ARKIVNYHETER

Telenor tror de taper

TAPER IGJEN: Telenor og Jon Fredrik Baksaas frykter å tape mye penger i Vimpelcom-saken. Namsmannen tok arrest i Telenors aksjer da de tapte en rettssak. I dag starter ankesaken.
TAPER IGJEN: Telenor og Jon Fredrik Baksaas frykter å tape mye penger i Vimpelcom-saken. Namsmannen tok arrest i Telenors aksjer da de tapte en rettssak. I dag starter ankesaken. Bilde: Falch, Knut
Kjetil Malkenes Hovland
26. mai 2009 - 07:36

Det vakte oppsikt da namsmannen i Omsk tok arrest i Telenors aksjer i mobilselskapet VimpelCom.

Telenor frykter at aksjene blir solgt, slik at de taper milliarder av kroner.

Bak lå en årelang tvist mellom Telenor og AlfaGroup, kontrollert av oligarken Mikhail Friedman. Men formelt var det selskapet Farimex som saksøkte Telenor og vant.

Tror de taper

I dag starter ankesaken i den føderale ankedomstolen for Vest-Sibir i byen Tjumen, og Telenor har liten tro på seier.

– Jeg tror at vi taper også denne gangen, sier Telenors advokat Grigorij Tsjernysjov til Aftenposten.

Mange av dem som bor i Tjumen kan takke oligarker som Mikhail Fridman for sin velstand.

– Det preger selvsagt hvordan de tenker, sier advokaten, som har et håp om at ankedomstolen sender saken i retur til den laveste domstolen.

Kan droppe Sjtokman

Krangelen mellom Telenor og Alfa Group kan koste russerne en tiltrengt deltagelse i det store Sjtokman-prosjektet i Barentshavet, skriver regjeringsvennlige The Moscow News.

– Det er ikke denne typen saker Russland trenger nå. Finanskrisen har snudd opp ned på det meste, og nå trenger Russland å trekke til seg utenlandske investorer igjen. Da er slike saker helt feil, sier Andrej Kortunov i New Eurasia Foundation til Aftenposten. Han var rådgiver for president Boris Jeltsin.

– Jeg tror nok at det kan komme en beskjed fra Medvedev eller Putin om at denne saken må løses, men det vil vi nok aldri få vite sikkert. De er flinke til å dekke sporene sine, og det vil de utvilsomt gjøre i denne saken, sier Kortunov.

Telenor eier rundt 30 prosent av aksjene i VimpelCom, mens AlfaGroup eier 40 prosent. Farimex som har saksøkt Telenor eier under 1 promille av aksjene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.