KRAFT

Telekom kan bli like stort som kraftsalg

NY SJEF: Oddbjørn Schei i Troms Kraft.
NY SJEF: Oddbjørn Schei i Troms Kraft. Bilde: Trond Heggelund
Trond Heggelund
29. feb. 2008 - 13:01

Konsernsjef Oddbjørn Schei i Troms Kraft synes det er morsomt at de via datterselskapet Pronea, samt sin egen fibersatsting, har blitt Nord-Norges største fiberselskap. Planen er at de fortsatt vil investere rundt 50 millioner i fiber hvert år.

En ekstra fjær i hatten er at de også har fått fiberkonkurrenten Telenor inn som kunde. Mens Troms Kraft og Pronea bygger opp sin telekomstab, så bygger Telenor ned. For noen få år siden hadde Telenor 450 ansatte i Tromsø. I dag er de rundt 50 igjen.

Les om: Troms Kraft tar Sverige med strøm

Vil ikke bli skviset

- Det nytter ikke å være tjenesteleverandør. Det er derfor vi satser så hardt på åpne portalløsninger der andre tjenesteleverandører kan selge sine tjenester i vårt fibernett. Uten eget nett blir du skviset. Det vil vi ikke, sier Schei, med klar adresse til din tidligere arbeidsgiver, Telenor.

Det spennende for Troms Kraft er at de inngår i Bredbåndsalliansen som også har kontroll på Bane Tele, Ventelo og dessuten samarbeider med Network Norway. Kampen vil i følge Oddbjørn Schei stå om ”the last milie”, altså den siste strekningen ut til kundene.

Aggressiv utrullingsstrategi

Troms Kraft har hatt en aggressiv utrullingsstrategi med å få fiberkablene først i bakken i Nord-Norge slik at det ikke skal lønne seg for Telenor, Lyse-partnere eller andre å legge parallelle fiberkabler ut til kundene. Først til mølla-prinsippet gjelder i høyeste grad.Vil skape telekjempe

- Jeg ser for meg en konsolidering av bredbånds- og telekombransjen i Nord-Norge. Jeg har en ambisjon om at vi skal samarbeide med andre bredbåndsselskaper, oppkjøp eller det å skape en større konstellasjon i Nord-Norge, sier Schei. Men han vil ikke kommentere om dette betyr oppkjøp og fusjoner i nærmeste fremtid. Dette kan komme på sikt.

Mannen vil uansett ikke sitte alene på gjerdet i Nordland, Troms og Finnmark uten å ta opp konkurransen med giganten Telenor.

Ikke til utlandet med det første

Tidligere ledere i Troms Kraft har sagt at energikonsernet vil gå inn i Sverige, Finland eller Russland med sin telekomsatsing. Til dette sier Schei;

- Vi må først bli god på hjemmebane før vi går inn i andre land med telekom. Vi har gjort det bra med kraftsalg i Sverige, og har nylig også gått inn i Finland med dette via datterselskapet vårt Kraft & Kultur. Men det er langt fram til vi eventuelt gjør det samme med telekom, sier Schei.Bladde opp for OL

Troms Kraft blar opp et årlig bidrag på tre millioner kroner over fire år til OL- organisasjonen Tromsø 2018, og blir dermed den første lokale hovedsamarbeidspartneren.

Deler av beløpet utgjør ressurser, kunnskap og kompetanse. Men Schei er klar på at dette ikke bare dreier seg om kraft men også om telekomsatsing.

Klar for OL med tele

- Vi har bygget en telekominfrastruktur som med tilleggsutbygginger lett kan omgjøres til å kunne takle telekomtrafikken som et stort OL-arrangement krever. Derfor er det viktig for oss å være tidlig med i prosessene for å kunne hjelpe Tromsø 2018 i å få arrangementet til Nordens Paris, sier Schei.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.