MOBIL

Test: null

Apple lanserer iOS 7

Apple iOS 7 er moderniseringen du har ventet på. Sjekk de nye funksjonene og det lekre grensesnittet.

Marius ValleMarius ValleJournalist
10. juni 2013 - 22:02

Apple åpnet i kveld norsk tid utviklerkonferansen WWDC. Dette er en årlig konferanse hvor de viser frem programvare- og maskinvarenyheter.

Årets konferanse åpnet med lanseringen av deres nye OS X Mavericks, som er den nye utgaven av deres Unix-baserte operativsystem for datamaskiner. På tu.no kan du lese mer om disse nyhetene.

iOS 7

For alle som har iPad, iPhone og andre Apple-enheter er imidlertid den nye versjonen av iOS. 

Den størset nyheten er at iOS har fått et kraftig oppgradert brukergrensesnitt. Alt fra skrifttypene til fargene er endret på. Samtidig har de beholdt de samme grunnfunksjonene som du er vant til fra før av. Du skal altså slippe å lære å svømme på nytt.

Selv sier Apple at du vil få en ny telefon som du allerede vet hvordan du bruker.

Men det er åpenbart at de har sett behovet for å se til hva konkurrentene, og da spesielt Android, driver med. En rekke av de nye funksjonene er nemlig gamle kjenninger for Android-brukere.

Dette er dog ikke første gangen Apple ser til Android for nye funksjoner i iOS

Det som uansett er åpenbart er at iOS 7 er en kraftig modernisering Apples operativsystem, som i manges øyne har fremstått som mer og mer gammelmodig etterhvert som konkurrerende operativsystemer har blitt mer funksjonsrike.Fra venstre: iTunes Radio, multitasking, hovedmeny, Control Center, faner i Safari.

Låseskjerm

Låseskjermen har fått nytt utseende. Den gamle skyvebryteren du må trekke i for å låse opp telefonen er nå borte. I stedet holder det å stryke en finger fra bunnen av skjermen og oppover. Bakgrunnen på låseskjermen kan nå være en animasjon.

Hovedmeny

App-ikonene i hovedmenyen har fått en oppfriskning. Men den mest iøyenfallende nyheten her er at bakgrunnsbildet beveger seg samtidig som du beveger på telefonen. Det gir et inntrykk av at ikonene faktisk flyter over bildet.

En annen detalj er at du nå kan ha flere sider i mappene på hovedmenyen. 

Flere detaljer, som tastaturet, har blitt lett gjennomsiktig. Dermed kan du få en anelse om hva som ligger bak tastaturet når du for eksempel ruller nedover i en nettside.

Operativsystemet har også fått en fremover- og tilbake-bevegelse. Du kan trekke en finger inn fra siden av skjermen for å gå tilbake til forrige skjermbilde i appene som støtter dette, og motsatt for å gå fremover. Det minner ikke så rent lite om tilbake-tasten i Android - bortsett fra at det ikke har noen egen tast, selvsagt. 

LES OGSÅ: Test av iPhone 5

Varsler

Varselmenyen er oppgradert. Som før trekker du den ned fra toppen av skjermen, som på Android. Nå har den imidlertid fått faner, slik at du kan se aktuelle hendelser for dagen, alle varsler og varsler du har gått glipp av. 

Varselsenteret er nå tilgjengelig fra låseskjermen. Det er altså ikke nødvendig å låse opp iOS-enheten din for å sjekke varslene.

Control Center

Apple har omsider sett behovet for å få rask tilgang til innstillinger som Bluetooth, Wi-fi og skjermrotasjon. De har valgt å gå for en nærmest identisk løsning som du finner i Androids varselmeny.

Men til forskjell fra denne er snarveiene gjemt i en egen meny du finner ved å sveipe fra bunnen av skjermen og oppover.

Her får du også rask tilgang til apper du bruker ofte. Musikkontroller finner du også her. Control Center er tilgjengelig fra låseskjermen, slik varselsenteret er. 

App Store

Det har kommet en del nye funksjoner i App Store. Nå blir det mulig å søke etter apper basert på aldersgrupper. Praktisk dersom du vil finne underholdning til poden.

Det er også mulig å finne ut hvilke apper som er populære i det området du oppholder deg i.

Med iOS 7 kommer nok en funksjon Android-brukere har hatt glede av en god stund allerede: Apper vil nå oppdateres automatisk. Du slipper altså å åpne et varsel for å laste ned oppdatering til appene dine med medfølgende passordinntasting og den leksen der. 

SE OGSÅ: Omtaler av iOS-apper

Musikk

I musikkappen kan du nå se musikken du har kjøpt på iTunes rett i musikkbiblioteket. Du kan spille dem av direkte herfra, selv om de ikke ligger på telefonen fra før av.

Det samme gjelder for øvrig for video du har kjøpt via iTunes.

Det har også kommet en ny radiotjeneste kalt iTunes Radio. Dette er en slags kombinert nettradio/strømmetjeneste/musikkoppdagelsestjeneste.

LES MER: iTunes Radio er lansertControl Center, kalender og multitasking.

Multitasking

I iOS 7 kommer det endelig støtte for full multitasking. Eller - i det minste slik Apple ser for seg at du faktisk bruker enheten din. iOS skal nemlig lære seg hvordan du bruker appene dine. Dersom du for eksempel stadig vekk sjekker Facebook vil denne appen ligge klar og tilgjengelig i bakgrunnen, mens apper du sjekker på visse tidspunkt på dagen vil oppdatere seg automatisk på disse tidene.

Målet er å spare på strømmen. Men den nye multitaskingen vil også avgjøre om bakgrunnsapper skal oppdateres basert på andre kriterier som dekning. Har du dårlig dekning vil den la være å oppdatere Facebook-feeden din i bakgrunnen.

Push-varsler er også flikket på. Når du nå mottar et push-varsel vil den tilhørende appen oppdatere seg, slik at innholdet du klikker på fra varselsenteret faktisk er tilgjengelig når du åpner appen.

Apple har ellers latt seg inspirere av sine konkurrenter når det kommer til veksling mellom kjørende apper. Når du dobbeltklikker på hjemtasten for å se kjørende apper får du nå opp skjermbilder fra disse appene, akkruat som på Android og Windows Phone. Du kan deretter bla mellom dem og trykke på dem for å hoppe til appen.

Safari

Nettleseren Safari har fått en kraftig oppussing. Den utnytter nå mer av skjermen til å vise innhold. Om du trykker på toppen av skjermen får du fortsatt opp adressefeltet, Og sannelig har de ikke også kvittet seg med det lett utdaterte dedikerte søkefeltet. Nå kan du endelig søke på nettet rett fra adresselinjen, slik de fleste andre Smarttelefoner har latt brukerne gjøre en stund.

Herfra kan du også finne bokmerker til sider du besøker ofte. Åpne faner har også fått en ny og mer oversiktlig visning som minner en noe om fanevisningen i Google Chrome. Begrensningen som satt maks antall åpne faner til åtte er fjernet.

Blar du deg til bunnen av listen over åpne faner kan du dessuten se hvilke faner du har åpne på andre iCloud-tilkoblede enheter med Safari. Du vil altså enkelt kunne fortsette å surfe der du slapp på iPad når du plukker opp iPhone.

Apple har introdusert en ny nøkkelring-funksjon i iCloud, som tar vare på alle passordene dine. Dersom du bruker Safari på Mac-en eller iPad-en, vil passordene du bruker for å logge inn på forskjellige nettsider være tilgjengelig på alle iOS7-enhetene dine så lenge de er koblet til samme iCloud-konto.

AirDrop

AirDrop er lett tilgjengelig fra Control Center, og lar deg dele innhold som nettsider og bilder med andre iOS 7-brukere i nærheten. Dette er Apples tilnærming til hva andre produsenter forsøker å få til med NFC - altså enkel deling av innhold mellom enheter.

I motsetning til NFC er det imidlertid ikke behov for å berøre andre enheter fysisk. Du sender enkelt og greit innholdet til andre ved å trykke på de som er tilgjengelig i nærheten. Nyttig nok kan du dele innholdet med flere brukere samtidig.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om NFC

AirDrop er tilgjengelig på iPhone 5, iPad 4, iPad Mini og iPod Touch 5.Kamera, nettleseren og Siri.

Kamera

Det er nå enklere å endre modus på kameraet. Du kan sveipe til høyre eller venstre for å skifte til videoopptak, panoramafoto, beskjærte bilder og vanlig fotomodus. Det er nå mulig å legge til filtre på bildene dine mens du tar dem, slik at du kan late som om du har et fototalent uten å bruke Instagram.

Kamerarullen organiserer bildene dine på en ny måte. I stedet for å liste opp bildene dine i kronologisk rekkefølge vil den bruke geomerking til å sortere dem etter hvor de er tatt. Dersom du for eksempel har besøkt Nidarosdomen vil det lages et "album" merket med stedet.  Dette er en idé vi har sett på blant annet HTC One. 

Men her kan du zoome videre ut for å sortere bildene dine etter større geografiske områder. Dermed kan du også se alle bildene du tok på turen til Trondheim samlet under én visning. Zoomer du lenger ut ser du samlinger basert på året de er tatt. Stedene de er tatt er også tatt med i årsvisningen.

Du kan ellers legge til filtre på bilene dine rett fra kamerarullen. AirDrop kan brukes til å dele bildene med andre. 

Dersom du deler bilder via iCloud kan flere brukere dele bilder i samme bildestrøm, og dermed samarbeide om et album.

Siri

Siri har fått en overhaling. Ikke bare i utseende, men også i stemmen. Du kan nå velge mellom mannestemme og kvinnestemme.

Det nå mulig å gi telefonen kommandoer ved hjelp av Siri. Du kan for eksempel skur av og på Bluetooth, eller skru opp lysstyrken på skjermen. 

Twitter og Wikipedia er integrert i nye Siri. Dermed kan du sjekke hva som skjer på Twitter, eller finne ut om bananer er frukt eller bær bare ved å spørre. 

Interessant nok er også nettsøk i nye Siri levert av Microsofts søkemotor Bing. Det var tydlig at akkurat dette fikk en noe blandet mottakelse fra Apple-menigheten som fulgte lanseringen i salen. Men det er i grunnen ikke så unaturlig, siden Apple og Google ikke er på like god fot som de var for noen år siden.

Bilmodus

Apple har gjort det mulig for bilprodusenter å hente skjermbildet fra iOS-enheten din på skjermen i bilen. Dermed vil du kunne se varsler, bruke menyen og annet uten å plukke på telefonen din. Dette krever åpenbart at bilprodusenten legger til støtte for dette. Dette kommer først til å skje i 2014.

Siri vil også fungere i denne bilmodusen. Det betyr at du vil kunne styre musikk, ringe kontakter og mye annet uten å ta hendene fra rattet. Det blir også mulig å svare på tekstmeldinger mens du kjører. Praktisk!

Produsenter som Honda, Mercedes, Nissan, Ferrari, Chevrolet, Kia, Hyundai, Volvo, Opel og andre skal støtte denne bilmodusen med tiden. Vi antar andre også vil komme til.

Aktiveringslås

Find my iPhone er utvidet med en flott ny funksjon. Nå er det nemlig mulig å hindre tyven i å ta i bruk en stjålet telefon, selv om den slettes. Dersom h*n ikke har iCloud-brukernavnet og passordet ditt vil telefonen forbli ubrukelig.

Dermed er det færre grunner til å stjele en iPhone. Forutsatt at tyven faktisk vet hva han stjeler, at du har aktivert tjenesten, og at ingen klarer å hacke den nye låsen, selvsagt.

LES OGSÅ: Slik sikrer du mobilen din

I beta nå

iOS 7 er tilgjengelig i betaversjon på iPhone allerede i dag. Dermed blir det altså mulig å prøvekjøre den nye versjonen av operativsystemet før det slippes til alle enheter.

Den nye versjonen blir tilgjengelig på iPhone 4, 4S og 5. Alle iPad-modeller fra og med iPad 2 er støttet, og dessuten iPod Touch 5. iOS 7 lanseres til høsten.

Det er for øvrig flere nyheter i iOS 7. Du kan se flere av disse hos Apple.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.