TROMSØ: Etter 20 år i Telenor kom Oddbjørn Schei 1. oktober inn som en kule i Troms Kraft etter at nestoren Torvall Lind hadde meddelt styret at han steg ned av stolen i Nord-Norges største energikonsern.
Førte til rabalder
Schei tenkte da på Troms Kraft Fiber, Bredbåndsfylket Troms, Nord-Troms Kraftlag og Bredbåndsfylket Finnmark som alle har investert mye i infrastruktur.
Oppslaget førte til rabalder og oppstyr internt i Troms Kraft. Ville det enverdige energikonsernet bli omgjort til et telekomselskap?
Les om: Troms Kraft tar Sverige med strøm
Les om: Telekom kan bli like stort som kraftsalg
Tok raskt grep
Ni dager etter at Oddbjørn Schei hadde tatt over sjefskontoret kom meldingen om at Troms Kraft Fiber fusjonerte den operative virksomheten med Nætt AS, som er markedsselskapet til Bredbåndsfylket Troms.
Dermed hadde Troms Kraft gjort et sjakktrekk med bynettet, som etter et års drift ikke hadde vært noen suksess på grunn av dyre etableringskostnader for kundene. På det meste kostet det hele 28 000 kroner å få fiber inn i stua.
Overført til Pronea
Kundene, leverandøravtalene, konseptet Bynett og de ansatte i Troms Kraft fiber ble overført til Pronea, som er det nye navnet til Nætt AS. Dette selskapet har i dag 30 ansatte.
Troms Kraft Fiber består nå som et passivt selskap, som skal eie og forvalte den fiberoptiske infrastrukturen.
Åpen portalløsning
Bynettkonseptet som er bygget på en åpen portalløsning videreføres som et av markedstilbudene, vil bli videreutviklet og tilpasset den nye markedssituasjonen, står det på nettsiden til Troms Kraft.
Omsetningen til Pronea i år er forventet å bli i overkant av 50 millioner kroner.
Har brukt 400 millioner
Troms Kraft fiber har til sammen brukt 400 millioner på utbygging av åpent fibernett, altså det de kaller Bynett. Mye av dette beløpet er avskrevet, og Pronena-sjef Trond Arne Kongsli regner derfor optimistisk med at de vil nå break even allerede fra og med 2009.
Bynettet i Tromsø har nå om lag 5 000 kontrakter. Til nå er 2 800 kunder oppkoplet. Målet deres er å ha 5 000 kunder oppkoplet ved utgangen av året.
Ny prisstruktur på gang
- Vi holder på med å lage nye prismodeller for bynettet. Vi innser at prisene vi tok tidligere har vært for høye for at de helt store kundemassene har valgt å koble seg til fiberen. Det vil dessuten komme en differensiering av tjenestetilbudet vårt. Vi vil gjøre ting helt annerledes enn Telenor-eide Canal Digital, som er den største konkurrenten i Tromsø-området, sier Kongsli.
- Han sier de vil komme en del helsetjenester i bynettet om ikke alt for lenge.
Har lagt 2 000 kilometer med fiber
Men Pronenas satsing er ikke lenger bare bynettet. Det skal også tilby et fiberoptisk distribusjonsnett for det offentlige og næringslivet i Nord-Norge. De har nå et komplett fibernett som strekker seg fra Bjerkvik i sør til Hammerfest i nord.
Totalt har de lagt 2 000 kilometer med fiber, og er dermed den desidert største fiberselskapet i landsdelen.