T2

TEST: Asus NC1

Asus bør holde seg til det de kan.

Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
19. aug. 2011 - 13:02

Asus NC1

Produkttype: Hodetelefoner med aktiv støykansellering

Pris: Drøyt 600 kroner

Vurdering:

Pluss:

  • Relativt billig inngangsbillett til aktiv støyreduksjon.
  • God batterilevetid.
  • Lette, komfortable og sammenleggbare

Minus:

  • Flat lyd uten støyreduksjon aktivert, ekstremt “loudness”-preg ellers
  • Billige materialer
  • Støyreduksjonen er ikke veldig imponerende.

Asus har tatt mange og lange steg fremover på PC-fronten de siste årene, og har også kapret en brukbar markedsandel ved å ofte være tidlig ute med nye modeller eller i front av utviklingen i markedet.

Nå begynner de også å prøve seg i andre markeder, blant annet med dedikerte lydkort, hodetelefonforsterkere og NC1, som er relativt billige hodetelefoner med aktiv støyreduksjon.

Ikke spesielt solide

Prislappen vises også til dels i materialene som er valgt – Asus har gått for en relativt “maskulin” design, med tynn sort plast og detaljer i sølv.

Det gir et veldig lett sett hodetelefoner (130 gram), men byggekvaliteten er ikke veldig tillitvekkende.

Det gjelder også “boksen” som inneholder støyreduksjonsmikrofonene, volumkontroll og mute-funksjon. Særlig er luka som skjuler batteriet veldig slarkete, og vi ser for oss at den vil bli ødelagt relativt raskt.

TU20110818Asus NC1_224112_47_05 1108181159.jpg

God komfort

I pakken følger det med en bæreveske i hardplast, flyadapter og 6,35mm-adapter. Det er absolutt godkjent for et såpass billig sett.

Bærekomforten er også god. Klokkene er av typen som sitter på øret uten å omslutte det helt, og de klemmer ikke mer enn de må for å sitte på plass.

Det, kombinert med behagelig myk skumgummi langs bøylen, gjør at du kan ha dem på over lengre tid uten å få vondt i ørene. Samtidig er nok ikke dette hodetelefonene du velger til løpeturen – til det sitter de litt for løst.

Middels støyreduksjon

Støyreduksjonen synes vi er litt halvveis. Asus hevder selv at settet skal kunne kansellere opptil 18 desibel støy med 87 prosent effektivitet, og i et kontorlandskap med heftig ventilasjon fungerer det absolutt bra.

På litt større prøver, som i et heftig trafikkert bymiljø eller på t-banen, blir det imidlertid litt for mye å hanskes med for Asus-klokkene.

Det virker for oss som om de konsentrerer seg mest om den lavfrekvente, minst påtrengende støyen, og lar mer av de mer slitsomme delene av registeret passere gjennom.

Det skyldes selvfølgelig også at settet ikke har noen særlig passiv blokkering av støy – Boses eminente QuietComfort15 blokkerer uten tvil ute mye støy på grunn av utformingen, og gir dermed den aktive støyreduksjonen bedre arbeidsforhold.

TEST: Bose QuietComfort 15

TU20110818Asus NC1_324012_47_05 1108181159.jpg

Buldrelyd

Lydkvaliteten er også helt på det jevne, etter vår mening. NC1 minner faktisk litt om Koss’ meget utbredte PortaPro i lydkarakteren, med dominerende, overdimensjonert bass og ganske ullen diskant og mellomtone.

Det hele fremstår rett og slett som litt “kjedelig” og tamt, og NC1 makter ikke å gi oss frysninger på noen som helst måte. Bassen er noe seig og brummende, mens vokal og mange instrumenter langt på vei drukner i bass-suppa.

Finmaskede detaljer blir borte, og det hele fremstår som lavoppløst og billig. I tillegg mangler NC1 fullstendig kontroll over de høyeste tonene i registeret, og det hele blir fort skrikende og påtrengende.

TEST: Bose Around Ear 2

TEST: Ultimate Ears 700

TEST: Bose MIE2i

Billigfilter

Samtidig kan klokkene brukes uten støyreduksjonen aktivert, noe som faktisk gjør lydkvaliteten noe renere og etter vår mening bedre.

Det virker rett og slett som om Asus har lagt på et “loudness”-filter sammen med støyreduksjonen, og har mislyktes fullstendig i forsøket.

Du må riktignok skru opp volumet noe uten støyreduksjonskretsene aktivert, men får til gjengjeld en langt mer tilbakelent bass og noe mer detaljer høyere opp i registeret, uten at vi vil karakterisere lydkvaliteten som god.

TU20110818Asus NC1_423912_47_05 1108181159.jpg

Lekker lite

Batteritiden til NC1 er svært god. Vi glemte støyreduksjonen på over natten flere ganger, og det ene AAA-batteriet lever fortsatt i beste velgående.

Asus hevder selv at det skal vare 100 timer, og vi har ingen grunn til å tro at det ikke stemmer.

Klokkene lekker også lite lyd til omgivelsene, noe vi setter stor pris på.

Konklusjon

Alt i alt er NC1 et ganske middelmådig forsøk fra Asus. Den lave prislappen gir selvfølgelig rom for litt lavere lydkvalitet enn for produkter lenger opp på skalaen, men her synes vi du får mindre enn du betaler for.

Støyreduksjonen er middels, lydkvaliteten relativt kjip og byggekvaliteten likeså. Om du er desperat etter å holde støy ute, foreslår vi at du kjøper noen klokker som omslutter øret og får langt bedre lydkvalitet for samme pris.

Asus’ ingeniører får prøve igjen.

 

TEST: Noise cancelling-hodetelefoner

Tabell_Asus NC1 1108181139.jpg

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.