MOTOR

Tesla og Toyota går sammen

Toyota-sjef Akio Toyoda, Tesla-sjef Elon Musk og californiaguvernør Arnold Schwarzenegger presenterte det nye elbilsamarbeidet på en pressekonferanse torsdag.
Toyota-sjef Akio Toyoda, Tesla-sjef Elon Musk og californiaguvernør Arnold Schwarzenegger presenterte det nye elbilsamarbeidet på en pressekonferanse torsdag. Bilde: Justin Short/Office of the Governor
21. mai 2010 - 11:23

Det nye og spennende samarbeidet ble offentliggjort på en pressekonferanse på Tesla-hovedkontoret i Palo Alto, California, torsdag.

Der deltok Toyota-sjef Akio Toyoda, Tesla-sjef Elon Musk og californiaguvernør Arnold Schwarzenegger.

Toyota på eiersida

Det relativt nystartede selskapet Tesla har en av verdens mest kjente elbiler i sin Roadster, bygget i drøyt tusen eksemplarer.

Nå skal Tesla samarbeide med giganten Toyota om framtidig elbilutvikling, komponenter og produksjonsprosesser.

I første omgang har Toyota kjøpt Tesla-aksjer for 50 millioner dollar (335 millioner kroner).

– Toyota er et selskap grunnlagt på innovasjon, kvalitet og forpliktelse til bærekraftig mobilitet. Det er en ære og stor anerkjennelse av vår teknologi at Toyota nå vil investere i Tesla og samarbeid med oss, sier Elon Musk i en pressemelding .

Kjøper Toyota-fabrikk

Som en del av det nye samarbeidet, overtar Tesla nå Toyotas nylig nedlagte fabrikk NUMMI i Fremont, California.

Her skal Tesla produsere den kommende familie-elbilen Model S og framtidige modeller.

Det enorme anlegget i seg selv har kapasitet til en halv millioner biler i året, men skal innledningsvis settes opp for 20 000 biler og 1 000 ansatte.

NUMMI-fabrikken, New United Motor Manufacturing, Inc, ble satt opp i 1984 av General Motors og Toyota i fellesskap på tomta der GM hadde hatt en fabrikk i 22 år fra før.

Toyota har den siste tida bygget Corolla-modellen i Fremont, og den siste bilen rullet av produksjonslinja så sent som 1. april i år. Det hører med til historien at nedstengingen var politisk tøff for Toyota som fra før var i hardt vær i USA som følge av tilbakekallingssakene.

7 seter og 482 km rekkevidde

Også Daimler er på eiersida i Tesla. Det tyske konsernet kjøpte seg inn med 10 prosent i Tesla Motors i fjor som et ledd i at amerikanerne bidro til å konvertering Smart-biler til eldrift.

Ifølge Bloomberg har Daimler senere solgt seg ned og eier nå cirka fem prosent av Tesla.

Tesla Model S skal etter planen lanseres neste år. Dette er en femdørs kombi med 5+2 seter som i grunnversjon skal koste 50 000 dollar. Med den største batteripakken skal den få en rekkevidde på hele 300 miles, altså 482 kilometer.

Tesla har allerede to tusen ordrer på Model S som skal settes i volumproduksjon i 2012.

Tesla-sjefen skåler for Norge

Tesla lanserer familiebil

Tesla har stilt ut en showversjon av den planlagte Model S i Frankfurt. I motsetning til Roadster, som er en toseter, får Model S hele sju seter og en rekkevidde på opptil 48 mil.
Tesla Model S Per Erlien Dalløkken

Tesla har stilt ut en showversjon av den planlagte Model S i Frankfurt. I motsetning til Roadster, som er en toseter, får Model S hele sju seter og en rekkevidde på opptil 48 mil.
Tesla Model S skal settes i produksjon på NUMMI-fabrikken neste år. Begge foto: Per Erlien Dalløkken Per Erlien Dalløkken

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.