MOBIL

Test: null

4 mobiler som var en stor greie for 4 år siden

RETRO: Noen overlevde, men de fleste havnet på den teknologiske søppeldynga. 

Marius ValleMarius ValleJournalist
30. des. 2013 - 17:16

Nå som 2014 står for døren kan vi ikke annet enn å lure på hva mobilprodusentene har i ermet. Noen enorme hopp i utviklingen forventer vi ikke, da mobilutviklingen stort sett foregår i små steg. Se for eksempel på iPhone. Det er mange små steg fra den første til den nyeste.

Om vi teller år, er det ikke lenge siden vi skrev januar 2010, men ser du tilbake på alt som har skjedd i mobilverdenen siden den gangen virker det som en evighet siden. Så vi tok en titt i arkivet og sjekket hva vi var opptatt av den gangen. 

Det var fortsatt snakk om Windows Mobile, og Symbian var fortsatt et høyaktuelt valg. Trykkskjerm var ikke en selvfølge, selv om det var helt tydelig at det var retningen markedet tok. Mange nye og spennende konsepter var aktuelle for fire år siden. Fire av telefonene vi skrev om i årsskiftet 2009 - 2010 sitter fortsatt friskt i minnet.

LES OGSÅ: Dette sa konkurrentene da iPhone ble lansertPalm Pre var liten og fremtidsrettet.

Palm Pre

29. desember 2009 publiserte vi det vi mener å huske var den første norske testen av Palm Pre. Telefonen og operativsystemet WebOS skulle være starten på en ny æra for Palm. Men det gikk ikke helt slik for Palm, som ble solgt til HP noen måneder senere. Derfra gikk det bratt utfor, og Palm ble slaktet. Operativsystemet ble senere solgt til LG, som bruker det i sine smart-TV-er.

Men da vi testet den første telefonene med WebOS, Palm Pre, var vi mildt sagt begeistret.

Som vi skrev i testen: «Palms WebOS har potensiale til å danke ut Symbian S60 og Windows Mobile, og er en alvorlig trussel for Android og Iphone. Vi er svært imponerte over hva Palm har fått til.»

Den var et skikkelig friskt pust, og føltes som selve fremtiden. Vi likte den bedre enn iPhone, og grensesnittet var penere enn det du fikk på Android. Vi syns den var den beste telefonen du kunne kjøpe. I ettertid får vi håpe at ikke altfor mange av våre lesere punget ut de 7000 kronene telefonen kostet.

LES MER: Test av Palm Pre

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boligerNexus One var starten på Googles egne mobilserie.

Google Nexus One

5. januar 2010 var det duket for Googles første Nexus-telefon. Det hadde gått rykter om en slik telefon i lang tid, og da den endelig ble lansert var det ikke akkurat en kjempeoverraskelse.

Nexus One var laget av HTC, og er etter dagens standard ikke akkuart noe beist. Skjermen målte 3,7 tommer, og hadde oppløsningen 800 x 480 piksler. Prosessoren var en enkelkjernet 1 GHz Scorpion, og arbeidsminnet var 512 MB. 

LES OGSÅ: Slik mislyktes Google og Apple

Det store spørsmålet var når den ville komme i salg i Norge. Det tok fire måneder før det skjedde, da Network Norway tok inn større partier med modellen.

Vi publiserte aldri noen test av Nexus One, men om vi ikke husker feil var dette en fin Android-telefon for sin tid. I tiden rundt lanseringen var vi blant dem som lurte på hva Nexus ville bety for Android og Google. Ville de gå tungt inn som mobilprodusent? Ville det bety at andre Android-mobilprodusenter ville miste lysten på operativsystmet?

Siden Nexus One har det kommet en rekke andre Nexus-enheter, som den siste Nexus 5, Nexus-nettbrett og ikke minst Nexus Q. Google er fortsatt ikke en fullblods mobilprodusent, og det er viktige aktører som har hoppet av Android-toget enda.

LES MER: Alt om Google Nexus OneNokia N900 hadde ikke lang levetid, men den er fortsatt en av våre favoritter gjennom tidene.

Nokia N900

Det er få telefoner vi har gledet oss til like mye som Nokia N900. 9. desember 2009 rullet vi ut testen vår, og vi var nærmest fra oss av begeistring. Dette var virkelig en ekte entusiasttelefon, og den ga oss noen hint om hvordan fremtiden ville bli for Nokia. 

N900 var basert på Linux-distribusjonen Maemo, som senere ble smeltet sammen med Intels egne Moblin-Linux for å danne Meego. Derfra skulle Nokia for alvor lage avanserte smarttelefoner som kunne konkurrere med iPhone og Android. Det ble, som vi nå vet, aldri noe av. I ettertid er det lett å se at N900 og Linux-eventyret til Nokia var starten på slutten.

LES OGSÅ: Seks tvilsomme avgjørelser fra Nokia

Men vi ble virkelig imponerte av N900. Den var som en liten PC du hadde i lomma, var suveren til surfing, og hadde et flott tastatur. Mesteparten av testen vår ble faktisk skrevet på en N900. Den hadde sprek maskinvare, og kombinert med et helt åpent operativsystem var det meste mulig å få til her. 

Som Palm Pre står N900 som en av våre klart største favoritter gjennom tidene. Det har nok først og fremst med at vi er spesielt interesserte.

Som vi skrev: «For den jevne bruker er nok N900 litt voldsom, og manglene den har er ikke småtteri for en ”vanlig bruker”. Men om du vil prøve noe virkelig nytt og kraftig og har 5000 kroner til overs anbefaler vi N900. På det varmeste og litt til.»

LES MER: Test av Nokia N900Det er kanskje ikke så mange som savner Windows Mobile, men tastaur er det gjerne flere som ønsker seg fortsatt.

Samsung Omnia Pro

I januar 2010 var Windows Mobile fortsatt et operativsystem å regne med. Og Omnia Pro var en av de bedre telefonene med operativsystemet den gangen. Med det vi beskrev som «en stor og skarp trykkskjerm» og fulltastatur var den en real arbeidshest for den som trengte å ha hele kontoret i lomma.

Den fikk en svært positiv omtale, noe som jo er morsomt med tanke på at vi ikke ville tatt i den med ildtang i dag. Feilfri var den ikke, for den var både utstyrt med lite minne og hadde en tendens til å være treg. Men den hadde en prosessor på hele 800 MHz og all teknologi du kunne ønske deg. 

I ettertid er det lett å se at Microsoft gjorde riktig valg da de la Windows Mobile på hylla, og heller gikk for Windows Phone. En måned etter vi publiserte testen av Omnia Pro lanserte Steve Ballmer Microsofts nye mobiloperatisystem i Barcelona.

Og Omnia-serien fikk leve en stund til, blant annet med den nydelige Windows Phone 7-modellen Omnia W.

LES MER: Test av Samsung Omnia Pro

Mer retro

LES OGSÅ:

5 telefoner som skuffet oss

33 høydepunkter i Nokia-historien

Slik så Android ut i 2009

De heftigste, teiteste og lekreste telefonene noensinne

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.