MOBIL

Test: null

Åpner for å bruke åtte kjerner

Samsungs åttekjernede prosessor kan snart fyre på alle kjerner samtidig.

Marius ValleMarius ValleJournalist
11. sep. 2013 - 10:54

Da Samsung lanserte Galaxy S4, viste de for første gang frem en åttekjernet prosessor basert på ARMs big.LITTLE-teknologi.

Dette er en prosessorteknologi som samler to firekjerneprosessorer i én systembrikke. Det ene settet er kraftige Cortex-A15-kjerner, mens det andre settet er svakre og mindre energikrevende Cortex-A7-kjerner.

Tanken er ikke at du skal bruke åtte kjerner samtidig, men bruke A15-prosessoren til de tunge oppgavene, og A7-prosessoren til enklere oppgaver og dermed spare strøm.

LES MER: Samsung lanserer Exynos 5 Octa

Alle kjernene kan brukes samtidig

Til nå, i alle fall. ARM åpner nå for at big.LITTLE-prosessorene kan kjøre på alle åtte kjerner samtidig. Dermed kan du kjøre en tung forgrunnsapp på A15-prosessoren, mens A7-prosessoren tar seg av andre oppgaver samtidig. 

Dette kalles Heterogeneous Multi-Processing (HPM), og skal gi utviklere mulighet til å utnytte prosessorene bedre.

En kan for eksempel se for seg å rendre video i bakgrunnen mens man bruker telefonen til andre ting.

Samsung blir først ut

Første brikke ut ser ut til å bli Samsung Exynos 5 Octa. Fra fjerde kvartal skal enheter med denne brikken oppdateres slik at de lar operativsystemet adressere begge prosessorene, uten at det blir behov får å skifte mellom de to underveis.

Det er foreløpig noe uklart om dette betyr at eksisterende produkter med Exynos 5 Octa skal få denne muligheten, men det er i alle fall sikkert at kommende produkter får det. Samsung selger foreløpig ikke noen produkter med denne systembrikke i Norge. Galaxy S4-versjonen som selges her kommer med en systembrikke fra Qualcomm, og denne har en vanlig firekjerneprosessor.

Den kommende Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition vil leveres med Exynos 5 Octa på variantene uten støtte for LTE.

Ikke først med åtte kjerner

Den taiwanske halvlederprodusenten MediaTek annonsere nylig at de ville sette i gang produksjon av en åttekjerneprosessor til mobile enheter i høst. Denne ser ut til å være basert på A7-prosessorkjerner. 

Qualcomm har ved flere anledninger benyttet anledningen til å fortelle hvor tåpelig de syns denne idéen er. Kritikken går på at det er trege kjerner, og at de fleste apper uansett bare utnytter to. Hva de syns om ARMs big.LITTLE-oppdatering er foreløpig uvisst.

Kilde: Engadget.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.