Teknisk museum har vært fylt opp av 300 tenåringsjenter som skal lære å kode en dag i august i tre år på rad. I år må det skje digitalt, forteller prosjektleder Kamilla Fredriksen Fon.
Jentene må sitte hjemme hver for seg, men skal deles inn i grupper og samarbeide digitalt.
– Det vi har jobbet mye med, som har vært vår store frykt, er at vi ikke klarer å få til den store gleden og samholdet ved å dele frustrasjon og mestring, sier hun.
Flere kan delta med digital camp
Derfor vil de forsøke å sette sammen gruppene etter bosted og alder. Men samtidig åpner det seg en mulighet for at jenter fra flere deler av landet kan bli med.
– Tidligere har det ikke vært plass til alle på rommene på Teknisk museum. Og vi ser at dette kan bli en mulighet til vurdere om vi i fremtiden skal ha en kombinasjon av digital og fysisk Tenk-camp, selv om vi helt sikkert kommer til å ha det fysisk igjen, sier Fredriksen Fon.
– Vi vil gjerne nå ut til så mange som mulig og inspirere til å gå inn i teknologi, men om de ikke går inn i teknologien, skal de i hvert fall ha eksperimentert med det, sier Fredriksen Fon.
For å få til et godt samarbeid når jentene ikke sitter fysisk sammen, har de brukt Hack the Crisis, et hackathon som fant sted i april i år, som forbilde. Cisco skal stå for løsningen, og veilederne skal sitte fysisk på Teknisk Museum på Kjelsås i Oslo.
– Det er veldig flott at vi fortsatt kan ha Teknisk museum som base, sier Fredriksen Fon.
Mange vil være camp-veiledere
Tre av veilederne skal sitte i Trondheim, og en workshop blir holdt derfra. Planen var egentlig å utvide til Trondheim i år for å se om konseptet fra tre år i Oslo kunne videreutvikles. Digitalt kan de trolig nå ut til enda større deler av landet. I tillegg til at det ikke er noen fysiske rom som skaper begrensninger.
I år som tidligere er det mange som ønsker å være frivillige veiledere.
– Veilederne har en enormt viktig rolle under campen. Det er de som er rollemodeller for jentene, og som gjør at vi får vist fram at alle kan jobbe innen teknologi, sier Fredriksen Fon.
Hun forteller at de sjelden går hardt ut for å rekruttere veiledere. De melder seg i stor grad selv.
– Mange synes det er stas å kunne bidra, og vi er utrolig ydmyke for det.
Tenk er avhengig av hjelp fra ulike bedrifter, som nasjonale og internasjonale IT-selskap. Enkelte av de internasjonale bedriftene har retningslinjer som gjør at de som skal hjelpe til ikke kan møte opp fysisk.
– Det er noe vi har stor forståelse for. Vi tror at den løsningen vi har kommet med nå blir god for alle og at vi kan være trygge på at vi ikke utsetter noen for smitterisiko, sier Fredriksen Fon.
Sikkerheten skal Cisco sørge for. Arrangementet blir lukket og skjer på Webex Meetings med unik url og innlogging.
Bærumsordfører om E18-utspill: – Mektig provosert