SAMFUNN

Teknologiforskere ønsker status

Av 113 søknader kommer 40 prosent av søknadene fra området naturvitenskap og teknologi, ifølge en pressemelding fra Forskningsrådet. tekblad.no skrev om ordningen 3. februar, se lenken nederst på siden. Et slikt kvalitetsstempel kan bety økte bevilgninger for instituttene.

21 prosent av søknadene kommer fra medisin og helse, 19 prosent fra kultur og samfunn, 12 prosent fra bioproduksjon og foredling og 8 prosent fra miljø og utvikling.

Utdanningsinstitusjonene dominerer

Nesten 80 prosent av søknadene kommer fra universiteter og vitenskapelige høgskoler. Det dreier seg om de tunge universitets- og høgskolemiljøene i Oslo-området, Bergen, Trondheim og Tromsø.

Instituttsektoren utgjør den andre, viktige søkergruppen med 20 prosent av søknadene. Næringslivet er representert med 2 av de 131 søknadene.

Oslo-området står for 44 prosent av søknadene, Bergen for 27 og Trondheim for 23 prosent.

Krafttak

Bakgrunnen for å etablere ordningen med sentre for fremragende forskning, er at store, internasjonale fag- og institusjonsevalueringer har delvis slått ned på kvaliteten på norsk forskning. Nå ønsker forskningsmyndighetene å sette inn et krafttak for å fremme kvalitet og faglig ledelse.

Statusen innebærer at norske forskergrupper blir gitt langsiktig finansiering for å drive grunnleggende forskning i internasjonal toppklasse. Det dreier seg om et årlig budsjett pr. senter på 10–20 mill kr i gjennomsnitt, og en finansieringstid på 10 år.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.