OLJE OG GASS

Tenkte enkelt – fikk pris

STORE DIMENSJONER: Den hydrauliske pidestallen for å sette ut og ta inn torpedoankeret er mer enn ti meter høy. - Vi har fått oppdraget fra Rolls Royce, sier Ove Sandnes til høyre. Til venstre Øyvind Kvalsund.
STORE DIMENSJONER: Den hydrauliske pidestallen for å sette ut og ta inn torpedoankeret er mer enn ti meter høy. - Vi har fått oppdraget fra Rolls Royce, sier Ove Sandnes til høyre. Til venstre Øyvind Kvalsund. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
20. mai 2010 - 11:21
Vis mer

GURSKØY: Da Hydrakraft ble kjøpt av en konkurrent i 2005, hoppet fire av de ansatte av og etablerte sin egen bedrift Evomec AS. De hadde tro på sin egen kompetanse og mente at det var mulig å drive mer effektivt enn konkurrentene ved å bruke IT-verktøy smartere.

Prisen de er tildelt fra NHO går blant annet på å belønne pågangsmot og evne til å fremme nyskaping.Sterk vekst

Det første hele driftsåret for den nye bedriften Evomec AS var 2006. Da hadde de en omsetning på 4,6 millioner kroner. For 2008 var resultatet 84 millioner kroner.

– I alt vesentlig drev vi med engineeringsoppdrag det første året, samtidig som vi arbeidet med å utvikle våre egne produkter og produksjonsstrategi, forteller salgssjef Ove Sandnes.

At de har lykkes, viser antall ansatte som har økt fra fire til 28.

Bedriften produserer håndteringsutstyr for offshoreflåten. Derfor har de vært godt hjulpet av den store byggeboomen som har vært siden 2006.

– Vi leverer komplette systemer som er en del av utrustningen på seismiske fartøyer, spesialutstyr for forsyningsfartøy og mot subsea-markedet. Det er vinsjer, løfteanordninger og utstyr for ankerhåndtering, forteller Sandnes.

HELDIG: - Vi er heldige som har mange bedrifter innen samme bransje rundt oss. På den måten kan vi kjøpe inn deler av produksjonen, sier Øyvind Kvalsund i Evomec. Anders J. Steensen

Ville ha full kontroll

– Da vi startet, bestemte vi oss for å ha full kontroll med produksjonen og kostnadene. Vi vil gjøre det annerledes enn våre konkurrenter. Vi tok utgangspunkt i hvilke oppgaver vi skulle løse, våre behov og hvordan vi kunne koble konstruksjonsprosessen til innkjøps- og materialhåndteringssystemet, forteller senioringeniør Øyvind Kvalsund.

– Vi kom fram til at vi ikke måtte gjøre slik veldig mange andre bedrifter hadde gjort, nemlig å tilpasse alle konstruksjonsverktøyene til materialhåndteringssystemet. Vi ville gjøre det omvendt, forteller Kvalsund.Fritt definert

Evomec søkte assistanse og fant produkter som kunne brukes. Selve konstruksjonsverkøyet var bestemt fra tidligere. Det var AutoCad Inventor med tilhørende programvare for å styre tegninger og materialavtak(PDM). Ved å bruke programvare hvor de fritt kan definere datastrukturene, fikk Kvalsund til det de ønsket.

– Materialhåndteringssystemet er fra Visma. Ved å bruke to forskjellige programvarer fra AGS i Horten, kunne vi få til det vi ønsket. Det ene var programvaren Linkit, som definerer datastrukturene, og det andre var AGS-Exchange som er et interface mellom våre tekniske og kommersielle systemer, sier Kvalsund.

– På denne måten kan vi definere datastrukturene og sørge for at disse blir like for alle brukere. Materialavtakene overføres til Visma-systemet og våre innkjøpere sikres full kontroll med hvilke innkjøp som må gjennomføres. De kan også sjekke hva vi har på lager. Også endringer som gjøres underveis, overføres inn i Visma og utløser en endringsordre dersom det er endringer i innkjøp. Vi har fått full kontroll på materialflyten og i bedriften.

TORPEDOANKER: Pidestallen som ankerkjettingen for torpedoankeret slippes ut over, er Innfeldt i dekket. Denne pidestallen er levert av Evomec til Rolls-Royce. ILL: Rolls - Royce

Uavhengig

– Dette er den første kunden vi har opplevd som har angrepet problemstillingene på denne måten. Systemet er enkelt. En av de største fordelene er at de forskjellige programvarene er ikke integrert inn i hverandre. Da er ikke kunden avhengig av at alle versjonene av programmene henger sammen og må oppgraderes samtidig. De forskjellige versjonene av programmene kan løpe uavhengig av hverandre, forteller Tore Børnick i AGS, som har levert deler av programvarene og også har bistått med å innføre systemene hos Evomec.Unngått systemutvikling

Kvalsund forteller at de skal knytte et prosjektstyringsverktøy (Prima Vera) og er i ferd med å knytte timeregistreringssystemet (Tempus) opp mot Visma systemet. Slik kan de få rapportert timeforbruk og kontroll med prosjektgjennomføringen.

– Vi har valgt å organisere bedriften etter hvilke muligheter som datasystemene gir. Jeg mener vi har spart mye på det. Da har vi unngått å bruke mange ressurser på å tilpasse dataverktøyene og sluppet mange dyre konsulenttimer. I stedet har vi brukt tiden til å få en mest mulig effektiv drift, noe som kan avgjøre om vi får kontrakter eller ikke, sier Øyvind Kvalsund.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.