ENERGI

Termobryter reduserer brannfaren

MOT BRANN:Gründere Roger Middelhuis (t.v.) og Bjørn Høibråten har patentert stikkontakter med termobryter. Dette kan redusere faren for brann.
MOT BRANN:Gründere Roger Middelhuis (t.v.) og Bjørn Høibråten har patentert stikkontakter med termobryter. Dette kan redusere faren for brann. Bilde: Leif Haaland
Leif Haaland
16. juni 2005 - 10:13

Tre gründere fra Flateby har fått patent i Norge på å utstyre stikkontakter, brytere, koblingsbokser samt diverse annet elutstyr med en innebygget termobryter.

Den bryter strømmen dersom utstyret blir for varmt, og kan lett re-settes hvis problemet ikke vedvarer. Dermed reduseres faren betraktelig for at det oppstår brann på grunn av elektriske feil som fører til varmegang.

Ikke dyrere

Både el-bransjen og forsikringsselskaper har vist stor interesse for denne nyskapingen. Prisen på elopplegg med slike termobrytere vil ikke øke kostnadene i vesentlig grad på et hus, ifølge oppfinnerne. Den økede sikkerheten mot brann kan føre til at forsikringspremien reduseres.

Oppfinnerne har dannet selskapet Høibråten & Middelhuis ANS. Nå har de en forundersøkelse verden over for å finne ut hvor det er lønnsomt å ta ut patent på oppfinnelsen i flere land.

Patentutfordringer

Helt glatt har det ikke gått etter patentsøknaden. Et større elektrisk grossist-firma har kommet med motkrav. De mener oppfinnelsen er veldig lik noe som finnes fra før. Det mente ikke Patentkontoret da de godkjente patenten, og ifølge Oslo Patentkontor vil dette motkravet ikke kunne stoppe patentbarheten på produktet.

Oppfinnerne vil nå finne samarbeidspartnere slik at det blir mulig å lisensprodusere dette utstyret i Norge.

Sjefingeniør Jostein Ween Grav i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap sier til Teknisk Ukeblad at dette produktet er ett av mange som kan redusere brannfaren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.