NETTARKIV

Teoretisk UMTS

Finn Halvorsen
11. des. 2001 - 14:10

Fra 1. desember i år skulle det ha vært mulig å tegne seg som UMTS-abonnent hos fire ulike operatører, kjøpe ny mobiltelefon og overføre bilder og video - i alle fall for beboere i noen av landets større byer. Slik er det imidlertid ikke

Det er flere grunner til dette. Av de fire konsesjonærene er det bare Telenor Mobil som har oppfylt konsesjonskravene pr 1. desember. Det betyr at deres nett dekker ca 200 000 personer i sentrale deler av Oslo. Men nettet kan foreløpig kun benyttes til overføring av tradisjonell tale. Det finnes dessuten kun et fåtall UMTS testtelefoner i landet. Først om et års tid ventes slike telefoner å komme i salg som masseprodukt. Noen mener endog at vi vil skrive år 2003 før så skjer.

NetCom er noe forsinket i forhold til hva de lovte i sin konsesjonssøknad. De oppgir utstyrsmangel som grunn for forsinkelsen. Men de har et prøvenett på lufta i noen større byer.

Tele2 gikk lengst i sine lovnader i konsesjonssøknaden. Men de har knapt løftet en finger for å bygge ut eget nett. I hele høst har administrerende direktør Markus Täkte i Tele2 sagt at utbyggingen går etter planen. Først dagen før åpningen innrømmet han at de er kraftig forsinket. I klartekst betyr det at de ikke har satt opp en eneste basestasjon. Og at lenge pågående forhandlinger om samarbeid med NetCom foreløpig ikke har gitt resultater.

Den siste konsesjonæren, Broadband Mobile, gikk konkurs tidligere i høst.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.