APPS

Test: null

Aldri mer video på høykant

iOS-APP: Denne appen filmer riktig vei, uansett hvordan du måtte ønske å holde telefonen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
15. jan. 2014 - 14:31
Vis mer

Du har sett det på YouTube og i nettavisenes «leservideoer»: Vertikal video - når fotografen har tatt opp video med telefonen i vertikal stilling. Resultatet er video med store svarte felter på hver side, og en smal video i midten.

Fenomentet har til og med fått et navn: «Vertical video syndrome».

Appen som løser problemet

Nå finnes det en app som tar knekken på problemet. Horizon filmer video i horisontalt format uansett hvilken vei du måtte ønske å holde telefonen din. Den gjør et utnitt av det du filmer, og ved hjelp av gyroskopet i telefonen passer den på at videoen tas opp med riktig utsnitt. 

Det høres kanskje ut som en unødvendig app, all den tid det er enklere å bare snu telefonen riktig vei. Men appen har noen lure triks i ermet. Det første er at det ikke spiller noen rolle hvilken vei du holder telefonen når du begynner å filme. Det andre er at appen sørger for at videoen din stabiliseres horisontalt uansett hvor mye du vingler mens du panorerer over landskapet.Bruker du funksjonen «rotate and scale» vil videoutsnittet gjøres større eller mindre avhengig av hvordan du holder telefonen. I praksis er dette zoomfunksjonalitet.

Bruk den som zoom

Du kan også bruke stabiliseringen som zoom. Det er nemlig to opptaksmodi. Du kan filme med et lite utsnitt som holder videoen stabil enten du holder mobilen horisontalt eller vertikalt, eller du kan bruke et utsnitt som automatisk tilpasser seg måten du holder telefonen. Holder du den horisontalt vil den bruke originalt utsnitt, men med en gang du begynner å vri på telefonen vil utsnittet bli mindre. Om du så vipper telefonen på siden, vil du i praksis zoome inn.

Det er ellers mulig å legge til filtre under opptak, og appen kan bruke kameralyset. Opptakene holder overraskende høy kvalitet med tanke på at den tross alt gjør utsnitt.

Det enkleste og billigste er uansett som nevnt bare å lære seg å holde telefonen riktig vei. Men appen er stilig nok til at den fortjener en liten omtale, syns vi.

Horizon koster sju kroner i App Store, og fungerer på iPhone 4S og nyere, iPad 2 og nyere, og iPod Touch.

LES OGSÅ:

Disse vekkerklokkeappene gjør det letter å stå opp

Apper alle studenter bør kjenne til

Gratis sjøkart på mobilen 

For mer informasjon om Vertical Video Syndrome, se videoen under.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.