IT

Telenor og Alfa begraver stridsøksen

KAN SMILE: Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas inngår sammenslåingsavtale med russiske Altimo. Dermed forsvinner de pågående rettsprosessene.
KAN SMILE: Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas inngår sammenslåingsavtale med russiske Altimo. Dermed forsvinner de pågående rettsprosessene. Bilde: Espen Zachariassen
5. okt. 2009 - 08:22

Telenor Group og russiske Altimo slår seg sammen for å skape en ny, ledende mobiloperatør.

– Historisk

Partene har inngått en avtale om å slå sammen sine eiendeler i VimpelCom og Kyivstar G. S.M i en ny, felleseid mobiloperatør, VimpelCom Ltd.

– Gjennom denne transaksjonen er Telenor stolte av å kunne være med på å skape en av de mest konkurransedyktige og viktige aktørene innen området mobilkommunikasjon, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor Group.

Han får støtte fra sin kollega i Altimo.

– Dette er virkelig en historisk dag for våre selskaper. Vi ser at en ny stjerne er kommet til syne på den globale telekomhimmelen, sier CEO Alexei Reznikovich i Altimo.

Utvider

Det sammenslåtte selskapet vil tilby høykvalitets teletjenester i Russland, Ukraina og andre CID-land, i Georgia, Vietnam, Kambodsja og Laos.

– VimpelCom Ltd. vil søke å utvide sine operasjoner i andre raskt voksende markeder i Europa, Asia og Afrika, med mål om å bli en av verdens ledende aktører i bransjen, skriver Telenor i en pressemelding.

Stanser konflikter

Samtidig trekkes alle de pågående rettsprosessene mellom aksjonærene i VimpelCom.

Telenor har i lang tid ligget i konflikt med miniaksjonæren Farimex Products, som saksøkte Telenor etter at Telenor motarbeidet et av Vimpelcoms oppkjøp i Ukraina.

Telenor har på sin side aldri vært i tvil om at det er VimpelComs største aksjonær, Alfa Gruppen (Altimos morselskap), som sto bak rettssaken.

Snur

I pressemeldingen skriver Telenor at partene er enige om å stanse alle pågående rettslige prosesser og trekke eller forlike dem før transaksjonen fullføres.

Styringsstrukturen i VimpelCom Ltd. skal også være utformet for å betydelig redusere muligheten for nye konflikter mellom aksjonærene.

– Gjennom å snu en femårig konflikt til et spennende foretak for framtiden, er vi glade for å kunngjøre en avtale som vil sette oss i stand til å fokusere helt og fullt på langsiktig verdiskapning for selskapet og legge alle tidligere uenigheter bak oss. Vi oppfordrer alle øvrige aksjonærer i nåværende VimpelCom til å støtte den foreslåtte transaksjonen og delta sammen med oss i å skape det nye VimpelCom Ltd, sier Jon Fredrik Baksaas.

Fornøyd minister

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad er særdeles positiv til den nye avtalen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Dette er veldig gode nyheter, først og fremst fordi denne avtalen åpner for en ny internasjonal aktør innenfor mobiloperatører. Konflikten som har vart i om lag fem år, går nå over til et samarbeid som er spennende for framtiden. Samtidig tar dette bort en usikkerhet knyttet til eierskapet, spesielt i VimpelCom, sier Brustad til NTB.

TU.no kommer med mer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.