OLJE OG GASS

Terje Riis-Johansen går av

IKKE OVERRASKENDE: Avgangen har av mange vært ventet, og kommer etter en lenger periode med politisk turbulens for Terje Riis-Johansen.
IKKE OVERRASKENDE: Avgangen har av mange vært ventet, og kommer etter en lenger periode med politisk turbulens for Terje Riis-Johansen. Bilde: Scanpix
4. mars 2011 - 07:11

Flere sentrale kilder i regjeringsapparatet bekrefter overfor VG Nett at Riis-Johansen forlater stillingen sin i statsråd fredag. Også Aftenposten.no, Dagbladet og NRK har fått bekreftet Riis-Johansens avgang.

Avgangen har av mange vært ventet lenge og kommer etter et halvt år med politisk turbulens. Riis-Johansen har blitt kritisert for håndteringen av mastesaken i Hardanger og for utsettelsene av CO2-renseanlegget på Mongstad.

Ifølge VG Nett kommer avgangen nå etter at regjeringen har konkludert i to svært kontroversielle saker, for å verne Riis-Johansens etterfølger som olje- og energiminister.

Telemark

NRK melder at Riis-Johansen selv trekker seg fordi han ønsker å stille til valg som fylkesordfører i Telemark.

Også overfor Aftenposten.no opplyser kilder at hjemfylket Telemark kan bli Riis-Johansens neste beitemark. VG Nett sitter på samme opplysning.

Nominasjonsmøtet i Senterpartiet i Telemark er utsatt og skal ikke holdes før 15. mars. Ingen toppolitikere i Telemark vil si hvem som er innstilt som listetopp, noe som kan ha sammenheng med at man har hatt behov for å få avklart Riis-Johansens arbeidssituasjon, skriver Aftenposten.no.

Avgjørelsen om å forsøke seg på lokalpolitikk i Telemark er imidlertid ikke ny, ifølge Dagbladet.

– Han bestemte seg i julen. Da fikk han en forespørsel fra nominasjonskomiteen i Telemark om han ville bli fylkesordfører: Det hadde han lyst til, sier en regjeringskilde.

Sps kronprins

Senterpartiets Ola Borten Moe blir i midten av mars trolig valgt til partiets nestleder, mens han allerede fredag blir olje- og energiminister. Mannen som har blitt kalt Sps kronprins, er barnebarnet til tidligere statsminister Per Borten.

Partiets valgkomité foreslår Borten Moe som første nestleder etter Lars Peder Brekk, som gir seg på landsmøtet i mars.

– Valgkomiteen ser tydeligvis Borten Moe som et lederemne. Han er ikke noe ubeskrevet blad, men har heller ikke markert seg mye. Og de gangene han har gjort det, ble det spetakkel, sa valgforsker Bernt Aardal til NTB i slutten av februar.

Aardal plasserer Borten Moe på høyresiden i Sp, men ser ham ikke som noen rabulist, snarere en mann som har tatt signalet om at han må virke samlende for å få makt og innflytelse.

Borten Moe er frittalende, men konstruktiv, og han omgir seg med unge, intelligente og til dels annerledestenkende rådgivere, mener Aarebrot.

Flere statsrådsskifter har vært diskutert i regjeringspartiene. Ifølge Aftenposten.no ligger det ikke an til flere skifter nå, men det kan komme flere endringer før sommeren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.