T2

TEST: Asus Eee 1015B

AMD tar et langt steg i riktig retning på netbook-fronten.

Stein Jarle Olsen
20. juni 2011 - 10:44
Vis mer

Intel har hele veien vært soleklart lengst fremme på strømgjerrige prosessorer for mini-pc-er, også kjent som netbooks.

AMD har gjort noen spede forsøk i segmentet, men har slitt med høy varmeproduksjon og svak batterilevetid.

Hybrid

Med Fusion-brikkene håper AMD å kunne konkurrere ordentlig med Intel, selv i netbook-markedet.

Hovedprosessor og grafikkprosessor på samme brikke skal gi lavt strømforbruk og dermed god batterilevetid, samtidig som grafikkytelsen skal være langt bedre enn hva Intel tradisjonelt har levert.

Asus har også stadig vært blant våre favoritter i netbook-segmentet.

Taiwanerne har levert godt i PC etter PC, og vi forventet derfor ingenting annet i den sist ankomne testmaskinen - en ny titommers-Eee med det noe intetsigende navnet 1015B.

TU20110617IMG_790519912_58_37 1106171215.jpg

Solid

Utenpå ser dette ut som en fullstendig uspennende Eee, med en blanding av matt og blank plast og design vi kjenner igjen. Det røde topplokket er imidlertid en nyvinning som sikkert både vil tiltrekke og frastøte noen.

Byggekvaliteten er stort sett så bra som den kan bli på en maskin bygget utelukkende i plast, og 1015B fremstår tillitsvekkende avstivet og uten unødvendig slark.

Strømgjerrig

1015B innehar AMDs C-50-APU (Accelerated Processing Unit), med en integrert AMD Radeon HD 6250-enhet på samme brikke.

Hovedprosessoren har to kjerner på 1 GHz hver, og APU-en skal totalt ha et maksimalt effektforbruk på magre 9 watt. Videre finner vi 1 GB RAM og en roterende harddisk på 250 GB.

Allerede i Windows Experience Index er det tydelig at det fortsatt dreier seg om en relativt svak prosessor, med en prosessorscore på 2,8.

De to kjernene gjør likevel at dette er marginalt bedre enn Atom-prosessorene vi har sett på mange tidligere mini-PC-er. Grafikkbrikken hevder seg noe bedre, og scorer henholdsvis 4,1 og 5,5 på "Grafikk" og "Spillgrafikk".

TU20110617IMG_789720212_58_38 1106171215.jpg

Unike evner

Grafikkbrikken byr også på maskinvareakselerasjon av tunge videofiler, noe som gir Eee 1015B evner vanlige netbooks ikke har - den kan spille av videomateriale i full HD-oppløsning uten problemer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Geekbench viser likevel at den totale systemytelsen ikke er all verden - 873 poeng er unektelig ganske magert.

Tilkoblingsmessig er dette også helt som forventet - 3 USB-porter, hvorav én er USB 3.0, HDMI, VGA, separate mikrofon- og hodetelefonporter, minnekortleser for SD og MMC og nettverksport.

Holder lenge

Batterilevetid har alltid vært en utfordring for AMD på de mest strømgjerrige prosessorene, men med C-50 ser det ut som om de har fått det til, i alle fall til en viss grad.

Sju og en halv time uvirkom og over fire timer med HD-video er absolutt godkjent for en maskin i denne prisklassen.

Støynivået er også behagelig. I motsetning til HPs Pavilion dm1, som også benyttet en AMD Fusion-prosessor, forholder Eee 1015B seg stille gjennom det aller meste av oppgaver. Om du setter øret nært viftegrillen hører du at vifta går, men det dreier seg om en lavfrekvent støy som lett drukner i omgivelsene.

Maskinen blir heller ikke nevneverdig varm, så det er tydelig at AMD og Asus har funnet frem til en oppskrift som fungerer.

TEST: HP Pavilion dm1

TU20110617IMG_789920112_58_37 1106171215.jpg

Matt skjerm

Skjermen er matt, noe vi alltid synes er å foretrekke, og har tilstrekkelig med lysstyrke til også å kunne brukes utendørs, om en ikke i direkte sollys.

Asus har imidlertid gjort det samme grepet som på fjorårets storselger UL30, med at strømsparingsmodus innebærer en markant kontrastsenking på skjermen.

Dette er helt sikkert gjort for å spare energi der det er mulig, men det gjør skjermen slitsom å bruke, og er absolutt ikke å anbefale.

Skjermen lar seg heller ikke bøye særlig langt bak, noe som kan være et problem i trange omgivelser, og 1024x600 er fortsatt en ganske trang oppløsning.

Ambivalent for tastaturet

Nå er det lenge siden vi har testet titommere, men vi har for oss at Asus har gjort det bedre med slike små tastaturer før. Her føles tastene noe sammenklemt, og vi blir langt raskere sliten i fingrene av å skrive enn på et "vanlig" tastatur.

Likevel skriver vi lite feil, noe som sannsynligvis skyldes at tastene har perfekt respons og at de individuelle tastene er plassert fornuftig.

Pekeplaten har også riktig friksjon og multitouch-responsen oppleves som svært god, men vi er ikke særlig begeistret for løsningen med en enkelt tast som skal betjene både høyre og venstre musetast.

TU20110617IMG_790420012_58_37 1106171215.jpg

Konklusjon

Alt i alt er Asus Eee 1015B en relativt gjennomsnittlig netbook, men den skiller seg ut ved at den har en noe kraftigere grafikkløsning enn hva vi har vært vante med.

Full HD-video foregår uten problemer, og du kan nok også spille noen mindre prosessorintensive spill med denne minimaskinen.

I tillegg er det behagelig at den er såpass stille og kjølig som den er, og batterilevetiden oppleves også som god. Lite å klage over, med andre ord, om du ikke har de aller største krav til ytelse.

Den koster også bare fra cirka 2.300 kroner på nett, noe som gjør den til en svært overkommelig kompanjong.

 

TEST: Acer Iconia A500

TEST: Samsung 9 Series

Tabell_Eee 1015B 1106171225.jpg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.