Telenor til retten for å hindre oppkjøp

Telenor til retten for å hindre oppkjøp
Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas saksøker VimpelCom og Altimo for å hindre et oppkjøp av Wind Telecom. Bilde: Scanpix

Telenor anlegger voldgiftssak mot VimpelCom og VimpelComs største eier Altimo Holdings, opplyste Telenor mandag morgen.

Vil hindre

Den norske telegiganten ønsker rett og slett å hindre oppkjøpet, fordi det vil vanne ut Telenors innflytelse i VimpelCom.

Avtalen, som VimpelCom-styret har sagt ja til med seks mot Telenor-representantenes tre stemmer, vil føre til at Wind Telecom kommer sterkt inn på eiersiden i VimpelCom, samtidig som Telenors stemmeinnflytelse reduseres til 25 prosent.

Telenor hevder imidlertid at dagens aksjonæravtale sikrer dem en forkjøpsrett ved tegning av nye aksjer. VimpelCom og Altimo hevder på sin side at VimpelComs foreslåtte oppkjøp av Wind Telecom er en transaksjon mellom nærstående parter og derfor ikke omfattet av aksjonæravtalen.

– Lureri

Telenor eier i dag 39,6 prosent av aksjene i VimpelCom og sitter på 36 prosent av de stemmeberettigede aksjene. Altimo er den andre dominerende eieren.

Den foreslåtte avtalen mellom VimpelCom og Wind Telecom vil gi eierne av Wind Telecom en andel på 30,6 prosent av de stemmeberettigede aksjene i VimpelCom.

Da forslaget ble vedtatt i VimpelCom-styret tidligere i januar, karakteriserte Telenor det som meningsløst, rent lureri og et brudd på aksjonæravtalen.

Verdien av Telenor-aksjen hadde falt 0,85 prosent en time etter at handelen åpnet på Oslo Børs mandag.

Les mer om: