NYETEKNOLOGIER

Terrorsikkerhet skjerpes for cruiseskip

GAMMELT OG NYTT: Freedom of the Seas ved Akershus kai i Oslo. Overlevert i april 2006 fra Aker Yards Åbo.
GAMMELT OG NYTT: Freedom of the Seas ved Akershus kai i Oslo. Overlevert i april 2006 fra Aker Yards Åbo. Bilde: Anders J. Steensen

Røntgen, metalldetektorer og maskiner som lukter bomber skal benyttes fra mai neste år.

Da starter tradisjonelle cruise fra Oslo med skipet Jewel of the Seas. Alle og alt som skal om bord på skipet må gjennom en omfattende sikkerhetskontroll.

Alt kontrolleres

- Cruiserederiene og vaktselskapene vil foreta fullstendig screening av alt og alle som skal om bord i skipene, sier driftsleder Jørgen Hultgren i Securitas.

Sikkerheten ved vanlige cruiseanløp er også blitt strengere. Norske havner som tar imot cruiseskip i internasjonal trafikk er blitt oppgradert for å møte skjerpede internasjonale regler.

Flere tusen om bord

– Skipene er åpenbare terrormål. Flere av skipene har rundt tre tusen mennesker om bord, og flertallet av dem er amerikanere. Derfor er sikkerhetsrutinene svært strenge, sier Hultgren, ifølge Newswire, som skriver på oppdrag fra Securitas.

Til kontrollen bruker Securitas og rederiene avansert utstyr.

– Sikkerhetskontrollen er omfattende og tidkrevende. Det benyttes maskiner som lukter bomber og som faktisk kan fortelle hvilke typer sprengstoff de kan identifisere. I tillegg er røntgen og metalldetektorer standardutstyr, sier Hultgren.

Regn med kø

Sikkerhetstiltakene gjør at man som passasjer må være ut i god tid før avgang, for sjekken tar tid og skaper kø.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.