NYHETER

Temmer Midgardsormen

Malthe Winje Automasjon skal levere nytt driftskontrollsystem til Bekkelaget renseanlegg (BRA) i Oslo.

Konsernsjef Terje Bratlie i Malthe Winje (t.v.) og Per Kristiansen, konstituert direktør for vann- og avløpsetaten i Oslo, under kontraktssigneringen for driftskontrollsystemet til Midgardsormen.
Konsernsjef Terje Bratlie i Malthe Winje (t.v.) og Per Kristiansen, konstituert direktør for vann- og avløpsetaten i Oslo, under kontraktssigneringen for driftskontrollsystemet til Midgardsormen.

Midgardsormen

 • Milliard- og miljøprosjekt i Oslo.
 • Rundt 10 km med tunnel, mikrotunnel og avløpsrør.
 • Skal sørge for rent vann i Akerselva og i indre Oslofjord.
 • Avløps- og overvannet skal renses ved Bekkelaget RA.
 • Det er planlagt en større utvidelse av renseanlegget.
 • Kostnadsramme på 1,3 milliarder kroner.
 • Skal stå ferdig i 2014.

Nytt driftskontrollsystem

 • Toppsystem blir basert på Citect Scada.
 • Vil kjøre på redundante fysiske og virtuelle servere.
 • It-sikkerhet i toppklasse.
 • Får Saia PCD3-kontrollere.
 • Det blir totalt ca 9000 I/O.
 • Skal leveres av Malthe Winje Automasjon.

Moderniseringen blir gjort i forbindelse med Norges største vann- og avløpsprosjekt, Midgardsormen. Prosjektleder Jan Kopperstad i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune (VAV) forteller at et nytt tunnelnettverk, fra Grünerløkka og Bjørvika, skal frakte både over- og avløpsvann til Bekkelaget.

 

Stort miljøprosjekt

 

Tunnelormen skal sørge for renere vann i Akerselva og i indre Oslofjord. Kopperstad omtaler det som et gigantisk miljøprosjekt. Kostnadsrammen er på 1,3 milliarder kroner. I prosessen blir også åtte pumpestasjoner, som i dag pumper deler av avløpsvannet i Oslo til rensing hos Veas i Asker, nedlagt. Å kutte energiforbruket til store pumper er også et bidrag i miljøkampen. Midgardsormen har selvfall til Bekkelaget.

 

Bekkelaget RA har i dag driftskontroll som kjører på Scada-systemet FactoryLink. Etter Siemens’ overtagelse, er systemet faset ut. Med et utdøende Scada-system og stor kapasitetsøkning besluttet VAV å bytte ut driftskontrollsystemet. Prosjekteringsleder Mads Larsen i VAV forteller at det var overraskende stor interesse for å delta i anbudsrunden, fra både inn- og utland.

- Det var tolv leverandører, deriblant svenske og danske, som ønsket å prekvalifisere seg, sier Larsen.

- Vi endte opp med tre hovedkandidater, alle norske. Vurderingene ble gjort med hensyn til pris og kvalitet. Prisen utgjorde 60 prosent av vektingen.

 

Dobler rensekapasiteten

Bekkelaget RA skal rense avløps- og overløpsvannet som Midtgardsormen samler inn.
Bekkelaget RA skal rense avløps- og overløpsvannet som Midtgardsormen samler inn. Bekkelaget Vann
 

Sluttspurten i kontraktsforhandlingene skal ha vært et rotterace, hvor altså Malthe Winje Automasjon (MWA) dro det lengste strået. Larsen forteller at det nye driftskontrollsystemet, eller SRO-anlegget (styring, regulering og overvåking), i første omgang skal leveres i to faser. Dersom hovedstadens politikere vedtar utvidelse av Bekkelaget RA, blir opsjonen på SRO med en 3. fase innløst. Etter denne utbyggingen vil BRA ha doblet kapasiteten til ca 490 000 personekvivalenter.

 

Den første fasen i driftskontrolleveransen vil vare til våren 2014. Prosjekteringslederen forklarer at den dekker installasjon av nytt toppsystem med kapasitet til å dekke hele renseanlegget, styring av en ny, stor pumpestasjon for Midgardsormen, og det samme for et silanlegg for grovrensing.

- Det nye driftskontrollsystemet, SD Sys i fra MWA, blir basert på Citect Scada, Saia PCD3-kontrollere og sikkerhetsløsning fra Cisco, sier Larsen.

- Kontrolleren blir trolig redundant.

 

Det blir langt flere kontrollere i fase to, som vil gå fram til vinteren 2015. Da skal all eksisterende automatikk på Bekkelaget RA byttes ut med nevnte Saia PCD3.

- Vi skal rydde skikkelig i skapene, sier Larsen og smiler.

 

Sikrere enn banken

 

Dersom også fase tre går i boks, anslår prosjekteringslederen at det totalt blir rundt 9000 signaler på anlegget.

 

Scada-systemet skal kjøre på redundante servere. Både prosessdata- og it-sikkerhet er satt i høysetet. VAV ser viktigheten av it-sikkerhet, og vil ikke ha ubudne gjester inn på nettverkene. Larsen forklarer at sikkerheten er på topp, og at det er muligheter for ytterligere forsterkninger.

 

Det vil bli operatørstasjoner i både administrasjonsbygg og fjellhall når det nye driftskontrollsystemet begynner å spille. I tillegg tilrettelegger prosjektet for at mobile operatører kan kople seg til systemet inne i fjellanlegget. Industrielle nettbrett skal i ilden for dette.

 

Snakkesalig system

Stolt markedssjef Tom Erik Larsen hos Malthe Winje Automasjon flankeres av prosjekteringsleder Mads Larsen (t.h.) og prosjektleder Jan Kopperstad, begge i Oslo VAV.
Stolt markedssjef Tom Erik Larsen hos Malthe Winje Automasjon flankeres av prosjekteringsleder Mads Larsen (t.h.) og prosjektleder Jan Kopperstad, begge i Oslo VAV.
 

Systemet får blant annet grensesnitt til et nytt luktreduksjonsanlegg på Bekkelaget, for nabolaget skal helst ikke merke noe til prosessen. Dette anlegget vil trolig bli styrt av samme type Saia-kontrollere for en smidig drift.

 

Det vil også bli grensesnitt mot eksisterende deler av renseanlegget som ikke skal byttes.

- Det inkluderer en håndfull prosesser som biogassanlegg, lukestyring og scrubber. Disse anleggene styres av forskjellige typer PLS-er, og vil bli integrert i det nye driftskontrollsystemet, forklarer prosjekteringslederen.

 

VAV har et stort fjernkontrollsystem med hundrevis av utestasjoner. Noen av disse er relevante for det nye driftskontrollsystemet på Bekkelaget RA, og blir derfor tilkoplet både det nye systemet og det eksisterende overvåkingssystemet på vann- og avløpsetatens administrasjonsbygg i Oslo sentrum.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.