IKT

Teleknopper

Telenor har lenge vært et lokomotiv i norsk IKT-miljø.

På 70- og 80-tallet, da navnet var Televerkets forskningsinstitutt, stedet var Kjeller og selskapet fremdeles var et statlig heleid monopol, ble store offentlige midler kanalisert gjennom denne institusjonen. Målet var å sikre norsk telekompetanse på internasjonalt toppnivå og utbygging av et moderne og avansert tele- og datanett.

I tillegg nøt store norske tele- og elektronikkbedrifter som Elektrisk Bureau, Standard Telefon- og Kabelfabrikk, Siemens, Nera, Simonsen, Tandberg og mange flere, godt av Kjeller-miljøet som forskningspartner.

Visjoner

Slik er det ikke lenger. Med opphevelsen av telemonopolet og etablering av Telenor som selvstendig aksjeselskap, er de grunnleggende forutsetningene endret. Men Telenor har fremdeles landets største forsknings- og utviklingsmiljø innen IKT. Konsernet bør derfor fremdeles være en sentral aktør i etableringen av en fremtidig norsk kunnskapsindustri.

- Norge har lovende høyteknologimiljøer og flinke ingeniører. Dersom vi i enda større grad evner å utnytte EUs forskningsmidler, er mulighetene tilstede for nyskapning innen kunnskapsindustrien, sier konserndirektør for teknologi Berit Svendsen i Telenor.

Bondevik-regjeringen er opptatt av å utvikle en helhetlig innovasjonspolitikk i Norge. Regjeringen vil presentere en handlingsplan i forbindelse med fremlegging av statsbudsjettet i begynnelsen av oktober.

Denne planen har som hovedpunkter generelle rammebetingelser for næringslivet, kunnskap og kompetanse, entreprenørskap, FoU og kommersialisering samt fysisk og elektronisk infrastruktur.

Men enn så lenge er det stort sprik mellom Bondeviks visjoner og situasjonen sett fra næringslivet. Manglende fremtidsrettet tenkning rundt Norges råvarebaserte økonomi, alvorlig svekket forståelse for verdiskapning i Norge og manglende incentiver for innovasjon og kommersialisering, er noen argumenter som ofte kommer frem.

Næringslivets ledere har ikke store forhåpninger til regjeringens kommende handlingsplan for innovasjonspolitikk.

- Det kan hende det blir et interessant dokument, men vi har sett mange interessante dokumenter opp gjennom tidene som ikke har blitt fulgt opp, uttaler en næringslivsleder i en nylig fremlagt studie utført for Telenor hvor 11 ledere ble intervjuet om fremtidsutsikter for norsk kunnskapsindustri.

Knopper

Berit Svendsen kan likevel vise til et pent knippe bedriftsetableringer med utgangspunkt i Telenors FoU-virksomhet, bedrifter som i høyeste grad må karakteriseres som kunnskapsbaserte. (Se oversikt i Faktaboks)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.