T2

TEST: Apple TV

Apple TV er stort sett en fornøyelse, men den kan også være ganske lunefull.

Stein Jarle Olsen
16. juni 2011 - 10:08
Vis mer

NB: Denne testen ble gjort før filmleie ble tilgjengelig for norske kunder. Lurer du på hva du kan oppnå med norsk konto, les denne saken .

Les også vår test av den nye Apple TV.

Overkommelig

Apple TV er et litt atypisk produkt, i og med at det på langt nær har noe premiumprisnivå. Den lille boksen fås fra 849 kroner, og det er ikke all verden, funksjonslista tatt i betraktning.

Samtidig har den definitivt ikke like stort potensial til å imponere som den første utgaven, som brakte enkel streaming til et marked som såvidt bare hadde fått øynene opp for konseptet.

I dag finnes det et utall forskjellige streamingløsninger, men Apple skiller seg likevel ut ved at de har bygget opp et helt økosystem rundt produktene sine.

TU20110405IMG_884114009_54_55 1104050917.jpg

Bitteliten Apple TV

Som med alle andre Apple-produkter, er eska pakket så effektivt som mulig – i dette tilfellet en bitteliten eske som skaper enorme (?) forventninger til størrelsen på selve Apple TV.

Og rett nok, den lille sorte er en minimal affære som enhver bør kunne klare å lage plass til i mediesenteret.

Uten bevegelige deler som krever et vell av kjøling, kan den nærmest stappes hvor som helst, og den lager aldri en lyd.

Alt du trenger er en HDMI-kabel til TV-en og strømtilkobling – resten håndteres trådløst, men du har også mulighet til å stappe i en nettverkskabel om du foretrekker kablet nett.

Kontroll

Fjernkontrollen er også verdt noen ord. Den er liten og tynn, og uten særlig mange knapper, men føles likevel solid, tatt i betraktning av at den er laget i stiv aluminium.

Navigasjonen bør også ha stor gjenkjennelsesfaktor for alle som har vært borti et Apple-produkt før, selv om en såpass spartansk fjernkontroll ikke er særlig praktisk når du for eksempel skal taste inn tekst.

Konto

For å få fullt utbytte av en Apple TV må du i dag ha en amerikansk iTunes-konto.

Det er ikke særlig vanskelig å få til – alt du trenger er et amerikansk iTunes-gavekort og en hvilken som helst adresse i USA. Se nærmere fremgangsmåte i faktaboksen til høyre.

Med en slik konto på plass, har du plutselig tilgang til alt det nyeste av filmer og TV-serier i strømmende HD-kvalitet, om enn kun 720P, direkte til TV-en din.

Ikke er det veldig dyrt, heller. Å leie en episode av favorittserien din koster 99 cent (cirka fem kroner og femti øre, med dagens kurs), mens en ny HD-film koster fem dollar, altså mellom 25 og 30 kroner.

Ønsker du å kjøpe filmene, koster det en del mer – opptil 18 dollar (drøyt 90 kroner) for en HD-film, og 13 dollar (65-70 kroner) for en film i standarddefinisjon.

Ingen Netflix

Boksen har i utgangspunktet også støtte for den amerikanske streamingtjenesten Netflix, som gir deg ubegrenset streaming for 8 dollar i måneden, men denne er ikke tilgjengelig i Norge, og lar seg ikke "lure" like lett som iTunes.

Youtube, Flickr og diverse annet er imidlertid på plass.

TU20110405IMG_885513809_54_55 1104050917.jpg

Kranglete

Da vi først pakket ut og satte opp Apple TV, var den ikke særlig medgjørlig. Vi forsøkte oss for eksempel på å leie en episode av den nye sesongen av Grey's Anatomy, hvorpå Apple-boksen proklamerte at det ville ta cirka seks timer før vi i det hele tatt fikk trykke Play.

Det samme skjedde gjentatte ganger, og det har det åpenbart også gjort med en del andre Apple TV-brukere, skal vi tro diverse forumtråder rundt omkring.

Vi hadde vanskelig for å tro at det kunne være undertegnedes normalt eminente 18 Mbit-linje, og forsøkte både med kablet og trådløst nett, uten bedre resultat.

Vi klødde oss i hodet, og forberedte oss på å endelig kunne gi et Apple-produkt en kjip terning.

Hva skjedde?

Men så: Etter et par dagers ro og hvile endret plutselig boksen fullstendig lynne – et håpefullt forsøk på en ny Grey's-episode gikk som smurt, og etter 15 sekunder hadde vi både bilde og lyd på skjermen, mens boksen lastet ned resten i bakgrunnen.

Slik har den også oppført seg siden, så vi velger å tro at vi hadde å gjøre med et tilfelle av reisesyke. Likevel ikke et godt tegn på noe vis, og vi håper Apple har kvalitetssjekket produktene sine godt nok til at dette ikke er et utbredt problem.

TU20110405IMG_883314109_54_56 1104050917.jpg

Hakker litt

Bildekvaliteten er jevnt over ganske god på HD-materialet, men vi opplever ofte litt halvdårlig bildefrekvens – boksen finner det plutselig for godt å hoppe over et bilde eller to, noe som tydelig går ut over flyten.

Samtidig synes vi bildet er ganske "soft" til å være i 720P, og det er tydelig at Apple komprimerer en god del for å få streamingen til å gå bra selv på middelmådige linjer. For HD-materialet kreves 6 Mbit.

Lydkvaliteten oppleves som veldig god, og det er deilig å kunne se favorittseriene med surroundlyd, ulikt det vi stort sett får servert fra norske TV-kanaler – foreløpig.

Få undertekster

Samtidig vil nok det dårlige utvalget av undertekster være et stort skår i gleden for mange.

At det ikke eksisterer undertekster på norsk, er ikke særlig rart, siden tjenesten i utgangspunktet ikke er tilgjengelig i Norge, men vi skulle i det minste sett at det var mulig å få engelsk tekst på mer av innholdet.

Dette ser foreløpig kun ut til å være tilgjengelig på et lite mindretall av nye filmer. Vi irriterer oss også litt over at du kun har 48 timer på å se ferdig en film eller serieepisode etter at du har trykket Play første gang.

TEST: Bose Around Ear 2

TEST: Ultimate Ears 700

TEST: Fabelaktig mosjons-moro

Luftspilt

Nå handler selvfølgelig ikke Apple TV bare om å donere penger til Apples allerede feite lommebøker.

En ny og morsom funksjon er AirPlay, som gjør at du kan streame musikk, video og bilder direkte fra andre Apple-produkter til Apple TV og dermed til TV-en din.

Wow-faktoren ved å kunne vise iPhone-bildene trådløst på TV-en er unektelig ganske høy, og vi synes også responstiden er brukbar – det tar cirka ett sekund før megapikslene dukker opp i all sin prakt på TV-en.

Videoer tar selvfølgelig noe mer tid å strømme over, og dette opplevde vi som noe mer av en tålmodighetsprøve.

Vi synes også Apple TV burde justert antall lydkanaler etter materialet som kom inn. På vår surroundreceiver, innstilt på å oppdage surroundinnhold selv, ble AirPlay-musikken automatisk avspilt i alle seks kanaler, noe som ikke alltid er like gunstig for lydkvaliteten.

TU20110405IMG_885913709_54_55 1104050917.jpg

Praktisk

Samtidig er det veldig praktisk at du kan styre alt du trenger direkte fra kilden, slik at du for eksempel ikke trenger å ha TV-en på for å kunne spille musikk på anlegget via Apple TV.

Verdt å legge merke til er også at begge enheter må benytte det samme nettverket for at du skal kunne streame ting fra PC eller Mac til Apple TV.

Boksen oppdager ikke PC-en om den ene er koblet til med kabel, og den andre trådløst.

Det var ikke alltid iPhonen vår oppdaget Apple TV selv om den var koblet til det trådløse nettet, heller.

Minimalt med plass

At Apple TV 2 kun har 8 GB intern lagringsplass understreker at dette hovedsakelig er ment å være en videreformidler av innhold, ikke en dedikert mediespiller.

Vi har likevel ikke møtt på noen problemer med den begrensede lagringsplassen så langt, men tror det kan bli utfordrende om du ønsker å kjøpe filmer mer enn å leie dem.

Konklusjon

Alt i alt synes vi Apple TV er en svært hendig stuekompanjong.

Terskelen for å bruke 5-6 kroner på en episode av favorittserien tror vi er ganske lav, og 30 kroner for en film i HD-kvalitet uten å forlate stua er bedre enn å måtte traske til videosjappa og sikkert betale enda mer.

Mangelen på mer undertekster er et stort minus, og vi irriterer oss også litt over den til tider noe ujevne bildeflyten, men likevel trives vi veldig godt med Apple TV.

Brukervennligheten er stort sett strålende, og for dem som ikke ønsker å piratkopiere, må dette være midt i blinken.

NB: Denne testen ble gjort før filmleie ble tilgjengelig for norske kunder. Lurer du på hva du kan oppnå med norsk konto, les denne saken .

TEST: En drøm av en laptop

TEST: Et monster av en PC

TEST: Macbook Air

Apple TV_tabell 1104050931.jpg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.