IT

Telenor 10. størst i verden

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og Telenor kan notere stor vekst i antall abonnenter de siste årene, men det forhindrer ikke at de faller på lista over verdens største mobiloperatører.
Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og Telenor kan notere stor vekst i antall abonnenter de siste årene, men det forhindrer ikke at de faller på lista over verdens største mobiloperatører. Bilde: Falch, Knut
Stein Jarle Olsen
26. mai 2011 - 16:00
Vis mer

Det er analysebyrået Wireless Intelligence som har satt opp lista over verdens 20 største mobiloperatører i fjerde kvartal 2010, og Telenor tar en tiendeplass når lista sorteres etter antall abonnenter.

Det er ned fra 2009, da Telenor var sjuende størst. Det til tross for at Telenor har økt antall abonnenter med rundt 12 millioner siden den gang.

Mange abonnenter, liten omsetning

Ser vi på omsetning, sniker Telenor seg akkurat inn på topp 20-lista.

Med en omsetningsvekst på 11,1 prosent det siste året, er Telenor nå nemlig verdens 20. største mobiloperatør etter omsetning.

Telenors 108,8 millioner abonnenter er langt flere enn for eksempel amerikanske AT&T (95,5 millioner), japanske NTT DOCOMO (57,2 millioner) og Sprint (49,9 millioner).

Les også: Telenors indiske hodepine

Stoltenberg til forsvar for Telenor i India

Størst i Kina

Verdens største mobiloperatør både når det gjelder antall abonnenter og total omsetning er selvfølgelig kinesiske China Mobile.

Med totalt 584,0 millioner abonnenter og en omsetning på 19,9 milliarder dollar kan de notere seg for en omsetningsvekst på seks prosent det siste året.

Stor vekst i India

Videre finner vi multinasjonale Vodafone Group, Verizon Wireless, nevnte AT&T og spanske Telefónica.

Grassat vekst har også indiske Bharti Airtel Group hatt, med hele 63,6 prosent vekst fra 2009 til 2010.

Det bringer dem fra åttende- til femteplass når det gjelder antall abonnenter.

Satsingen på Uninor i India har brakt mange abonnenter til Telenor. Hver av dem legger imidlertid ikke igjen særlig mange rupier i Telenor-kassen.
Satsingen på Uninor i India har brakt mange abonnenter til Telenor. Hver av dem legger imidlertid ikke igjen særlig mange rupier i Telenor-kassen.

Sliter i Europa

Mange av de europeiske teleselskapene opplevde nedgang i omsetningen i løpet av året.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Mange av de store europeiske operatørene skylder på negativ utvikling i markedsreguleringen (hovedsaklig nedgangen i termineringspriser), sterk konkurranse og svak makroøkonomi over hele eurosonen for nedgangen i omsetning. I mange av disse høypenetrasjonsmarkedene må også operatørene investere tungt i å beholde kundene sine og i subsidier, skriver Wireless Intelligence i en kommentar til studien.

Telenor fortsetter veksten også i år: Syv prosent vekst for Telenor

Gjenbruk av 9500 basestasjoner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.