NETTARKIV

Teknopuls29

Rigmor SæthreRigmor Sæthre
19. sep. 2007 - 16:19

Teknopuls 29

Vignett: NanoteknologiNanokunst fra IBM

Forskere har nå avduket det som må være verdens minste kunstverk. Solen som de har skapt, og som du kan se et forstørret bilde av under, har en diameter på 80 mikron, det vil si omtrent på størrelsen av en tiendedel barnålspiss. Solen ble til ved hjelp av en ny nanotprintteknikk og er satt sammen av 20 000 gullpartikler. Hver partikkel har en diameter på 60 nanometer. Printteknikken som er beskrevet i tidsskriftet Nature Nanotechnology, kan bli brukt til å produsere bittesmå deler og komponenter til framtidige mikrobrikker.

– Dette åpner for presis og effektiv bruk av nanopartikler på forskjellige overflater, sier en av forskerne bak artikkelen, Heiko Wolf, til BBC.com.

IBM er interessert i å manipulere partikler på nanonivå for å krympe og samtidig forbedre ytelser til elektroniske instrumenter. IBM har tidligere vist at de kan manipulere individuelle atomer. I 1990 demonstrerte forskere en metode for å flytte enkle atomer. Den første strukturen de bygde var ordet IBM.

Årets kunstverk er en kopi av en tegning fra 1700-tallet av kunstneren Robert Fludd. Arbeidet ble utført i samarbeid med ETH i Zürich. Er du interessert i å lese mer om teknologien bak, kan du klikke deg inn på IBMs internasjonale hjemmesider.

Intel kjøper film- og spillprogramvareselskap

Datagiganten Intel har kjøpt opp selskapet Havok. Havok har utviklet programvareverktøy for visualisering og grafikk som er brukt i filmer og spill som Bioshock, Halo 2, Half Life 2, Matrix og Charlie og sjokoladefabrikken. Havok blir et datterselskap av Intel, skriver Computersweden.se.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Smiley feirer 25 år

I høst blir smileyen, det elektroniske smilefjeset bestående av kolon, strek og parentes, 25 år, skriver Dagbladet.no. Professor Scott E. Fahlman ved Carnegie Mellon University i USA hevder å være symbolets opphavsmann. «Jeg foreslår den følgende sekvensen med tegn for å markere morsomheter: :-)», skal professoren Fahlmann ha skrevet på universitetets elektroniske oppslagstavle klokka 11.44 19. september 1982.

– Det har vært fascinerende å se dette fenomenet gro fra en liten melding jeg skrev på ti minutter til å bli verdensomspennende, sier Fahlman i en uttalelse fra universitetet.Google til månen

Google vil plassere et kamera på månen og sende bilder til jorden. Ifølge NyTeknik har Google sammen med X Prize Foundation lansert en konkurranse som bærer navnet Google Lunar X Price. Konkurransen henvender seg til private selskaper som er interessert i å utvikle romfartsfartøy for en måneferd. Den som lykkes i å plassere et apparat som kan forflytte seg 500 meter på månen og sende foto, video og data til jorden, vinner 20 millioner dollar. Konkurransen pågår til den 13. desember 2012. Google drifter allerede en internettside hvor man kan studere bilder som allerede er tatt på månen.Lanseringsvanvidd

Salget av Halo 3 vil komme opp i 1, 1 milliard kroner. Dette påstår analytikeren Colin Sebastian i Lazard Capital Markets, ifølge Gameindustry.biz. Forhåndssalget er stort og det er store forventninger blant de spillende. Over en million spill er bestilt allerede. Ifølge NRK solgte for øvrig Expert-butikk fem Halo 3 spill før sperrefristen nylig. Dette førte til oppslag verden over. På nettstedet 360WTF.com skal det ha stått: «Ikke bare er de slemme mot hvaler. De bryter sperrefrister også». Markeds- og kommunikasjonsdirektør i Expert, Trond Bentestuen, sier til TV2 at de er i dialog med spillerne for å sikre seg at de holder spillet for seg selv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.