VERDENSROMMET

Teleskop med norsk teknologi skutt opp fra Florida

Teleskopet Euclid ble lørdag skutt opp fra Cape Canaveral i Florida. Mange norske forskere har vært med på å bygge teleskopet. 

Det var «liftoff» for romteleskopet Euclid lørdag ettermiddag norsk tid. Kanskje kan teleskopet gi svar på noen av fysikkens største mysterier.
Det var «liftoff» for romteleskopet Euclid lørdag ettermiddag norsk tid. Kanskje kan teleskopet gi svar på noen av fysikkens største mysterier. Foto: John Raoux / AP / NTB
1. juli 2023 - 19:29

Informasjon fra Euclid skal blant annet kunne gi svar på hva mørk energi er. Kanskje vil det også gi svar på hvordan de første galaksene i universet ble til.

– Jeg forventer at Euclid skal oversvømme vitenskapelige miljøer med enestående og store mengder data, sier Giuseppe Racca i romfartsbyrået Esa.

Teleskopet ble skutt opp med en Falcon 9-bærerakett fra SpaceX i Florida lørdag ettermiddag norsk tid.

Forskere fra både Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo og Clara Venture Labs i Bergen var med på å bygge romteleskopet. Flere fra Norge vil også være med på å analysere data fra teleskopet.

Boeing er i hardt vær etter at et dørpanel løsnet på et flunkende nytt Alaska Airlines-fly i 16.000 fots høyde, og 737 Max 9-flyet måtte nødlande mens passasjerene stirret ut av et gapende hull i flysiden.
Les også

USA starter kriminaletterforskning mot Boeing

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.