NETTARKIV

Teknopuls

Bilde: CREATINGONLINE.COM

NOTIS 1: VIGNETT: FILMDigitale cinematek

De etablerte cinematekene i Oslo, Bergen og Trondheim skal samarbeide med tre planlagte cinematek i Stavanger, Tromsø og Kristiansand om et nettverk av digitale cinematek.

– Et godt utbygd digitalt cinematek vil være enestående internasjonalt. Det vil sikre visning av norsk film, spredning av filmkultur og øke kinoenes tilgang til alternativ film, sier prosjektleder for Digitalt Cinematek Ole A. Werring. – I første omgang har vi med oss de seks største byene i Norge, og på sikt er intensjonen å tilby digitale cinematek til kinoer i hele landet.

– Cinemateket i Filmens hus er Norsk filminstitutts museale kinodrift. Her kan publikum oppleve film som vanligvis ikke settes opp på kommersielle kinoer, det være seg den klassiske filmen eller den mer smale filmen. Cinematekene har som uttrykt mål å gjøre skatter fra filmhistorien tilgjengelig for publikum, slik et museum stiller ut bilder, forklarer leder for Cinemateket Jan Langlo.

– Fordelen ved en digital distribusjonsform er at man slipper problemet med slitasje på unike og ofte uerstattelige filmkopier, noe som i dag gjør filmen mindre tilgjenglig enn ønskelig, sier Langlo som med dette nye prosjektet ser en rekke nye muligheter for visning av historisk verdifulle filmer i Norge. Det digitale cinemateket får tre millioner i støtte fra Norges forskningsråd. Prosjektet starter 1. septemberNotis 2:Tren til musikk med riktig rytme.

Apple har tatt patent på teknologi som gjør at mp3-spillere tilpasser seg kroppens bevegelser, skriver New Scientist. Ifølge vitenskapsmagasinet skal musikken kunne endres i forhold til tempoet du har på treningen. Sensoren er basert på de samme prinsipper som sensoren som utløser airbagen i bilen.Notis 3:Få god samvittighet foran PC-enSpillere kan nå få en etterlengtet unnskyldning for å sitte foran datamaskinene dagen lang. Forskere ved Carnegie Mellon University i Pittsburgh i USA har utviklet et onlinespill som har som mål å samle inn spilleres hjernekraft for å få websider til å bli mer tilgjengelige for blinde. Blinde kan i dag allerede bruke tjenester som gjør om tekst til tale, men bilder og grafiske elementer er ofte er problem.

Onlinespillet Petch er designet for grupper på 4-5 spillere. En blir oppnevnt som den som skal beskrive tilfeldig valgte bilder som ligger på nettet. De andre medspillerne som ikke ser bildet , men som får hint underveis, skal gjette hva bildet forestiller. Beskrivelsene som skapes skal brukes som bildebeskrivelser for blinde. I testrunden lagde 130 spillere 14.000 bildebeskrivelser på en uke. Med dette tempoet kunne 5000 spillere lage alle bilder som er søkbare på Google, sier Shiry Ginosar i Petchteamet. Spillet er lett å skjønne og etter noen få sekunder er man allerede i gang. Ganske artig er det også!

Notis 4:

Fotball VM får i gang 3G.

Mobiltelefonoperatører over hele verden bruker fotball-VM for å få kundene til å bli interessert i mobil-TV. 3G operatøren 3 UK har lansert tre tjenester i forbindelse med VM. Den ene tjenesten viser opp til fire minutter med høydepunkter fem minutter etter alle 64 kampene som spilles under VM. Men det er ikke bare fotball som er i ferd med å få i gang mobil-tv. Det skal snart produseres såkalte mobisodes av TV-serien 24. Popband som Sugababes har også nylig lansert en tjeneste med daglige video dagbøker, skriver BBC.

Notis 5:

Spill rundt atomkonfliktDe iranske reaksjonene var sterke etter at det amerikanske spillselskapet Kuma Games nylig lanserte et spill som lar deg angripe iranske atomanlegg, skriver Dagbladet.no.

Øversterådet for islamsk revolusjon i Iran har nå tatt initiativ til å lage spill mer etter deres smak. For at iransk ungdom kan «opprettholde sin iranske identitet» ble det derfor nylig gitt klarsignal for et nasjonalt spillfond og utvikling av spillet med kommandør Bahman i hovedrollen.

På sikt skal spillfondet støtte utvikling av spill som baserer seg på islamske og nasjonale verdier, samt bidra til opplæring av fagpersonell og økt kunnskap blant barn. Først ut er kommandør Bahmans redning av atomeksperten «Doctor Kousha», som i spillet er tatt til fange av amerikanske styrker på sin pilgrimsferd til den hellige byen Kerbala i Irak.

Nye studier viser ifølge nyhetssiden Iran.ru at 55 prosent av iransk ungdom er svært interessert i dataspill.Les mer om: