IT

Telenor og Telia slår sammen sine 3G-nett

Blir størst i Danmark.

Telenor og Telia Sonera slo i forrige uke sammen sine 3G-nett til ett.
Telenor og Telia Sonera slo i forrige uke sammen sine 3G-nett til ett. Bilde: Telenor
13. mai 2013 - 21:31

I Danmark er det Telenor og Telia Sonera som er utfordrerne mot det tidligere telemonopolet - i form av TDC.

Selv i et lite land som Danmark er det dyrt å bygge mobilnett, men som ofte er vanlig er det den gamle operatøren som har bygget det tetteste nettet.

Hvor mange basestasjoner man kan ha er et spørsmål om kostnad og kapasitet.

I den gamle verden med tale over 2G var det enklere. Enten hadde man dekning eller ikke. Samtalekvaliteten var den samme.

I dag er det datatrafikk som er viktig og kundene opplever mye større forskjell på kvaliteten i form av datahastighet. Har operatøren nok frekvens på den basestasjonen de er tilknyttet? Det er veldig stor forskjell på 10 og 20 MHz.

Les også: Telenor kopierer Orange

Nettverksdeling

For å bedre økonomien i mobilnettverkene gjøres det i stor utstrekning det man kaller passiv deling. Operatørene spleiser på basestasjoner i form av bygninger, strømforsyning, master og lignende. Så setter de inn sitt eget utstyr og drifter det i det felles anlegget.

Noe helt annet er det Telenor og Telia Sonera nå gjør i Danmark. De gjør det som kalles aktiv deling.

I forrige uke begynte de to konkurrentene å slå sammen sine 3G-nett til ett. Det betyr betydelig lavere drifts- og utbyggingskostnader, men det gir også en vesentlig økning i kapasitet fordi de slår sammen frekvenstillatelsene til et mye bredere frekvensområde.

Det det er mange flere kunder i det nye nettet mer enn kompenseres av mer effektiv utnyttelse av et bredere frekvensområde og langt flere basestasjoner.

Et felles bredt frekvensområde på 2 x 20 MHz er bedre enn to små på 2 x 10 MHz hver, spesielt for LTE og for gjenbruk av 2G spektrum til 3G og LTE.

Les også: Ny GPS sier ifra om broen er for lav

Stor teknisk operasjon

En slik sammenslåing er ikke bare å trykke på knappen. Dette er en stor teknisk operasjon som har vært forberedt lenge.

Først må begge 3G-nettverkene samordnes før det nye nettverket kan gå på luften. En slik operasjon tar noen timer, men i mellomtiden kan kundene bruke 2G.

For Telenor betyr sammenslåingen at det danske mobilnettet øker fra 2400 basestasjoner til 3900, noe som blir til Danmarks største 3G-nett.

Det nye LTE-nettet som Telenor åpnet for en måned siden er delt med Telia Sonera fra starten. Når sammenslåingen av 3G er ferdig vil også 2G-nettverkene bli slått sammen.

Les også: Oslo-firma kan revolusjonere bruk av pc og mobil

Delt i Sverige

Delingsmodellen er ikke ny. I Sverige, hvor man har fire teleoperatører, har de to ulike 3G radionett utenfor de fire største byene. I byene er hver av dem er pålagt å ha egen infrastruktur.

– Jeg tror vi kommer til å se mye mer aktiv deling av nettverkene i fremtiden. Alternativet er oppkjøp. Jeg tror operatører i flere land vil måtte vurdere dette på grunn av makroøkonomi og den voldsomme økningen i databehovet, men det er en utfordring for regulatørene.

– Husk at det vi deler bare er radiodelen, ikke kjernenettet. Det er her vi skal konkurrere og diffensiere, men ut fra en mye bedre situasjon på kapasitet, dekning, kvalitet og kostnad for begge parter, sier teknisk direktør i Telenorkonsernet, Witold Sitek.

Sitek peker på at slikt frekvenssamarbeid er spesielt viktig i Asia hvor det gjelder å ha svært lave kostnader for å kunne betjene de store befolkningene på en kostnadseffektiv og lønnsom måte.

Les også: 102.000 nordmenn har vært utsatt for ID-tyveri

Prekær mangel

Det er en prekær mangel på frekvenser under 1 GHz over hele verden.

900 MHz brukes i stor utstrekning til tale på 2G og binder opp viktig ressurser på en lite effektiv teknologi.

Sitek peker på at 2 x 10 MHz ikke gir full utnytelse av teknologien som brukes i den nye LTE-nettene på 800 MHz.

Ved å dele frekvensressursene og få et nettverk på 2 x 20 MHz får man en mye bedre utnyttelse av frekvensen.

Fellesstart: Det første området som fikk et felles 3G-nett delt av Telenor og Telia Sonera var i Alborg i forige uke. I løpet av kort tid skal hele Danmark dekkes i felleskap
Ved å dele frekvensressursene og få et nettverk på 2 x 20 MHz får man en mye bedre utnyttelse av frekvensen.Fellesstart: Det første området som fikk et felles 3G-nett delt av Telenor og Telia Sonera var i Alborg i forige uke. I løpet av kort tid skal hele Danmark dekkes i felleskap. Telenor

Les også: Norsk forbrukerelektronikk utfordrer de store

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.