MOTOR

Tesla og Toyota går sammen

Toyota-sjef Akio Toyoda, Tesla-sjef Elon Musk og californiaguvernør Arnold Schwarzenegger presenterte det nye elbilsamarbeidet på en pressekonferanse torsdag.
Toyota-sjef Akio Toyoda, Tesla-sjef Elon Musk og californiaguvernør Arnold Schwarzenegger presenterte det nye elbilsamarbeidet på en pressekonferanse torsdag. Bilde: Justin Short/Office of the Governor
21. mai 2010 - 11:23

Det nye og spennende samarbeidet ble offentliggjort på en pressekonferanse på Tesla-hovedkontoret i Palo Alto, California, torsdag.

Der deltok Toyota-sjef Akio Toyoda, Tesla-sjef Elon Musk og californiaguvernør Arnold Schwarzenegger.

Toyota på eiersida

Det relativt nystartede selskapet Tesla har en av verdens mest kjente elbiler i sin Roadster, bygget i drøyt tusen eksemplarer.

Nå skal Tesla samarbeide med giganten Toyota om framtidig elbilutvikling, komponenter og produksjonsprosesser.

I første omgang har Toyota kjøpt Tesla-aksjer for 50 millioner dollar (335 millioner kroner).

– Toyota er et selskap grunnlagt på innovasjon, kvalitet og forpliktelse til bærekraftig mobilitet. Det er en ære og stor anerkjennelse av vår teknologi at Toyota nå vil investere i Tesla og samarbeid med oss, sier Elon Musk i en pressemelding .

Kjøper Toyota-fabrikk

Som en del av det nye samarbeidet, overtar Tesla nå Toyotas nylig nedlagte fabrikk NUMMI i Fremont, California.

Her skal Tesla produsere den kommende familie-elbilen Model S og framtidige modeller.

Det enorme anlegget i seg selv har kapasitet til en halv millioner biler i året, men skal innledningsvis settes opp for 20 000 biler og 1 000 ansatte.

NUMMI-fabrikken, New United Motor Manufacturing, Inc, ble satt opp i 1984 av General Motors og Toyota i fellesskap på tomta der GM hadde hatt en fabrikk i 22 år fra før.

Toyota har den siste tida bygget Corolla-modellen i Fremont, og den siste bilen rullet av produksjonslinja så sent som 1. april i år. Det hører med til historien at nedstengingen var politisk tøff for Toyota som fra før var i hardt vær i USA som følge av tilbakekallingssakene.

7 seter og 482 km rekkevidde

Også Daimler er på eiersida i Tesla. Det tyske konsernet kjøpte seg inn med 10 prosent i Tesla Motors i fjor som et ledd i at amerikanerne bidro til å konvertering Smart-biler til eldrift.

Ifølge Bloomberg har Daimler senere solgt seg ned og eier nå cirka fem prosent av Tesla.

Tesla Model S skal etter planen lanseres neste år. Dette er en femdørs kombi med 5+2 seter som i grunnversjon skal koste 50 000 dollar. Med den største batteripakken skal den få en rekkevidde på hele 300 miles, altså 482 kilometer.

Tesla har allerede to tusen ordrer på Model S som skal settes i volumproduksjon i 2012.

Tesla-sjefen skåler for Norge

Tesla lanserer familiebil

Tesla har stilt ut en showversjon av den planlagte Model S i Frankfurt. I motsetning til Roadster, som er en toseter, får Model S hele sju seter og en rekkevidde på opptil 48 mil.
Tesla Model S Per Erlien Dalløkken

Tesla har stilt ut en showversjon av den planlagte Model S i Frankfurt. I motsetning til Roadster, som er en toseter, får Model S hele sju seter og en rekkevidde på opptil 48 mil.
Tesla Model S skal settes i produksjon på NUMMI-fabrikken neste år. Begge foto: Per Erlien Dalløkken Per Erlien Dalløkken

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.