FORUM

Temperaturproblemer

4. aug. 2008 - 13:33

KLIMA: Arne Moen begynner i TU 1808 på samme måten som Benestad med å så tvil om alle som ikke er enige med IPCC. De er som regel suspekte. Når det gjelder det tragiske faktum at IPCC mangler kunnskaper om statistikk og prognoser, har jeg svart på det i TU 2108.

Moen kommer også med en pussig forklaring om karbonsluk og viser bl.a. til at CO 2 i luft øker raskere på den nordlige halvkule enn på den sydlige. Dette er helt normalt da ca. 90 % av jordens befolkning bor på den nordlige halvkule, men den viktigste årsaken er at temperaturen i havet er høyere på den nordlige halvkule, og særlig i Nord-Atlanteren, opp i Norskehavet til Svalbard. Helge Drange kunne i 2005 fortelle oss at temperaturen i Golfstrømmen hadde øket betydelig de siste årene. Det avgasses derfor mer CO 2 fra havet til atmosfæren på den nordlige halvkule (Henrys lov igjen).

Moen skriver også at O 2-nivået synker pga. forbrenning, og da mener han selvfølgelig fossilt brensel, men i tillegg har vi tusenvis av km 2 skog som brenner opp rundt i verden hvert år. Men skogbranner har vi hatt i mange tusen år, og før brant de til de slokket av seg selv. Disse brannene ble påsatt av mennesker, lynnedslag og glødende lava fra vulkaner. Disse O 2-variasjonene er så små at de er uten praktisk betydning og ligger innenfor området for målefeil og måleusikkerhet, et område som IPCC også har store problemer med. Disse små forandringene Moen nevner beviser ingen ting, og Henrys lov forandrer ikke sine egenskaper av den grunn. Variasjoner i de forskjellige nivåene på bl.a. karbon, CO 2 og PH-verdier «justeres» av massevirkningsloven (om kjemisk likevekt), men dette er en tregere prosess enn det som skjer i forbindelse med Henrys lov, så man må vise litt tålmodighet.

Oppholdstiden for CO 2 i atmosfæren er fem år, og man kan ikke «justere» seg bort fra den. Bare fluksen mellom biosfæren og atmosfæren alene er så stor at den skifter ut all CO 2 i atmosfæren på under sju år. I tillegg kommer Henrys lov som har en regulerende effekt ved at den er avhengig av at temperaturen styrer CO 2-balansen mellom havet og atmosfæren.

Drivhuseffekten har ikke økt på 30 år, og siden Moen ikke tror på det, kan jeg vise til en artikkel i Aftenposten som bl.a. er skrevet av de tre professorene Willy Fjeldskaar, Jan-Erik Solheim og Ole Humlum. Sitat: «Drange hevder at det er godt samsvar mellom global oppvarming på bakken og fra satellitt. Dette er ikke korrekt. Det nasjonale forskningsrådet i USA godkjente nylig meget omfattende målinger med forskjellige satellittsystemer og ballongdrevne radiosonder. Målingene viser at temperaturen i atmosfæren (drivhuseffekten) ikke har økt i de siste 30 år til tross for økningen av CO 2. Økt drivhuseffekt innebærer at det varmes opp mer i 8-12 kms høyde over tropene enn nede på bakken. Det er ikke påvist de siste 30 år.»

Ellers er Moen delvis enig i at den globale temperaturen ikke har steget de siste 10 år, og i 2007 sank temperaturen med hele 0,6 grader, noe som ser ut til å fortsette i 2008.

Per Jan Langerud

Klimagransker

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.