MOBIL

Test: null

33 høydepunkter i Nokia-historien

RETRO: Her er noen uforglemmelige, og noen forglemmelige Nokia-telefoner.

Marius ValleMarius ValleJournalist
3. sep. 2013 - 21:39
Vis mer

Det er nesten litt rart å tenke på: For ti år siden var du nesten litt sær om du ikke hadde en Nokia-telefon. I dag er du litt sær om du har en Nokia-telefon.

Visste du at Nokia ble grunnlagt allerede i 1865? Den gangen drev de med gummi, og utviklet seg sakte til å bli en teknologigigant. Allerede på 60-tallet begynte de å jobbe med telekommunikasjon, men først på slutten av 70-tallet ble det fart på mobildivisjonen deres.

I 1979 slo de seg sammen med Salora, og dannet Mobira. Mobira var en produsent av telefoner for NMT-mobilnettet. I 1984 kjøpte Nokia Salora, og begynte å bruke Nokia som merkenavn.

Fra da til nå har det skedd vanvittig mye på mobiltelefonifronten. Med Microsofts kjøp av Nokias mobil- og tjenestedivisjon er det i ferd med å bli satt punktum for denne delen av Nokias historie.

Hva er ditt beste Nokia-minne? Del det med oss i kommentarfeltet!

Det er nok flere enn oss som syns det hele er litt vemodig. Den finske mobilprodusenten har på få år gått fra å være den ubestridt største, til en - målt i markedsandel - liten smarttelefonprodusent som strever i motvind.

Når vi tar tilbakeblikk pleier vi å begrense oss til et sted mellom fem og ti modeller. Siden det er selveste Nokia vi snakker om, var det mye å velge mellom, og det gikk skeis med begrensningen. 

LES OGSÅ: Fem telefoner som skuffet oss

Her er noen av Nokia-øyeblikkene vi husker best, fritt etter hukommelsen (og noen undersøkelser).

Nokia 8110i - 1998

8110 var langt fra den første telefonen Nokia laget, men det er den første vi husker at vi bet oss skikkelig merke i. Den hadde et lokk over tastaturet. Dette kunne skyves ned, slik at mikrofonen kom nærmere munnen. Telefonen hadde en buet form, som gjorde at den så litt ut som en banan. 

Spesiell var den i alle fall, for på den tiden var det slett ikke uvanlig å se mursteinstelefoner. 8110 er for øvrig også kjent som Matrix-telefonen, siden den ble brukt i filmen.

Nokia 5110 - 1998

Ved siden av Ericsson GA628 var Nokia 5110 selveste ungdomstelefonen på slutten av 90-tallet. Den var billig, du kunne spille Snake, og takket være støtte for ringetonenedlasting kunne du ha "Boom boom boom boom" av Vengaboys som ringetone.

Du fikk den i en rekke spreke farger, og kunne sende meldinger med den. Du kunne også ha din egen logo på skjermen.

LES OGSÅ: Husker du disse Ericsson-klassikerne?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstillingNokia 6110 - 1997

Hadde du en 6110 var du kar. Denne var en del dyrere enn 5110, men var rettet mot bedriftsmarkedet. I praksis var den nesten lik, men hadde mer avanserte menyer, infrarød port og andre herligheter.

Nokia 3210 - 1999

Nok en ungdomsklassiker, og den første med støtte for T9 - du vet, den utdødde skrivemåten som gjorde det enklere å skrive SMS på et nummertastatur. 

Men den var også spesiell fordi den ikke hadde en antenne som stakk ut. Det var sjelden kost i 1999. Ellers var den også populær fordi den tilsynelatende tålte alt.

Nokia 9110i Communicator - 1999

Nokia hadde eksperimentert med smarttelefoner tidligere, og 9110 var ikke den første i Communicator-serien (kom i 1996). Men den var en PC i lomma, med en vanlig telefon på utsiden, og en stor skjerm på innsiden. Du kunne ikke bare sende e-post, men også faks. Prosessoren var en 486 levert av AMD, og det hele kjørte GEOS på toppen av ROM-DOS.

Hadde du denne telefonen viste du hele verden at du var storkar.

Nokia 8210 - 1999

Verdens minste og letteste telefon da den ble lansert. Her var designen det store salgsargumentet, og du kunne bytte deksler om du ønsket.

Telefonen var imidlertid plaget av en feil som gjorde at skjermen ble umulig å lese. Nokias navn og rykte fikk seg en kraftig smell etter denne fadesen.

LES MER: Da Apple tok en Nokia 8210Nokia 3310 - 2000

Nok en ungdomsklassiker (du har antakelig allerede ressonert deg frem til at undertegnede er i begynnelsen av 30-årene). Denne var en real storselger, med utskiftbart deksel, en avrundet form, og mange smarte funksjoner som stoppeklokke, kalkulator og lange tekstmeldinger.

Også denne viden kjent for å tåle alt, noe som har gitt liv til en hel klasse memer. Ett av de ser du over.

Nokia 7650 - 2002

Vi hopper et par år frem, og hilser på Nokias første virkelige smarttelefon. Den hadde innebygget kamera, fargeskjerm, var den første S60-telefonen, og ble markedsført i filmen Minority Report. 

Den hadde også skyvedesign. Etter dagens standard er den en kloss.

LES MER: Nokia 7650 vs Nokia Lumia 1020 - så mye har skjeddNokia 6610 -2002

Nokia 6610 er kanskje ikke noen enormt stor höydare i historien, men den var svært populær for ti år siden. Den hadde fargeskjerm, kunne kjøre Java-apper (eller programmer som vi kalte det før), og hadde radio integrert.

Kom senere i versjonen 6610i, som hadde innebygget kamera.

Nokia 6800 - 2003

Så du er en hot shot som trenger å skrive e-post i en fei? Nokia hadde løsningen: En telefon med tastatur du kunne vippe over skjermen. På innsiden var det fullt tastatur. Perfekt for å holde styr på bedriften.

Kom senere i en smarttelefon-utgave kalt Nokia E70. Denne hadde Symbian.

Nokia N-Gage - 2003

Den gikk under navnet "Haifinnen" på norsk, og "taco phone" på engelsk. Denne spilltelefonen hadde nemlig høyttaler og mikrofon plassert på siden, slik at den stakk ut fra hodet når du snakket i den.

Nokia hadde store planer for N-Gage. Den skulle konkurrere med håndholdte spillkonsoller som Nintendo Gameboy Advance, men endte som en flopp. Den var uegnet som telefon, og hadde for liten skjerm og upraktisk tasteplassering som spillkonsoll. Når spillutviklerne uteble, tok det ikke altfor lang tid før Nokia la inn årene.

Det vil si - året etter slapp de en oppdatert variant kalt N-Gage QD, men da var løpet allerede kjørt.

Nokia 6600 - 2003

6600 var en smarttelefon beregnet på forretningsbrukere. Da den ble lansert var dette den mest avanserte Nokia-telefonen noensinne. Den hadde kamera, minnekortstøtte, musikkspiller (med mono-lyd) og Bluetooth.

Den kjørte S60, og var en av de første storselgerne i Symbian-verdenen. Men selv for sin tid var den stor. Vi husker den som uvanlig bred, men så er det også noen år siden vi holdt i en slik sist.

Nokia 7600 - 2003

Da 3G-begynte å rulles ut verden over, var dette et av Nokias første forsøk på å selge en 3G-telefon. Den hadde en mildt sagt uvanlig form, med tastene plasser på sidene av skjermen. 

Dette var heller ikke noen smarttelefon, da den kjørte deres Serie 40-plattform. Noen stor salgssuksess ble den aldri, men du skilte deg i alle fall ut om du hadde en slik.

LES MER: Seks tvilsomme designavgjørelser fra NokiaNokia 6230 - 2003

Når undertegnede ser Nokia 6230 i dag, kjenner han fortsatt på følelsen av at han har lyst på en. Denne telefonen var usedvanlig lekker, hadde minnekortstøtte, kunne spille MP3, du kunne se video, og den hadde dessuten kamera. På spesifikasjonslisten finner vi også FM-radio, Bluetooth, og Edge (med ikke 3G).

Ble senere oppdatert til 6230i, som hadde 1,3 megapikslers kamera, høyere skjermoppløsning (208 x 208 piksler) og støtte for USB-masselagringsmodus - altså at du kunne koble den til PC-en din uten å installere drivere.

Nokia 5140 - 2003

I 2003 så også 5140 dagens lys. Denne telefonen var laget for å tåle en smell. Den var slett ikke den første de laget, men den hadde mange smarte funksjoner, som fargeskjerm, lommelykt, kamera med videoopptak, kompass, termometer og lydmåler.

Også kjent for å være nærmest umulig å åpne dersom du ikke visste hvordan det skulle gjøres.

Nokia 9500 - 2004

Nokia har for alvor tatt steget inn i smarttelefonalderen, og da 9500 Communicator ble lansert var den et realt beist. Kall den gjerne et lommekontor. Her hadde du en stor fargeskjerm, fulltastatur, e-postklient, Office-programvare og hele pakken.

Den kjørte Nokias Series 90-plattform, som de utviklet for de aller mest avanserte telefonene sine. På utsiden hadde den en forenklet telefon som kjørte Series 40.

Nokia 6630 - 2004

Da 3G-nettet til Telenor ble åpnet i 2004, trengte de en telefon som kunne tiltrekke kunder. Valget falt på Nokia 6630, som nærmest ble folke-3G-telefonen. Den hadde riktignok ikke mulighet for videosamtale med mindre du kjøpet en "kamerastasjon" du satt telefonen i, men du kunne i det minste surfe i heseblesende hastigheter på inntil 384 kbps.

Telefonen hadde ellers en karakteristisk form, som du ser på bildet.

Nokia 7280 - 2004

For ti år siden var det fortsatt greit å eksperimentere med design, og lansere telefoner som få av oss var villige til å kjøpe for våre egne penger. Nokia 7280 er et godt eksempel på dette.

Den var håpløst upraktisk, siden den manglet taster. Alle operasjoner måtte utføres ved hjelp av et rullehjul. Skjermen var dessuten enormt sliten, selv for sin tid. Men du fikk kamera, støtte for GPRS og Bluetooth. Snasent.

Nokia 7710 - 2004

Tar vi opp Nokia 7710 i en samtale er det få som skjønner hva vi snakker om. Kanskje ikke så rart, for denne telefonen bli ingen storselger. Dette var nok en eksperimentell modell, for den hadde en stor trykkskjerm. Konseptet var på noen måter likt det du får på en smarttelefon i dag. Med unntak av at den var veldig innviklet i bruk.

Skjermen hadde respektable 640 x 320 pikslers oppløsning, du kunne ta bilder i en megapiksel, og det var mulig å spille av en rekke videoformater. Om du var interessert, kunne du koble til en GPS-mottaker og bruke den til å navigere med. Futuristisk!

Nokia N70 - 2005

Spør du oss er N70 en av de kjedeligste telefonene Nokia har laget. Ikke fordi den var spesielt dårlig eller stygg - tvert i mot. Men "alle" hadde N70 en periode, så dette var ikke en telefon du kjøpte for å skille deg ut med.

Men endelig var frontkameraet på plass, og de store massene kunne se hverandre mens de ringte. Og akkurat der var jo en funksjon som virkelig tok av...

Nokia N73 - 2006

Med N73 ønsket Nokia å banke inn begrepet "multimedia computer". Mobiltelefon skulle de i alle fall ikke kalle det. Vi husker ikke helt når de sluttet å bruke dette begrepet, men "multimedia compueter" er i alle fall det vi i dag kaller "smarttelefon".

Telefonen hadde en stor skjerm, et kamera med hele 3,2 megapiksler OG autofokus, støtte for minnekort og hele sulamitten. Den kjørte S60, og var dermed en fullblods smarttele... eh, multimedia computer.

Nokia 8800 Scirocco - 2006

Nokia har ved flere anledninger lansert telefonen med tungt fokus på sprelsk design. 8800 Scirocco var en slik en. Den hadde deksel i metall, og skjermen var dekket med safirglass. Når telefonen ikke var i bruk så den nesten ut som ett stykke metall. Når du skulle ringe eller tekste trykket du på en tast for å skyve toppen av telefonen oppover.

Den kom også i en versjon i gull - perfekt for oljesjeiker og andre med mer penger enn smak.

Nokia N95 - 2006/2007

Nokia N95. Vi føler vi med rette kan kalle den høyden av Nokias karriere. Denne telefonen ble med brask og bram lansert i 2006, men det det drøyde et halvt år før den endelig kom i salg i 2007. 

Verden holdt pusten i spenning, for denne smarttelefonen kunne absolutt alt du kunne be om på den tiden. Den var en skyvetelefon med et 5 megapikslers kamera, Carl Zeiss-optikk, Wi-Fi, HSDPA, 2,6 tommers 240 x 320 pikslers skjerm, og ikke minst innebygget GPS og medfølgende navigasjonsprogramvare.

Den var enkelt og greit den beste smarttelefonen noen gang. Selv i dag står den som en milepæl i mobilhistorien.

Nokia E90 - 2007

E90 var den siste telefonen i Nokias Communicator-serie. Den kjørte S60, og denne gangen i all sin prakt både på innsiden og på utsiden. Klappet sammen var den en diger smarttelefon. Åpen var den en diger smarttelefon en diger skjerm og fullt tastatur.

Det var ikke den ting denne telefonen kunne. Her fikk du en 320 MHz prosessor, 3G, HSDPA, Wi-Fi, GPS, høyoppløst kamera, og Office-pakke. Vi skal driste oss til å påstå at du kan få gjort en og annen ting med denne mobilen den dag i dag.

Nokia E71 - 2008

Det er ikke mange telefoner som frembringer så mange gode minner hos undertegnede som E71. Denne var liten og lett, men hadde et fullt tastatur i BlackBerry-stil. Den hadde GPS, Wi-Fi, HSDPA, minnekort og kamera. Her svarte du like greit på e-post som du hørte på musikk.

Nokia 5800 XpressMusic - 2008

Nokia 5800 XpressMusic er mange ting. Den er deres første virkelige trykkskjermtelefon, og selve svaret på Apples iPhone, som ble lansert året før. Den står også på mange måter som starten på nedturen for Nokia.

Joda, de solgte en god slump 5800, men den var komplisert, og fremsto som litt gammeldags sammenlignet med hva konkurrentene drev med på trykkskjermfronten. Vi husker for eksempel godt at du måtte "peke" i retningen du ville bevege deg i lister. Og den ble levert med en pekepenn. 

Det er selvsagt også mye positivt å trekke frem, som skjermen, det faktum at du kunne installere apper, og at kameraet var rimelig bra for sin tid.

Nokia N900 - 2009

Før Nokia bestemte seg for å satse alle pengene sine på Windows Phone, drev de med noe som het Maemo. Dette var et Linux-operativsystem som var milevis foran konkurrentene hva gjaldt muligheter.

N900 var ikke den første enheten deres med Maemo, men den var den første som også var en mobiltelefon. Her fikk du et utskyvbart tastatur i tillegg. Modellen var et av Nokias eksperimenter, og ble aldri utviklet videre. Grunnen var at Maemo skulle avvikles til fordel for MeeGo, som Nokia utviklet sammen med Intel. MeeGo skulle bli Nokias nye plattform, som på sikt skulle ta over for Symbian.

Det gikk aldri veien, for etter at Stephen Elop tok over Nokia-skuta bla MeeGo besluttet avviklet. I stedet var det Windows Phone som skulle ta Nokia videre.

Nokia N8 - 2010

Vi kan knapt skrive en test av en kameratelefon uten at en eller annen skriker ut om at deres Nokia N8 tar bedre bilder. Med rette, får vi si. N8 var - og er - en av de mest spektakulære kameratelefonene noensinne.

Her hadde Nokia ikke bare et kamera med uvanlig stor sensor på 12 megapiksler, men også en flett ny Symbian-versjon som virkelig skulle ta opp kampen med iPhone og Android.

Av andre høydepunkter kan metalldekselet, HDMI-utgang, USB-on-the-go-støtte og FM-sender nevnes.

Nokia E7 - 2010

Nokia E7 var på sett og vis en Nokia N8, med unntak av at kameraet var byttet inn til fordel for et fulltastatur. Denne telefonen hadde 16 GB minne, men var på de fleste områder også svakere utstyrt enn N8. 

Den blir gjerne kalt den siste Communicator-modellen, for etter E7 var det slutt på smarttelefoner med fulltastatur fra Nokia. 

Nokia N9 - 2011

N9 var resultatet av Nokias kortvarige operativsystemsamarbeid med Intel. Denne telefonen var den første og siste som kjørte MeeGo (med unntak av utviklermodellen N950). Da vi testet den mente vi at det var den mest nyskapende telefonen vi hadde prøvd. Med rette, får vi si.

Menysystemet var en fryd å bruke, skjermen var god, kameraet bra, og designen svært lekker.

Det var for øvrig denne telefonen deres første Windows Phone-telefon, Lumia 800, var basert på.

LES OGSÅ: Test av Nokia N9Nokia Lumia 800 - 2011

Så kom Nokias første Windows-telefon. Lumia 800 fikk svært god mottakelse, og det fortjent. Bra kamera, gode medfølgende apper og en telefon som var enkel å bruke.

Den hadde kanskje ikke så mye minne, og minnekort kunne du bare glemme. Men den var alt i alt en god start for Nokia - ikke minst fordi de leverte telefonen relativt kort tid etter at de lanserte den. 

LES OGSÅ: Test av Nokia Lumia 800Nokia 808 PureView - 2012

Det var antakelig begrensningene i Windows Phone som gjorde at Nokia valgte å lansere 808 PureView som Symbian-telefon. Den hadde et kamera med hele 41 megapikslers oppløsning, og ble den store snakkisen på Mobile World Congress det året.

At den var Symbian-basert han likevel over den som en skygge. Allerede da var det klart at Symbian var et kapittel som skulle avsluttes.

Men kameraet, som lar deg ta ekstremt høyoppløste bilder, eller zoome langt inn i motiver, var trekkplaster nok for mange.

Lumia 1020 - 2013

Lumia 1020 er på mange måter et punktum. Dette er den siste toppmodellen Nokia lanserte før det ble klart at Microsoft skal kjøpe mobildivisjonen til produsenten. 

Ikke at det er den siste Nokia-telefonen som lanseres - Microsoft får retten til å bruke Nokia-navnet en stund med på handelen. Men like fullt - fra nå av kommer nye Nokia-modeller på sett og vis til å være Microsoft-produkter.

Lumia 1020 er basert på Windows Phone 8, og har i likhet med 808 PureView kamera med 41 megapiksler. Du kan lese mer om den her.

Hva er ditt beste Nokia-minne? Del det med oss i kommentarfeltet!

LES OGSÅ: Fem ubrukelige mobildesign

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.