NETTARKIV

Teknopuls24

20. aug. 2007 - 09:47

(Notis 1)

Vignett: KunstVirtuell graffiti

Gatekunst, eller graffiti om man vil, har fått en ny teknologisk drakt. Nattemørket, sprayboksene og hettegenserne er byttet ut med mobilkameraer og bildematchalgoritmer.

Ved University of Edinburgh har forskere utviklet et usynlig gatekunstprogram som de har kalt Spellbinder.

Graffitien blir rett og slett usynlig for det blotte øyet. Kunstprosjektet fungerer interaktivt med mobilbrukere. Det skal fungere slik at når et bilde tas av en bygning og sendes til en spesiell server, får billedtageren tilbake bildet av den samme bygningen på sin mobil, bare at nå er bygget dekorert med en kunstnerisk utsmykning. Dette er mulig fordi serveren bruker bildematchalgoritmer for å skjønne hvilken bygning det er tatt bilde av. Når serveren har skjønt hvilket bygg det er tatt bilde av, sendes bildet tilbake med forprogrammert digitalt innhold tilpasset akkurat det bygget.

– Det handlet om å bruke kameratelefonene som en tryllestav, sier Mark Wright ved avdeling for informatikk ved University of Edinburg til BBC. Hans utviklede algoritmer analyserer bilder av steder og bygg uansett om bildene er tatt i forskjellige lysforhold og fra ulike vinkler. I dag er teknologien allerede i bruk i Edinburgh hvor man kan finne virtuelle kunstverk plassert rundt i byen ved å bruke mobilen. Teknologien brukes også i et annet prosjekt som går ut på automatisk å oppdatere en persons blogg om hvor bloggforfatteren befinner seg. Et spill som baserer seg på samme type system er også utviklet.(Notis 2)Age of Conan forsinket

Funcoms nye og storslagne MMO-spill om Conan skulle slippes 30. oktober. Men nå trenger spilluttviklerne mer tid for å gjøre de første timene av spillet lettere tilgjenglig og lanseringen er utsatt til 25. mars 2008.(Notis 3 )Fotballspiller-kanal

I dag finnes det uttallige TV-kanaler som viser fotballkamper døgnet rundt. I tillegg har mange fotballag også egne kanaler som kun handler om dem selv. Men nå har jammen også fotballspillerne begynt å få sine egne kanaler, nærmere bestemt Chelsea-spilleren Frank Lampard. Det er det britiske mobiltelefonoperatørselskapet Orange som mener verden trenger Frank TV, som altså er en egen mobiltv-kanal om Frank Lampard. Hva får seerne se: jo, hverdagslivet til fotballstjernen: juleforberedelser, garderobeprat og lekestund med hundene hans. I tillegg vises det intervjuklipp gjort med Lampards nærmeste. Kanalen er for de spesielt interesserte, og ikke tilgjengelig i Norge av naturlige årsaker. Her hjemme kan vi kanskje bare vente på John-Arne TV?(Notis 4)Kutter kopisperre

Universal Music skal i en testfase selge låter uten kopisperre. Det betyr at tusenvis av mp3-er skal gjøres tilgjengelig uten noen form for beskyttelse. Eksperimentet vil vare fra august til januar. I denne perioden skal selskapet analysere etterspørsel, prissensitivitet og piratvirksomhet. Google, Wal-Mart og Amazon.com skal alle samarbeide med Universal om salget. Apple iTunes, som er den tredjestørste internettbutikken for musikk i USA, er ikke med på avtalen, skriver BBC.(Notis 5)

Film med briller

Filmen Familien Robinson er den første filmen i Norge som blir vist i digital 3D. Det blir digital 3D-visning i Oslo, Bergen og Trondheim, skriver Dagbladet. 3D- film innebærer at man ser film med spesielle briller på seg. Effekten er at det ser ut som om man befinner seg midt i filmen og at skuespillerne hopper ut av filmduken.

– Tidligere var 3D bare en gimmick. Nå handler det om å bruke det for å føre handlingen framover, sier regissør Stephen Anderson. Innen 2007 vil man ha bygget om mange amerikanske kinoer, slik at 20 prosent av kinoene vil kunne vise filmer i 3D.

– Alle kommende Disney-filmer kommer helt eller delvis til å gjøres i 3D, opplyser Anderson. Han mener derfor kinoene må bygges om og tilpasse seg denne utviklingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.