IT

Telenor med milliardkjøp i India

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad vil være med på finansieringslaget til Telenors investeringer i India.
Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad vil være med på finansieringslaget til Telenors investeringer i India. Bilde: Terje Bendiksby / Scanpix

Telenor er allerede godt til stede i Asia, men India har de foreløpig ikke fått innpass i.

Milliardkjøp

I dag melder imidlertid Telenor om at de har inngått en bindende avtale om å kjøpe nye aksjer i selskapet Unitech Wireless for over 7 milliarder kroner.

– Å få tilgang til verdens nest største mobilmarked er en stor prestasjon for Telenor. Å gå inn i det indiske mobilmarkedet gir Telenor en unik mulighet til å videreutvikle Telenor-gruppens posisjon som en av de ledende operatørene i vekstmarkeder, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i en pressemelding.

Oppkjøpet vil gi Telenor 60 prosent av aksjene i selskapet.

Les også:

Potensial

India har 1,2 milliarder innbyggere, og en mobilpenetrasjon på kun 26 prosent. Det er dermed et land med enormt potensial, og allerede opprettes det åtte millioner nye mobilabonnementer i måneden.

– India nyter godt av framtidsrettede telekommunikasjonslover og et investeringsvennlig klima. Ved å kombinere Unitechs sterke tilstedeværelse som et betrodd selskap i det indiske markedet med Telenors vellykkede erfaringer med å bygge og administrere gode mobiloperasjoner i Asia, vil vi sammen bidra til vekst i industrien og utvikling av mobilmarkedet, sier Baksaas.

Infrastruktur

En stor del av kostnaden ved å gå inn i India, vil komme som infrastrukturkostnader ved utbygging av mobilnett.

Telenor går inn for en fortrinnsrettet emisjon på 12 milliarder kroner i løpet av første kvartal 2009.

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad skriver i en pressemelding at regjeringen er innstilt på å fremme en proposisjon for Stortinget om at staten skal være med i emisjonen.

– Langsiktig utvikling

Staten skal delta med sin andel i en aksjekapitalforhøyelse, såfremt emisjonsvilkårene er akseptable og markedsmessige.

– Statens hovedmål med eierskapet i Telenor er å bidra til en god langsiktig industriell utvikling av selskapet, noe som også framkommer i Eierskapsmeldingen fra desember 2006. På denne bakgrunn, og som en stor og langsiktig eier i Telenor, er vi positive til å delta med vår forholdsmessige andel, sier nærings- og handelsministeren.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.