NETTARKIV

Teknopuls 26

30. aug. 2007 - 12:46

(Notis 1)

Vignett: KulturminnerVeihistorie fredet

Statens vegvesen dokumenterer sin historie. Ikke ved å frede veier som man kanskje skulle tro, men ved å frede bygninger. Til sammen har Riksantikvaren nå fredet 19 bygninger og bygningskomplekser som en del av en større verneplan.

– Dette er viktige teknisk-industrielle kulturminner fra nyere tid. Bygningene er svært typiske for etaten og forteller om historien og utviklingen i Statens vegvesen, sier museumsdirektør Geir Paulsrud ved Norsk veimuseum i en pressemelding.

Dette er bygningene som skal minne oss om Statens vegvesens historie:

Finnmark: Talvik veistasjon, smie i Vadsø og Langvasseid tjenestebolig.

Troms: Hatteng tjenestebolig

Nordland: Sørelva brakke

Sør-Trøndelag: Grønnbakken smie

Møre og Romsdal: Blåfjellbrakka i Geiranger og Skodje veistasjon

Hordaland: Brakker i Nupshadlane og Dyrskar

Telemark: Haukeli brøytestasjon

Vest-Agder: Nagelstad brøytestasjon

Vestfold: Kullerødlia lagerbygning og Solum kontrollstasjon

Buskerud: Veggli veistasjon

Oppland: Fokstugu veggarasje

Hedmark: Bergseng strøsandsilo og Tynset veistasjon(Notis 2)Digitalkinoaktør får nytt navn

Selskapene Unique Promotions, Norsk KinoKonsult og Norsk Kinoteknikk slo seg sammen i 2006. Nå får selskapet omsider et felles navn: Unique Cinema Systems. Fra sitt nye hovedkontor i Pixel Park-komplekset i sentrum av Bergen har UCS nå også lansert Nordens første kontrollrom for overvåking av digitale nettverk for digital kino og reklame.(Notis 3)

Sølvguttene tolker spillmusikk

Trenden med å arrangere konserter med spillmusikk har nådd Norge. Den 28. september kan man i Jacobs Kirke i Oslo oppleve noe så eksotisk som Sølvguttene og Ronni Le Tekerø fra TNT spille musikken fra dataspilltrilogien Halo.

– Dette er et spennende prosjekt for et kor som vanligvis synger kirkemusikk. Ikke minst synes guttene dette er veldig gøy da de som de fleste andre barn er interessert i dataspill, sier Fredrik Otterstad, dirigent for Sølvguttene. I tillegg til toner fra Sølvguttene og Ronni Le Tekerø, vil kunstnerne i gruppen For*Your*Eyes*Truly stimulere synssansene under konserten. Gruppen skal benytte animasjon, bildesekvenser og film fra Halo-universet som skal mikses live i salen. Halo 3 med Master Chief i hovedrollen lanseres 26. september.(Notis 4)Psykedelisk Xbox

Mannen bak visualiseringsprogrammet til musikkavspilleren på Xbox 360 har nå fått frie tøyler til å lage et spill. Jeff Minter, som er en gammel veteran fra Commodore 64-tiden, har utviklet det psykedeliske spillet «Space Giraffe». Her styrer du en sjiraff som skal skyte vesener som kommer mot deg i verdensrommet. «Bakgrunnen er full av farger og animasjoner; tekst og poengsummer flyr mot deg og et titall lydeffekter kjemper om oppmerksomheten oppå et drivende teknosoundtrack», heter det i VG Netts anmeldelse. «Space Giraffe» er kun tilgjengelig for nedlasting på Xbox Live Arcade og koster rundt 40 kroner.(Notis 5)Tyr til YouTube

Forfatter Jan Kjærstad sier til NRK at han har oppdaget at miljøskildringer og referanser kan finpusses ved hjelp av YouTube.

– Søkefunksjonen på YouTube gjør at man kan finne frem til konkrete replikker, filmscener og levende bilder av alt mulig. Forfatteren vil gjerne at leserne hans også går til YouTube selv for å få en større opplevelse av boken.

– En leser kan gå inn på YouTube og faktisk se det jeg skriver om. Det håper jeg kan bli en fin sideopplevelse, og det er jo en av lesingens gleder, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.