IT

Telenor i samarbeid om pengestrømmen

Utfordrer Mastercard og Visa.

Bilde: Håkon Jacobsen
11. okt. 2012 - 10:57

Hvem skal sørge for at selskapene får betalt varene sine? Det er et brennende spørsmål med et potensielt svært så inntektsdrivende svar.

I dag domineres betaling av kredittkortselskaper som Visa og Mastercard, men mobiloperatørene lurer i bakkant og de har også et betalingsforhold til kundene. De sender ut mobilregningen en gang i måneden, og det er ingen ting som sier at den bare skal inneholde tellerskritt og dataforbruk.

Det har de store mobiloperatørene skjønt for lenge siden, og nå går Telenor til sengs med spanske Telefónica.

Spanjolene har utviklet en stor plattform for blant annet mobil betaling, og Telenor ser ikke noen grunn til å finne opp mer krutt. De tror felles kruttlager smeller bedre.

Les også: Vil samle alt du har i lommeboka i mobilen

Hei til utviklerne

Telenor har tilpasset sine programmeringsgrensesnitt – API-er – til Telefónicas BlueVia plattform. Det betyr at tredjeparter som vil bygge inn mobil betaling i sine løsninger vil kunne gjøre det på en svært enkel måte.

Sammen vil de to selskapene kunne tilby potensielt 500 millioner brukere, og det er nok til å interessere alle som vil tilby varene sine.

– I første omgang er det snakk om betaling for digitalt innhold slik som filmer, e-bøker, musikk, apper og annet. Det at betalingen skjer direkte på telefonregningen gjør alt mye enklere for kunden, og vi kan sørge for sikkerhet rundt betalingen, sier NK i Telenor Digital services Rolv-Erik Spilling.

Les også:

Snart kan du betale med en app

App skal gi billigere forsikring  

Vil ha med flere

Spilling tror alliansen mellom Telenor og Telefónica kan være begynnelsen på noe større, og det vil de jobbe aktivt for.

Jo flere av de store mobiloperatørene som kommer inn på plattformen jo bedre er det for alle.

Det vil være enklere for kundene og utviklerne å forholde seg til én plattform, og det vil inspirere flere til å ta den i bruk.

Les også: Mobilen overtar for kontanter

Penger i fleng

Det er lett å tenke seg at det er mye penger i betalingsformidling.

Apple introduserte en modell hvor de tar 30 prosent av beløpet når de formidler digitalt innhold, og slikt virker svært forlokkende på alle som kontrollerer pengestrømmer.

Ingen kontrollerer mer enn summen av mobiloperatørene. Det er flere som har mobiltelefon enn kredittkort.

Hvor mye Telenor og Telefónica skal ta betalt vil ikke Spilling si noe om. Det er et forhandlingsspørsmål.

Les også: Telenor spår bompenger på mobilnettet

Mer i vente

Betaling for digitalt innhold er bare starten.

Den nye plattformen egner seg for mange slags nye tjenester i mobilnettverkene. Ulike SMS-tjenester, slik som at taxier, flyselskaper og andre holder kundene underrettet, skjer i plattformen – og BlueVia gjør det mye enklere å utvikle slike tjenester.

– De første betalingsløsningene på den nye plattformen kommer allerede i år. Vi jobber også aktivt med de store økosystemene som drives av Apple, Google og Microsoft og mange brede betalingsløsninger er på vei. Etter hvert som tjenestene og plattformen utvikler seg er det ingen ting i veien for at folk kan bruke den til å betale for fysiske varer også, sier Spilling.

Les også:

Slik påvirker mobilen flyets sikkerhet

Dette er Norges ukjente milliardbutikk

Slik velger Google en norsk IT-mygg

Ingen helsefarlig stråling  

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.