MOBIL

Test: null

- Apple-fabrikker utnytter arbeidere

Fant 86 brudd på arbeiderrettigheter under kontroller hos Apple-leverandør.

Marius ValleMarius ValleJournalist
29. juli 2013 - 23:19

Farlig arbeidsmiljø. Lønn som holdes tilbake. Ubetalt overtid. Konfiskerte identifikasjonskort som kreves for å få jobb andre steder. Kummerlige leveforhold. Kvinneundertrykking. Barnearbeid.

Slik beskrives hverdagen til flere av arbeiderne ved den taiwanske elektronikkprodusenten Pegatrons fabrikker i Kina. Apple er en betydelig kunde hos Pegatron, og får produsert produkter der.

Påstandene kommer fra den New York-baserte nonprofit-organisasjonen China Labor Watch, som hevder at de har funnet 86 brudd på arbeiderrettighetene ved fabrikkene. De skal ha dokumentert en rekke tilfeller mellom mars og juli i år.

Om påstandene er reelle bryter Pegatron ikke bare med kinesisk lov, men også Apples egne retningslinjer de har satt for sine leverandører.

LES OGSÅ: Denne mobilen skal revolusjonere måten du bruker PC på

Opp mot 69 timers arbeidsuke

I rapporten heter det at Apple skal ha forsikret seg om at ingen av arbeiderne ved deres leverandører jobber mer enn 60-timersuker. Men ved de tre fabrikkene til Pegatron skal arbeidsukene være mellom 66 og 69 timer i snitt.

Organisasjonen hevder at Apple har nulltoleranse for produktfeil, men ikke har samme fokus på arbeidernes vilkår. På den måten mener de at det er Apple som indirekte har ansvaret for forholdene. 

Apple starter egen gransking

Apple har svart på beskyldningen, og sier i en uttalelse at de har forpliktet seg til å tilby trygge og rettferdig arbeidsforhold i hele sin leverandørkjede. De hevder videre å ha undersøkt arbeidsforholdene hos Pegatron nøye 15 ganger siden 2007. Dette inkluderer også overraskelsesbesøk, heter det i uttalelsen.

Apple skal være ukjente med forholdene som beskrives i rapporten, og skal granske dem nærmere neste uke.

Skulle rapporten vise seg å holde vann, er det dårlig nytt for Apple. Arbeidsforholdene hos Foxconn, en annen av deres leverandører, har tidligere vært under kritikk. Her skal forholdene ha blitt bedre etter at China Labor Watch rettet søkelyset mot dem.

I fjor avslørte organisasjonen også barnearbeid og andre krittverdige forhold noen av Samsungs kinesiske underleverandører.

LES OGSÅ: Apple inngår ny avtale med Samsung

Produserer for flere

Det skal dog nevnes at Apple slett ikke er de eneste som får sine produkter produsert ved Pegatrons fabrikker. Hoveddelen av produksjonen består av datamaskiner, spillkonsoller, TV-er, mobiltelefoner, og annet telekommunikasjonsutstyr. I tillegg til Apple skal blant annet Dell, Microsoft og HP stå på kundelisten.

Ryktene sier at det er Pegatron som skal lage den til nå ikke lanserte billigversjonen av iPhone. De produserer angivelig også iPad og iPhone.

Pegatron ble for noen år siden skilt ut av Asustek, bedre kjent for merkenavnet Asus. De har fortsatt betydelige eierandeler i Pegatron.

LES OGSÅ: Nokia tar Apples side i patentkampen

Under ser du et videosammendrag av rapporten fra China Labor Watch. Hele rapporten finner du her (PDF).

Kilder: Chinalaborwatch.orgWSJ.comWikipedia.org

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.