PRODUKSJON

Teknonissens verksted

9. aug. 2002 - 00:00

Horten: Nordmenn er kjent for å være flinke til å komme med ideer, men dårlige til å realisere og industrialisere ideene. Det overlates til andre. Ett unntak er den vesle bedriften Techni AS i Horten. - Vi ønsker å få produkter til å virke innenfor rammen av form, estetikk og funksjon, samtidig som det kan realiseres innenfor normale produksjonstekniske rammer, forteller daglig leder Dag Almar Hansen i Techni.

Bedriften har 12 ansatte, en blanding mellom industridesignere, konstruktører, elektronikkingeniører og ingeniører med produksjonsteknisk bakgrunn. - Vi kan tilby hele kjeden, fra design til ferdig produkt med produksjonslinje, dokumentasjon og opplæring. Vår oppgave er å realisere våre kunders ideer og ønsker.

Bredt spekter

Oppgavene bedriften utfører er mange. De kan spenne over områder som medisinsk-tekniske lasere, stolene til NSBs Signaturtog, undersjøisk mengdemåler for flerfase olje og gassvæskestrømmer for Corrocean, selvgående gartnertraller og militær utrustning for fremtidens soldater. Med andre ord: En riktig Petter Smart-bedrift. - Vår forretningside er rask prototyputvikling for industrialisering, med alt hva det innebærer. Vi må ha design, produksjonsteknisk kunnskap, komponentkunnskap, kjenne komponentleverandørene og også hvor det er mulig å få produsert produktene når de skal i vanlig salg.

Nå klarer ikke en liten bedrift som Techni dette alene. De samarbeider med et svensk firma, Rapid Product Innovations. Dette selskapet var tidligere prototypavdelingen i det svenske konsernet Elektrolux. Gjennom dette samarbeidet er det mulig å lage prototyper og små forserier raskt. - Gjennom samarbeidet kan vi kombinere vår kunnskap i mekanikk, mekatronikk og elektronikk, og dermed produsere prototyper raskere.

Et av de mest utfordrende oppdragene Techni har gjennomført var utviklingen av SimpliCT. Det er en elektromedisinsk laser som brukes til biopsi under computertomografi-undersøkelser. Den styrer prøvenåler til riktige, forhåndsinnstilte vinkler ved hjelp av en lederstråle skapt av en laserkilde som kan vinkles i to plan. Overlege Knut Brabrand på Rikshospitalet savnet et hjelpemiddel for å få bedre CT-undersøkelse. Techni bisto i å realisere ideen.

Lav profil

Hittil har ikke bedriften vært flinke til å profilere seg. Fra starten i 1997 og frem til i dag har Techni hatt en stabil vekst. - Vår styrke ligger i at vi utfører oppdrag som tar med seg alle kostnadene når nye produkter utvikles. Både fremstilling, dokumentasjon og produksjon er med i kalkylene. Men vi markedsfører ikke produktene for våre kunder. Det får de klare selv, sier Hansen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.