IT

Telenors ankesak i Russland utsatt igjen

MÅ VENTE: Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas må konstatere at ankesaken i Russland er utsatt med et halvt år.
MÅ VENTE: Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas må konstatere at ankesaken i Russland er utsatt med et halvt år. Bilde: Scanpix
30. sep. 2009 - 10:47
Vis mer

Ankesaken skulle egentlig opp for en forretningsdomstol i den vestsibirske byen Tjumen onsdag, etter flere tidligere utsettelser på til sammen rundt fire måneder.

Ikke uventet

Nå er ankebehandlingen omberammet til 10. mars neste år, opplyser Telenor.

– Dette var vel ikke akkurat uventet. Vi hadde spådd dette som det mest sannsynlige utfallet, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor til E24.

Det var motparten Farimex som nok en gang begjærte ankebehandlingen utsatt, med begrunnelse i saken Telenor har reist i en voldgiftsdomstol i New York.

Farimex, som eier 0,002 prosent av aksjene i VimpelCom, vil avvente utfallet av voldgiftsbehandlingen før ankebehandlingen i hovedsaken starter.

Frykter tvangssalg

Forretningsdomstolen i Tjumen er den tredje russiske rettsinstansen som skal behandle erstatningskravet Farimex har rettet mot Telenor.

I de to tidligere instansene fikk selskapet medhold i påstanden om at Telenor motarbeidet og trenerte VimpelComs oppkjøp av den ukrainske mobiloperatøren URS/Wellcom og ble tilkjent en erstatning på 1,73 milliarder dollar – tilsvarende rundt 10 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Den føderale namsmannen har tatt arrest i Telenors VimpelCom-aksjer for å ha sikkerhet for kravet.

I juni gjorde namsmannen dessuten det klart at det ikke er aktuelt å avvente rettskraftig dom før tvangssalg av aksjene blir iverksatt. Prosessen er allerede i gang ved at ansvaret for tilretteleggingen av tvangssalget er overført rette myndighet i Moskva.

– Situasjonen er uforandret fra da aksjene ble tatt i arrest. Trusselen om tvangssalg ligger der like tungt som før, sa Melgaard til NTB i juni.

Sikter mot høyesterett

For Telenor har det vært et klart mål å få saken raskest mulig gjennom rettssystemet og til slutt opp til behandling i høyesterett i Moskva.

Den norske mobiloperatøren har ingen tillit til de lavere i domstolene i Vest-Sibir, som nærmest betraktes som et juridisk Bermuda-triangel.

Fra Telenor-hold er det blitt hevdet at det her aldri er avsagt en dom eller kjennelse som er gått i Alfa-gruppens disfavør.

For motparten kan det synes som en bevisst strategi å trenere saksbehandlingen så lenge at Telenors aksjer blir tvangssolgt før saken kommer så langt som til Moskva.

Da er det neppe mulig for Telenor å gjenvinne aksjene, til tross for eventuell støtte i en rettskraftig dom fra høyesterett.

Alfa + Farimex = sant

Forrige gang saken ble utsatt, var begrunnelsen at Farimex ikke hadde fått tilstrekkelig tid til å sette seg inn i saken Telenor har reist i New York.

Telenor prøver å vise at Farimex og VimpelComs hovedaksjonær Alfa-gruppens Altimo i realiteten er to sider av samme sak.

Får Telenor medhold i denne påstanden vil også Farimex være bundet av aksjonæravtalen, som fastslår at tvister mellom eierne skal løses ved voldgift i Genève.

Telenor har også tatt en rekke andre rettslige skritt, blant annet for å forhindre og bremse prosessen med tvangssalg av VimpelCom-aksjene, uten å nå fram.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.