ARKIVNYHETER

Telenor-saken utsatt på ny

UTSATT: Det tar tid før Jon Fredrik Baksaas og Telenor får vite hva som skjer med aksjene i mobilselskapet VimpelCom. Retten utsatte behandlingen av Telenors anke til 10. juni fordi tredjeparter ikke var korrekt varslet.
UTSATT: Det tar tid før Jon Fredrik Baksaas og Telenor får vite hva som skjer med aksjene i mobilselskapet VimpelCom. Retten utsatte behandlingen av Telenors anke til 10. juni fordi tredjeparter ikke var korrekt varslet. Bilde: Telenor
Kjetil Malkenes Hovland
26. mai 2009 - 12:08

En sibirsk rett utsatte i dag behandlingen av Telenors anke i VimpelCom-saken.

Ifølge en pressemelding fra Telenor skal saken først opp den 10. juni.

Domstolen i Tjumen i Sibir mente at tredjeparter i saken ikke var korrekt varslet om ankesaken.

Milliarderstatning

Bakgrunnen for ankesaken er en dom fra Omsk i Sibir 2. mars, der Telenor tapte søksmålet som selskapet Farimex hadde anlagt.

Telenor ble dømt til å betale 1,73 milliarder amerikanske dollar til Farimex, som eier 0,002 prosent av VimpelCom-aksjene.

Tok arrest i aksjer

Det vakte oppsikt da namsmannen i Omsk tok arrest i Telenors aksjer i mobilselskapet VimpelCom.

Telenor frykter at aksjene blir solgt, slik at de taper milliarder av kroner.

Bak lå en årelang tvist mellom Telenor og AlfaGroup, kontrollert av oligarken Mikhail Friedman.

Men formelt var det selskapet Farimex som saksøkte Telenor og vant.

Tror de taper

Ankesaken i den føderale ankedomstolen for Vest-Sibir i byen Tjumen skulle opprinnelig starte i dag, og Telenor har på forhånd liten tro på seier.

– Jeg tror at vi taper også denne gangen, sier Telenors advokat Grigorij Tsjernysjov til Aftenposten.

Telenor har lenge vært i tvist med selskapet AlfaGroup, som tilhører oligarken Mikhail Friedman. Kommentatorer tror dette er den reelle grunnen til at Telenor er i retten.

Telenor eier rundt 30 prosent av aksjene i VimpelCom, mens AlfaGroup eier 40 prosent.

Kan droppe Sjtokman

Krangelen mellom Telenor og Alfa Group kan skape problemer for Sjtokman-prosjektet i Barentshavet, skriver regjeringsvennlige The Moscow News.

– Det er ikke denne typen saker Russland trenger nå. Finanskrisen har snudd opp ned på det meste, og nå trenger Russland å trekke til seg utenlandske investorer igjen. Da er slike saker helt feil, sier Andrej Kortunov i New Eurasia Foundation til Aftenposten.

Han var rådgiver for president Boris Jeltsin.

– Jeg tror nok at det kan komme en beskjed fra Medvedev eller Putin om at denne saken må løses, men det vil vi nok aldri få vite sikkert. De er flinke til å dekke sporene sine, og det vil de utvilsomt gjøre i denne saken, sier Kortunov.

Les mer om: