IKT

«Tenkende klesskap» med RFID

FULLT SKAP: Vidar Kvalheims klesskap rapporterer til en datasentral dersom det er i ferd med å gå tomt for bukser.
FULLT SKAP: Vidar Kvalheims klesskap rapporterer til en datasentral dersom det er i ferd med å gå tomt for bukser.

Med en brikke festet til klærne holder teknologien i skapet orden på antall og typer plagg.

Gründeren har allerede fått en avtale med St. Olavs Hospital i Trondheim. Nå står Nederland for tur.

- Vi har hatt besøk fra et sykehus i Nederland som har tittet på det nye klesskapet. Snart skal vi ned til dem og se på forholdene deres, sier Vidar Kvalheim til Teknisk Ukeblad.

Avtale med St. Olavs

Kvalheim håper kontakten kan føre til en ny stor avtale, lik den han i sommer fikk med St. Olavs Hospital i Trondheim. St. Olavs-kontrakten har en verdi på 11 millioner kroner. Kontrakten er et gjennombrudd for Kvalheim, som fikk ideen til klesskapet da han arbeidet ved et vaskeri i Molde på midten av 1990-tallet.

Sparer store summer

Problemet ved mange sykehus er at det flyter tøy for store verdier rundt om i lokalene. Det uoversiktlige klessystemet fører til hamstring, hjemmevask og frustrasjon blant de ansatte, i tillegg til dårlig hygiene og flaskehalser i logistikken.

Den nye løsningen gjør at man har full kontroll over hvor alle klesplagg til enhver tid befinner seg. Klesskapene er koblet til en datamaskin, som viser hva skapene inneholder.

Når det er i ferd med å gå tomt for buksestørrelse 52, bestiller det påfyll fra vaskeriet. Teknisk Ukeblad skrev i 2003 at St. Olavs Hospital kan spare 40 millioner kroner i arealkostnader med den nye teknologien.

RFID-teknologi

Løsningen er en videreutvikling av RFID-teknologien, og Kvalheim har hatt stor hjelp fra utviklerne ved Q-Free i Trondheim med tilpasninger til sykehuset.

Kvalheim er svært glad for at en så stor kunde som St. Olavs Hospital satser på produktet, og anser det som en aksept etter mange års utviklingsarbeid. Nå er han svært spent på mottagelsen av prosjektet ved sykehuset i Nederland.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.