IT

Telemedisinere valfarter til Tromsø

Trond Heggelund
11. mars 2008 - 07:02

Konferansen skal ta for seg at selv enkle og relativt billige telemedisinoppfinnelser kan få stor betydning for nordmenns helse.

- I Tromsø har vi utviklet en ny fototeknikk som avdekker mulig føflekkreft på et tidlig stadium. Til dette bruker vi enkle ting som et kompaktkamera med en optisk forlinsesats og allerede eksisterende data- og internetteknologi, sier forskningsformidler Jan Fredrik Frantzen ved Nasjonalt senter for telemedisin

Det nye Tromsø Telemedicine Laboratory er i ferd med å bli den nye store utviklingsarenaen for internasjonal telemedisin og innovasjon. Dette er et nytt laboratorium som er skapt i tillegg til Nasjonalt senter for telemedisin i ishavsbyen.



Den viktigste hittil

Det nye telemedisinlaboratoriumet trekker nå til seg internajsonalt kjente beslutningstakere og forskere fra selskaper og institusjoner som Microsoft, Harvard, WHO og IBM. Det gjør årets telemedisinkonferanse i juni til den aller viktigste hittil, hevder arrangørene.

- Dette er fagfolk som blir lyttet til, og det er viktig å ha dem med når vi nå skal lage en handlingsplan for å møte de helsemessige utfordringene vi står overfor de neste tiårene, både nasjonal og globalt, sier Siri Bjørvig, som er leder av programkomiteen til Tromsø Telemedicine and eHealth Conference.



Revolusjon på gang

Programvaregiganten Microsoft er i ferd med å satse tungt innenfor helsesektoren:

- Elektroniske helsebibliotek er fremtiden. De gammeldagse, papirbaserte registrene er på vei ut. Microsoft har nylig kjøpt opp en stor pasientdata-løsning, vi har stor tro på at Internett-revolusjonen nå kommer til helsesektoren, sier Bill Crounse, som er director for World Wide Health og sjef for denne satsingen i Microsoft.

Crounse, som er tidligere lege og en av verdens fremste visjonærer på bruk av IT i helsevesenet, er en av trekkplastrene på årets telemedisinkonferanse.



Verdenskjent guru

Professor Clayton M. Christensen fra Harvard i USA har blitt en verdenskjent forretningsguru etter at han i 1997 kom med boka "Innovator’s Dilemma", der han tok for seg hvorfor godt ledede selskaper gikk raskt fra suksess til fiasko. I juni skal Christensen skal fortelle i Tromsø hvilke konsekvenser dette kan få for helsevesenet.

Designantropologen og innovasjonsevangelisten Anne Kirah fra det danske selskapet Future Navigator skal også holde foredrag om samspillet mellom mennesker og teknologi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.