MOBIL

Telenor åpner 4G for mobiler

Nå kan Telenor-kunder surfe med superhastighet på mobilen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
6. des. 2012 - 11:56

Selv om 4G ble lansert for tre år siden her i Norge har det til i dag ikke vært mulig å bruke teknologien på mobiltelefoner her i landet. Nå har det gjerne ikke vært noe stort problem, siden utvalget telefoner med 4G ikke har tatt seg opp før nå.

Nå melder Telenor at de åpner for 4G-telefoner i sitt blodferske 4G-nett som de åpnet i oktober. Det betyr altså at du kan surfe i hastigheter på opp mot 40 Mbps på mobilen de stedene Telenor har 4G-dekning.

Disse mobilene kan brukes

Telenors 4G-nett er i likhet med NetComs basert på LTE. Denne teknologien finnes i et knippe telefoner du får kjøpt i dag.

Først og fremst Nokia Lumia 920, som nylig kom i salg.

Også Sony har sluppet en 4G-telefon i disse dager, Xperia V (som vi for tiden har inne til test).

I tillegg kommer Nokia Lumia 820 og Asus PadFone 2 med LTE-støtte.

Telenor selger også 4G-versjonen av Samsung Galaxy S III i sin nettbutikk.

Apples iPhone 5 støttes ikke i Telenors nett.

Du trenger 4G-SIM

Det holder for øvrig ikke å bare ha en 4G-mobil. Du må i tillegg ha et abonnement med 4G-støtte, og et SIM-kort som fungerer med 4G-nettet. 

Videre er det kun Telenors Mobilt Bredbånd-abonnement som gir deg full hastighet. På mobilabonnement er hastigheten begrenset til maks 20 Mbps.  Har du bedriftsabonnement eller mobilt bredbånd er det ingen hastighetsbegrensning.

Bytter mellom 4G og 3G

4G-nettet er et datanettverk, noe som i praksis betyr at du kobler deg til internett over 4G, men ikke tar vanlige telefonsamtaler her. Når du skal ringe vil telefonen bytte over til 3G-nettet, for deretter å bytte tilbake til 4G-nettet når du er ferdig. Datatrafikken skal gå som normalt under samtale, men da altså over 3G-nettet.

Denne løsningen kalles Circuit Switch Fallback.

LES MER: Slik fungerer teknologien Telenor bruker for å gi deg 4G på mobilen (tu.no)

Sammenlignet med konkurrenten NetCom var Telenor sent ute med åpningen av sitt 4G LTE-nett. De har dermed ikke like god 4G-dekning. Men til nå har Telenor 4G-dekning i 11 byer, og de åpner nettet i blant annet Drammen, Fredrikstad og Kristiansand  før nyttår. Over nyttår kommer Telenor 4G til Tromsø. Du finner gjeldende dekning i Telenors dekningskart.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om LTE

NetCom kommer til våren

NetCom, som har hatt 4G-nett i tre år, står foreløpig ikke klar til å aktivere Circuit Switch Fallback i sitt nett med det aller første.

- Dette vil sannsynligvis være på plass på vårparten neste år, når salget av 4G-telefoner har tatt seg opp, sier pressekontakt Anders Bigseth i NetCom til Mobili.

- Vi har 4G på over 80 steder, og vi vil sørge for at fallback-løsningen fungerer problemfritt før vi lanserer. Det gjør vi først når vi har testet dette godt.

Bigseth understreker at NetCom allerede har oppgradert 3G-nettet sitt kraftig med introduksjonen av DC-HSDPA i sitt nett. DC-HSPA gir deg enkelt forklart dobbel kapasitet i 3G-nettet, noe som sørger for at du kan laste ned med en teoretisk makshastighet på 42 Mbps.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.