de klare, godt definerte fargene faktisk gir et meget godt bilde. Vi er imponerte.

Les også: Ett kilo PC fra Fujitsu Siemens

Kamera

Et bittelite webkamera er innfelt i fasen; det leverer noe blass og sliten video i opp til VGA oppløsning (640x480). Ikke akkurat revolusjonerende, men det fungerer fint til enkle videokonferanser.

De innebygde høyttalerne er som ultraportabel-høyttalere flest, små og elendige – med blikkbokslyd. De fungerer fint til systemlyder, men er ikke noe du vil høre på musikk gjennom.

Gi den fingeren

Fingeravtrykksleseren krever tilvenning, ideen med å sikre data og innlogging med biometri er god. Likevel, undertegnede har ennå til gode å klare å logge seg på med fingeren ved første forsøk. ”Swipe your finger slower”, melder den. Igjen, og igjen.

Etter femte forsøk skriver du inn passordet i stedet.

Støyende

U2 har en egen knapp over tastaturet for å veksle mellom forskjellige strømsparingsmodus. Disse påvirker styrke på bakgrunnsbelysningen og prosessorhastighet, i tillegg til å gjøre andre systemjusteringer i jakten på perfekt avveining mellom hastighet og batterilevetid.

Kjører du med full hastighet får du konstant støy fra viftene.

TEST: De beste støydemperne

Masse ekstra godsaker

Asus U2 er godt utrustet med både innganger og ekstrautstyr. Den har Bluetooth og raskt trådløst nettverk innebygget. På sidene finner vi VGA-utgang for analog skjerm i tilegg til HDMI-plugg for tilkobling til flatskjerms-TV.

Den har tre USB 2.0 plugger, analog lyd inn og ut, port for kablet nettverk og analogt modem. I tillegg har Asus fått plass til ett ExpressCard/32 utvidelseskort og en 8-i-ett minnekortleser. DVD-RW-brenneren har støtte for LightScribe slik at du kan brenne grafikk og tekst på platene du lager.

Maskinen kan også leveres med en 32GB SSD (Flash-minne) i stedet for harddisk. Den har vi ikke testet i denne omgang, men vil i teorien være raskere og snillere med batteriet. Det koster også mer.

I den lekre esken U2-en ble levert i fant vi to batterier (ett stort og ett lite), en elegant beskyttelsesveske, en trådløs mus og egen klut til å tørke vekk fingeravtrykk fra herligheten.

Les også: Mini-PC for skrivebordet

Nesten fantastisk

Helhetsinntrykket av Asus U2 er altså godt, designet er utvilsomt luksuriøst og byggkvaliteten god. Men, alt er ikke bare lykke. I tillegg til nevnte blemmer hadde vår testmodell en skurrelyd som, om enn svak, var konstant og virket sjenerende. Den hørtes mest ut som en vifte med slark.

Slike mekaniske problemer skal ikke forekomme på en så dyr maskin, en vanlig kjøper ville vært i sin fulle rett til å returnere den. Vi synes også den er i tregeste laget og ønsker oss raskere prosessor.

Vista

Maskinen leveres med Windows Vista Business Edition. Det er ikke uvanlig for bedrifter å nedgradere til XP om dagen, men vi skal ikke dvele ved problemene med Micosofts operativsystem i denne omtalen, annet enn å påpeke at Vista kjører som forventet, uten problemer med drivere.

Hastigheten er slettes ikke ille, selv om den brukte 45 sekunder på å våkne fra dvalemodus (uten at andre programmer enn filbehandleren kjører).

Vi kan anbefale Asus U2 til reiselystne forretningsfolk med begrensede databehov og velfylt lommebok. Er du på jakt etter en liten, lett PC med god batterilevetid og elegant design er dette maskinen for deg. Spesielt hvis du ikke lar deg sjenere av litt viftestøy.



Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.