NYHETER_BYGG

Tenker 3D - jobber i 2D

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
28. apr. 2003 - 11:23

København: Fortsatt er byggebransjen treg med hensyn til bruk av 3D. Potensialet for innsparing er stort.

Spørsmåler et om arkitekter og byggingeniører er trege, eller om arbeidsgiverne er forsiktige og ikke tør investre.

- Det er klart bedre å gjøre mange ting i 3D, men det er et problem at så mange arkitekter er mer trent på 2D, sier Brad Workman, arkitekt og visepresident i byggdivisjonen hos Bentley Systems.

For å lette overgangen, har Bentley laget det de kaller en startrampe som skal gjøre overgangen lettere.

- Da kan de arbeide i 3D og trekke ut det de trenger i 2D, sier Workman.

Sparepotensial

Bygg- og anleggsbransjen er et svært viktig område for Bentley i Norge.Selskapet har godt innpass hos ledende arkitekter og rådgivende ingeniører.

Men utfordringen for norgessjef Trond Mæhlum er å få flere rådgivende ingeniører og arkitekter til å benytte 3D i hele prosjektet.

Det ligger et stort potensial for bedre effektivitet og færre feil hvis alle parter i et prosjekt arbeider mot en felles modell. Innen prosjektering av olje- og gassanlegg har dette vært en standard lenge, og nå ser vi at byggebransjen også kommer etter, sier Mæhlum.

Byggeprosjekter involverer en rekke aktører som har fragmenterte arbeidsoppgaver. - De bruker mange slags konstruksjonsverktøy. At vi da har en slik sømløs måte å arbeide mot AutoCAD-filer på, er selvfølgelig en stor fordel, sier Workman.

Suksess

Ifølge analyseselskapet Daratech var Bentley det eneste selskapet som hadde omsetningsvekst innen konstruksjonsprogramvare til bygg- og anlegssindustrien i fjor. Workman regner med at den nye lanseringen som går under navnet V8 Generation vil være med å øke markedsandelene.

V8 Generation er basert på MicroStation 8.1. Bak ligger en innsats på rundt 500 mannår. - Den største innsatsen i Bentleys historie siden starten i 1984, hevder Workman.

En av grunnene til suksessen er støtten for DWG-filformatet til AutoCAD. På denne måten kan brukerne ta inn tegninger laget i AutoCAD uten konvertering og uten at viktige detaljer går tapt. På verdensbasis blir 41 prosent av tegninger laget i DWG-formatet, mens Bentleys DGN-format står for 29 prosent. De to er de ledende DAK-filformater.

Åpent filformat

Gjennom sitt OpenDGN-initiativ åpner Bentley for at en uavhengig stiftelse kan publisere biblioteker som gjør det mulig å skrive og lese til V8 DGN-formatet.

- Mange av våre kunder prosjekterer bygninger og anlegg som skal være operative i mange tiår. Informasjonen som skapes med våre løsninger, representerer en stor verdi for våre kunder eller deres oppdragsgivere. Ingen vet hvilke programmer og operativsystemer som er på markedet om ti år, langt mindre om 50 år, sier Mæhlum.

En annen Bentley-nyhet er et rimeligere alternativ til MicroStation. PowerDraft 8.1 er 100 prosent kompatibelt med MicroStation 8.1 og har eksakt det samme utseende, ifølge Mæhlum.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.